Share

Nog voor de ontknoping van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League 1A op gang kwam met als bijzonderste affiche STVV-KAA Gent werd er geschiedenis geschreven in Spanje. In het Wanda Metropolitano, het stadion waar straks op zaterdag 1 juni 2019 de finale van de UEFA Champions League bij de mannen zal plaatsvinden, was het een hoogdag voor het vrouwenvoetbal want maar liefst 60.739 toeschouwers kwamen kijken naar een competitieduel in de Spaanse Liga Iberdrola Femenina.

In België worden de meeste vrouwenvoetbalteams vaak door hun eigen clubbestuur van het hoofdveld of van een goed bespeelbaar veld weggehouden of wie weet zelfs verbannen zoals afgelopen vrijdag 15 maart 2019 nog gebeurde in de Super League bij RSC Anderlecht – KSK Heist. De KBVB maakte onder leiding van de nieuwe CEO Peter Bossaert van het vrouwenvoetbal een van de 11 hoofdpunten maar het maakt zich regelmatig zelf schuldig aan dit soort praktijken. Roberto Martinez, de bondscoach van de Rode Duivels, mag dan wel zeggen dat hij het vrouwenvoetbal goed gezind is. Dat valt niet te rijmen met het feit dat als er drie dagen voordat zijn Rode Duivels daar moeten trainen voor een wedstrijd die pas 6 dagen later plaatsvind er niet op hun oefenveld een competitiewedstrijd in de belangrijkste competitie van het Belgische vrouwenvoetbal mag gespeeld worden …

U kan RSC Anderlecht – KSK Heist in de Belgische Super League en op het synthetisch veld in Tubeke bekijken dankzij Christophe Evrard (RSCA TV):

In Spanje maar ook in enkele andere landen doen ze het anders. Op woensdag 30 januari 2019 werd de kwartfinale in de Copa de la Reina, de Spaanse beker bij de vrouwen, tussen Athletic de Bilbao en Atletico de Madrid voor 48.121 toeschouwers in San Mamés, het voetbalstadion in Bilbao, gespeeld. Blijkbaar is er vooral een strijd voor het meeste aantal toeschouwers bij een vrouwenvoetbalwedstrijd in Spanje losgebarsten want dat record werd op zondag 17 maart 2019 verpulverd. 60.739 toeschouwers kwamen kijken naar het competitieduel tussen Atletico de Madrid en FC Barcelona (0-2) en dat is het nieuwe wereldrecord.

Bekijk de hoogtepunten van Atletico Madrid – FC Barcelona bij de vrouwen met dank aan Barca TV:

Op zaterdag 5 mei 2018 hadden ze in het BBVA Bancomer Stadion van Monterrey voor de terugwedstrijd in de finale van het Mexicaanse kampioenschap, de Liga MX, tussen Rayadas Monterrey en Tigres San Nicolás al 51.211 fans in de tribunes mogen verwelkomen. Op de derde plaats staat nu voorlopig de finale van de UWCL op 17 mei 2012 tussen Olympique Lyonnais en 1.FFC Frankfurt. Daar kwamen 50.212 toeschouwers op af.

50.212 toeschouwers kwamen naar het Olympisch Stadion voor de UWCL-finale 2012 tussen Olympique Lyonnais en 1.FFC Frankfurt! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

90.185 toeschouwers is voorlopig nog altijd het absolute record voor een vrouwenvoetbalwedstrijd. Die kwamen op zaterdag 10 juli 1999 in de Rose Bowl van Pasadena in Californië kijken naar de finale van het 3de WK Vrouwenvoetbal tussen de Verenigde Staten en China. Het bleef na verlengingen 0-0 maar in de strafschoppen wonnen de VS met 5-4 dankzij de historische strafschop van Brandi Chastain.

Bekijk de beelden van die finale dankzij FIFA TV vanaf 7.41:

Lees nog meer over Athletic de Bilbao – Atletico de Madrid via:
Vrouwenteam.be

Lees nog meer over Atletico Madrid – FC Barcelona via:
lavanguardia.com

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Atletico Madrid – FC Barcelona op de 24ste speeldag eindigde dus op 0-2 na doelpunten van Asisat Oshoala (0-1, 65ste minuut) en Toni Duggan (0-2, 79ste minuut). Met nog 6 speeldagen voor de boeg blijft Atletico Madrid leider met 66 punten uit 24 duels. Dat zijn er 3 meer dan eerste achtervolger en titelconcurrent FC Barcelona!

Share