Een dag voor de Belgian Red Flames naar hun allereerste Algarve Cup ooit afreizen blikken we nog even terug op de 12de speeldag in de Super League die op vrijdag 19 en zaterdag 20 februari 2016 werd gespeeld.

Opvallend was dat niemand uit de top 10 van de topschutters een doelpunt lukte op deze 12de speeldag. De goals werden gescoord door speelsters die tot op heden nog bijna niet gescoord hadden met uitzondering van Selina Gijsbrechts die op zaterdag op slag van rust het winnende doelpunt tegen KSK Heist lukte (1-0) nadat ze eerder al twee keer had gescoord in de heenwedstrijd op bezoek bij die andere halve finalist van de Beker van België. Ladies Genk eindigde het duel overigens nog met tien nadat Stevie Malagrida totaal onnodig de handjes gebruikte ten opzichte van Freya Van Aelst (82ste minuut). Door de winst bleef Ladies Genk nog altijd in de race voor de play-offs richting landstitel omdat het op vijf punten blijft van KAA Gent Ladies. KSK Heist zal wat ook het resultaat van de laatste twee duels thuis tegen RSC Anderlecht en Lierse is de play-offs spelen om degradatie te vermijden.

Selina Gijsbrechts, helemaal rechts op de foto, heeft het enige doelpunt van de wedstrijd gescoord tegen KSK Heist. Ladies Genk doet nog mee in de strijd voor de play-offs! Foto - Paul Dijkmans

Selina Gijsbrechts, helemaal rechts op de foto, heeft het enige doelpunt van de wedstrijd gescoord tegen KSK Heist. Ladies Genk doet nog mee in de strijd voor de play-offs! Foto – Paul Dijkmans

De vrouwelijke Buffalo’s wonnen op vrijdagavond al tegen DVC Eva’s Tienen, dat al vroeg in de wedstrijd Isabelle Ebhodaghe verloor met een enkelblessure. Chloé Vande velde lukte een doelpunt uit vrije trap met de wind in de rug (1-0) en de thuisploeg scoorde een tweede keer kort voor de rust vanop de strafschopstip via de jarige Elien Van Wynendaele (2-0). In de tweede helft probeerde DVC Eva’s Tienen nog terug te slaan maar noch Maren Sempels noch Charlotte Cranshoff wisten te scoren. Terwijl KAA Gent Ladies een stap dichter kwam bij de play-offs richting titel weet DVC Eva’s Tienen dat het vanaf begin april 2016 de play-offs speelt om de degradatie te vermijden.

Elien Van Wynendaele trapte KAA Gent Ladies vanop de strafschopstip naar de 2-0 tegen DVC Eva's Tienen. Foto - Dirk Vuylsteke

Elien Van Wynendaele trapte KAA Gent Ladies vanop de strafschopstip naar de 2-0 tegen DVC Eva’s Tienen. Foto – Dirk Vuylsteke

Eerder op de vrijdagavond had Tine De Caigny voor maar liefst 4 doelpunten gezorgd (2 voor en 2 na de rust) voor bekerhouder Lierse met Nicky Van Den Abbeele als captain op bezoek bij de ploeg in opbouw OH Leuven. Yenthe Kerckhofs zette de vrouwelijke Pallieters na 10 minuten wedstrijd op voorsprong waarbij ze de bal na een hoekschop met rechts hoog in doel trapte (0-1). Daarna zorgde Tine De Caigny met een dubbel voor een veilige voorsprong bij de rust (0-2 en 0-3). Na de pauze hield het jonge OH Leuven de wedstrijd lang in evenwicht maar in de laatste 20 minuten kreeg het nog 4 doelpunten binnen. Tine De Caigny scoorde nog twee keer (0-4 en 0-6) terwijl de andere goals kwamen van twee invallers. Corina Luijckx die na 70 minuten topschutter Jana Coryn was komen vervangen lukte de 0-5 terwijl de even over het uur voor Yenthe Kerckhofs ingevallen Lien Mermans de eindcijfers op het bord plaatste (0-7). Lierse boekte daarmee de grootste uitoverwinning in deze Super League (RSC Anderlecht won op de 1ste speeldag met 0-6 bij OHL) en het kwam zo terug tot op een punt van Standard.

Yenthe Kerckhofs kopte haar allereerste goal in de Super League tegen de netten op bezoek bij OH Leuven! Foto - Dirk Vuylsteke

Yenthe Kerckhofs kopte haar allereerste goal in de Super League tegen de netten op bezoek bij OH Leuven! Foto – Dirk Vuylsteke

De regerende landskampioen verloor immers de topaffiche op bezoek bij RSC Anderlecht. De vrouwelijke Classico die afgetrapt werd door Frank Acheampong bleef lang zonder doelpunten tot Heleen Jaques binnenkopte nadat een vrije trap van Pauline Crammer via de onderkant van de lat terug in het veld gesprongen was en teruggekopt werd door Marlies Verbruggen (1-0). De Franse centrumspits van vrouwelijk paars-wit zorgde op hoekschop voor de assist bij het tweede doelpunt aan de tweede paal binnengekopt door Marlies Verbruggen (2-0). Standard kwam daarna niet meer verder dan de aansluitingstreffer toen Anaëlle Wiard na een hoekschop van Sara Yüceil ongewild de bal in eigen doel devieerde (2-1).

Marlies Verbruggen zorgde voor een assist en een goal voor RSC Anderlecht in de vrouwelijke Classico tegen Standard! Foto - David Catry

Marlies Verbruggen zorgde voor een assist en een goal voor RSC Anderlecht in de vrouwelijke Classico tegen Standard! Foto – David Catry

Door de deelname van de Belgian Red Flames aan de Algarve Cup 2016, waarbij ze het achtereenvolgens zullen opnemen tegen Ijsland (woensdag 2 maart), Canada (vrijdag 4 maart) en Denemarken (maandag 7 maart) en een nog te bepalen tegenstander op de slotdag (woensdag 9 maart), ligt de Super League nu alweer stil tot dinsdag 15 maart 2016 wanneer de volledige 13de speeldag zal worden afgewerkt. De laatste speeldag voor de play-offs is op vrijdag 18 en zaterdag 19 maart 2016!

Dit waren alle doelpuntenmakers op de 12de speeldag:

OH Leuven – Lierse 0-7 (rust: 0-3);
Doelpunten: 10′ Yenthe Kerckhofs 0-1, 26′ Tine De Caigny 0-2, 41′ Tine De Caigny 0-3, 70′ Tine De Caigny 0-4, 73′ Corina Luijckx 0-5, 85′ Tine De Caigny 0-6, 89′ Lien Mermans 0-7.

RSC Anderlecht – Standard 2-1 (rust: 0-0);
Doelpunten: 64′ Heleen Jaques 1-0, 76′ Marlies Verbruggen 2-0, 83′ Anaëlle Wiard 2-1 owngoal.

KAA Gent Ladies – DVC Eva’s Tienen 2-0 (rust: 2-0);
Doelpunten: Chloé Vande Velde 1-0, Elien Van Wynendaele 2-0 op strafschop.

Ladies Genk – KSK Heist 1-0 (rust: 1-0);
Doelpunt: 44′ Selina Gijsbrechts 1-0.
Rode kaart: 82′ Stevie Malagrida (Ladies Genk).