In het stadion waar Rode Duivel en Sportman van het jaar 2018 Eden Hazard zijn eerste stappen als profvoetballer zette mocht het vrouwenvoetbalteam van Rijsel met de Belgian Red Flames Maud Coutereels en Silke Demeyere het opnemen tegen PSG, het team waar Davinia Vanmechelen nog tot juni 2020 onder contract staat maar intussen uitgeleend is aan PSV Eindhoven.

Strijd om de bal met links Shuan Wang (PSG) en rechts Lina Boussaha (Rijsel). Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Na de aftrap van Danielle Tolmais veroverde PSG meteen de bal en de wedstrijd was net iets meer dan een minuut bezig toen Eve Perisset vanop rechts doelvrouw Elisa Launay op de proef stelde. De volgende voorzet kwam van Kadidiatou Diani maar nu kwamen Marie Antoinette Katoto en Sandy Baltimore net te laat en dan was er een duwfout van Maud Coutereels in de zestien op Marie Antoinette Katoto, de centrumspits van PSG. Strafschop, zo oordeelde scheidsrechter Victoria Beyer. Marie Antoinette Katoto zette zich achter de bal maar trapte met rechts tegen de paal (14de minuut). Le LOSC ontsnapte en het kreeg iets over het halfuur dé kans om op voorsprong te komen. Ouleymata Sarr bediende Danielle Tolmais. De toeschouwers en de fans van Rijsel zagen de bal al binnen maar het schot met rechts van Tolmais ging toch nog nipt naast (33ste minuut). Vervolgens kwam een bal van Baltimore niet niet bij Katoto maar vijf minuten later was het toch raak. Een mooie combinatie van PSG kwam uiteindelijk op rechts bij Eve Perisset en zij gaf de perfecte voorzet waaruit Marie Antoinette Katoto met het hoofd het openingsdoelpunt kon scoren (0-1, 38ste minuut). PSG kwam voor de rust nog 2 keer dicht bij een tweede goal maar eerste trapte de Chinese Shuang Wang op aangeven van Grace Geyoro naast (44ste minuut) en even later trapte Kadidiatou Diani nog nipt naast op aangeven van Katoto (44ste minuut).

Marie Antoinette Katoto kopt haar eerste goal van de namiddag tegen de netten voor PSG op bezoek bij Lille OSC! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De tweede helft was nauwelijks drie minuten bezig toen Maud Coutereels opnieuw in het strafschopgebied een fout beging op Marie Antoinette Katoto. Scheidsrechter Victoria Beyer wees eens te meer naar de stip. Katoto gaf dit keer de bal aan Shuang Wang en de Chinese trapte met rechts en via de paal de dubbele voorsprong op het bord (0-2, 49ste minuut). Wang mikte vervolgens een vrije trap naast vooraleer de thuisploeg de aansluitingstreffer lukte. Ouleymata Sarr zette op rechts Paulina Dudek in de wind en bediende de pas ingevallen Justine Bauduin die de bal knap in één tijd in doel verlengde (1-2, 64ste minuut). Rijsel gaf de indruk het nog recht te kunnen zetten. Heloise Mansuy probeerde het met een schot maar de Poolse doelvrouw Katarzyna Kiedrzynek van PSG was paraat. Nadia Nadim, pas overgekomen van Manchester City, mocht dan invallen voor Sandy Baltimore en debuteren in de Franse D1 Féminine. In haar eerste speelminuten toonde ze even haar technische kwaliteiten. Vijf minuten voor tijd viel dan de beslissing. Kadidiatou Diani ging door op rechts en gaf de perfecte voorzet naar de tweede paal waar Marie Antoinette Katoto haar tweede kopbaldoelpunt van de namiddag lukte en haar 17de van het seizoen (1-3, 85ste minuut) waardoor ze nu 2 doelpunten meer heeft in de topschuttersstand dan de allereerste Women’s Ballon d’Or Ada Hegerberg. In de slotfase milderde Ouleymata Sarr nog bijna tot 2-3 maar haar poging ging naast. PSG pakte zo in tegenstelling tot de heenronde (toen werd het 1-1) nu 3 punten tegen Rijsel. Daarmee lijkt het gewapend om verder de titelstrijd met Olympique Lyonnais, dat een dag eerder nog met 4-0 had gewonnen tegen Rodez, aan te gaan. Le LOSC, het team van Maud Coutereels, Silke Demeyere en de van een blessure revaliderende Jana Coryn, heeft nog 7 duels om zich opnieuw te handhaven op het hoogste niveau in Frankrijk maar het speelt nog slechts 3 keer thuis. Eenvoudig wordt het dus niet voor het team van trainer Dominique Carlier maar twijfel er maar niet aan dat dit team niet voor het laatste fluitsignaal van de competitie de handdoek zal gooien.

Frans international Kadidiatou Diani (PSG) zorgde voor gevaar met haar snelheid en voorzetten vanop rechts! Hier probeert Marine Dafeur (Lille) haar af te stoppen! Foto (c) Sportpix.be/Dirk Vuylsteke

SCOREBORD:

Frankrijk – D1 Féminine – 15de speeldag – Stadium Villeneuve d’Ascq – Zondag 13 januari 2019:

Lille OSC – Paris Saint-Germain 1-3 (rust: 0-1);
Doelpunten: 38′ Marie Antoinette Katoto 0-1, 49′ Shuang Wang 0-2, 64′ Justine Bauduin 1-2, 85′ Marie Antoinette Katoto 1-3.

Bekijk alle doelpunten op deze speeldag met dank aan FFF TV/Canal +:

Dit waren alle uitslagen op de 15de speeldag in Frankrijk op zaterdag 12 januari 2019:
Montpellier – Soyaux 2-0 (met een strafschopdoelpunt van Janice Cayman de 1-0 in de 45ste minuut);
Metz – Guingamp 2-1;
Bordeaux – Dijon 1-0;
Paris FC – Fleury 2-1;
Lyon – Rodez 4-0;