Share

Terwijl in Engeland de derde ronde van de legendarische FA Cup op het programma stond was het bij ons op zaterdag 5 januari 2019 uitkijken naar de laatste achtste finale in de vrouwelijke Beker van België. RSC Anderlecht uit de Super League nam het daarin op tegen het beloftenteam van OH Leuven, dat twee niveaus lager speelt.

Een duel tussen Anaëlle Wiard (OH Leuven B) met de bal en Sheryl Merchiers (RSC Anderlecht)! Foto – (c) RSCA/Louis Evrard

Het leek er sterk op dat het vrouwenvoetbalteam van RSC Anderlecht tijdens de kerst- en nieuwjaarsvakantie enkele video’s van het dolende mannenteam had bekeken. In de eerste helft zat er immers geen snelheid, geen creativiteit, geen agressiviteit of wat dan ook in het spel van de regerende landskampioen bij de vrouwen. Het beloftenteam van OH Leuven, leider in de tweede klasse B, voetbalde voor wat het waard was namelijk rustig en beheerst vanuit de verdediging, zonder zenuwen en met goeie combinaties en zo kwam het als eerste tot een schot tussen de palen van ex-speelster Anaëlle Wiard eenvoudig gepakt door Justien Odeurs (die blijkbaar ook in de beker de voorkeur krijgt op Ines Fernandez, vorig seizoen nog de vaste doelvrouw van het allereerste paars-witte kampioenenteam in 20 jaar). De thuisploeg kon daarna toch twee keer dreigen telkens na een hoekschop van Sheryl Merchiers en een kopbal van Ella Van Kerkhoven en telkens van de lijn gekeerd door Lotte Michiels. De ruststand op het kille trainingscentrum van Tubeke was 0-0! Van een klasseverschil was er absoluut geen sprake!

Het scorebord bij de rust tussen de Belgische landskampioen en de leider in 2de klasse B was veelzeggend! Foto – (c) RSCA/Louis Evrard

Nadat Lore Asselberghs naast had gemikt voor de bezoekers en Britt Vanhamel van dichtbij over doel besliste ontwaakte vrouwelijk paars-wit dan toch uit haar winterslaap acht minuten in de tweede helft toen Sarah Wijnants vanop links de assist gaf voor het eerste doelpunt in het kalenderjaar van het team van trainer Patrick Wachel (1-0, 53ste minuut). OH Leuven B liet zich echter niet intimideren en het bleef verder voetballen en de aanval kiezen als dat mogelijk was. Zo bleef het spannend en zat een halfuur verlengingen tussen deze twee teams er nog altijd in maar de afwerking bij de bezoekers stond niet op scherp. Anderlecht kwam nu wel beter voor de dag met pogingen van Laura Deloose naast, Ulrike De Frère op Zélie Lambert en Elke Van Gorp opnieuw naast. Ook Britt Vanhamel en nog tweemaal Elke Van Gorp zagen hun pogingen naast het doel eindigen. Na een hoekschop van Sheryl Merchiers vanop links zorgde doelvrouw Zélie Lambert in de toegevoegde tijd met een knappe zweefsprong nog voor een mooie redding op een kopbal van Elke Van Gorp. De 2-0 kwam er uiteindelijk toch toen Justien Odeurs de bal ver uittrapte, Ella Van Kerkhoven doorkopte en Elke Van Gorp alleen op doel mocht afgaan. Zij besloot met rechts overhoeks binnen voor haar tweede van de namiddag en nam zo alle twijfel weg (2-0, 90ste + 3′ minuut). OH Leuven B liet een meer dan behoorlijke indruk na maar het is RSC Anderlecht dat op vrijdag 25 januari 2019 in de kwartfinale mag aantreden op bezoek bij KAA Gent Ladies in een heruitgave van de kwartfinale van vorig jaar. Toen trokken de vrouwelijke Buffalo’s aan het langste eind. Iedereen vraagt zich nu al af wat het in 2019 zal worden.

Bekijk de fotoreportage van Louis Evrard rond deze achtste finale via:
Website RSCA

Bekijk de doelpunten uit deze achtste finale dankzij Vrouwenteam TV:

SCOREBORD:

***Zaterdag 5 januari 2019 – Beker van België – Achtste finale – Belgian Football Center, Tubeke:

RSC Anderlecht – OH Leuven B 2-0 (rust: 0-0);
Doelpunten: 53′ Elke Van Gorp 1-0, 90′ + 3′ Elke Van Gorp 2-0.

Luister naar Anaëlle Wiard (OH Leuven B) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Stefania Vatafu (RSC Anderlecht) dankzij Vrouwenteam TV:

***Dit is het volledige programma voor de kwartfinales op zaterdag 26 januari 2019 om 15 uur:
KAA Gent Ladies – RSC Anderlecht (25/01/2019 om 20u30);
Standard – KRC Genk Ladies B (1ste klasse);
FWS Woluwe (1ste klasse) – KVK Svelta Melsele (1ste klasse);
KRC Genk Ladies – SC Eendracht Aalst (1ste klasse) (14u);

Voor nog meer over deze achtste finale en de Beker van België ga naar:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share