Share

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op vrijdag 8 maart 2019 klaagden de Amerikaanse speelsters hun eigen voetbalbond USSF aan wegens discriminatie op basis van geslacht. Het was niet de eerste keer dat dit gebeurde. Katya Gokhman, een ex-speelster van RSC Anderlecht, die zowel de Russische als de Amerikaanse nationaliteit heeft greep dit gegeven aan om haar visie hierover te geven en daarbij spreekt ze ook over haar eigen ervaringen in het Belgische vrouwenvoetbal.

Alle 28 speelsters die eind februari begin maart 2019 namens de Verenigde Staten uitkwamen tijdens de She Believes Cup hadden hun handtekening gezet onder de aanklacht. In die aanklacht wordt de bond beschuldigd van ‘structurele achterstelling’ ten opzichte van het mannelijke voetbalteam. ‘Team USA’ heeft het daarbij vooral over de verschillen in vervoer, trainings- en medische faciliteiten en verdiensten. De Verenigde Staten wonnen 3 van de 7 wereldtitels in het vrouwenvoetbal (1991, 1999 en 2015), waren 1 keer verliezend WK-finalist (2011) en eindigden 3 keer derde. Ze wonnen ook 4 van de 6 Olympische titels sinds het vrouwenvoetbal in 1996 op het Olympisch programma kwam. Ze spelen straks als titelverdediger op het WK 2019 in Frankrijk.

Katya Gokhman spreekt in het artikel ‘The USWNT Gender Discrimination Law Suit: Looking at Both Sides of the Coin’ op highpresssoccer.com van dinsdag 12 maart 2019 over de schitterende trainingsfaciliteiten die bij RSC Anderlecht in 2017/18, vorig seizoen dus voorhanden waren maar die niet mochten gebruikt worden door de vrouwen en ze heeft het ook over het feit dat Audi als sponsor van de club haar geen wagen ter beschikking kon stellen. Zij moest gebruik maken van het openbaar vervoer metro en bus. En ook de KBVB krijgt er in dit artikel van langs want alle Rode Duivels kregen van sponsor Samsung de kersverse Samsung Galaxies terwijl de Belgian Red Flames het moesten doen met een kortingskaart bij de Supermarkt die hun sponsor was …

Luister naar Katya Gokhman na een oefenwedstrijd met Rusland tegen de Belgian Red Flames eind november 2017 in Tubeke:

Hieronder kan U de specifieke tekst over het Belgische vrouwenvoetbal uit dat artikel lezen:

‘A personal example was my past year with Anderlecht Dames, which is the professional female team of Belgian powerhouse Royal Sporting Club Anderlecht. RSC Anderlecht has a beautiful training facility that includes (aside from the fields) a gym, cafeteria, pool, rehab center, and player lounge. Oh and they’re sponsored by Audi, which meant almost every employee of the club got an Audi. Can anyone take a guess as to what the Women’s team was able to use and get? Let me just say one word – “nada.” That’s right, the 2017/2018 Belgian Women’s Super League champions were not allowed to use any of the facilities except one turf practice field and were DEFINITELY not given an Audi or any form of transportation.

That’s right, your girl right here was an avid user of the subway and bus system.’

Did we get anything, you ask? We got a membership to a gym that was equivalent to an Anytime Fitness (except this one wasn’t even 24 hours, can you believe it?). What’s the irony in this? The club was willing to spend money to direct us to another gym rather than let us use the one they already had for free. But ok, fine, what about the Women’s Belgian National team? Well, sure, they’re definitely not treated badly. But let us, again, make an “equitable” comparison to the male counterparts. Samsung, one of the sponsors of the Belgian National team, gave out Samsung Galaxies to all the Belgian Men’s National team players last year. The women’s team, on the other hand, did not get any phones or accessories. But they did get something – a grocery store discount card by a grocery store that sponsored them (how fitting since…we’re females).

Lees het volledige artikel via:
Highpresssoccer.com

Lees over de klacht wegens discriminatie in 2016 van de Amerikaanse speelsters via:
HLN.be
en lees ook nog over de klacht op 08/03/2019 via:
NYTimes.com

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Ook Laura Gorniak (USGTH Ladies) sprak recent bij Télé Mb over de ongelijkheden tussen man en vrouw toen ze voor Standard uitkwam.

U kan dat verhaal bekijken via:
Telemb.be

Share