Share

Dinsdag 9 april 2019 was een dag van euforie voor het Belgische vrouwenvoetbal. Met de Belgian Red Flames U19 had voor de vijfde keer een vrouwelijk jeugdteam zich geplaatst voor een EK-eindronde. Een dag later kunnen we ook nog even terugkijken naar de vorige generatie U19 die zich plaatste voor het EK want vandaag woensdag 10 april 2019 is het precies 5 jaar geleden dat zij als allereersten ooit wonnen tegen Duitsland.

De Belgische U19 scoorde in de 84ste minuut tegen Duitsland. Doelpuntenmaakster Tinne Van Den Bergh wordt bejubeld door haar ploegmaats! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Dat historisch feit vond plaats op donderdag 10 april 2014 in het Koning Boudewijnstadion op de derde en slotspeeldag in groep 4 van de Eliteronde. Het team van bondscoach Kris Van Der Haegen nam het op tegen Duitsland onder leiding van Maren Meinert. Het won met 1-0 dankzij een doelpunt van Tinne Van Den Bergh (tegenwoordig spelend voor K. Wuustwezel FC in de 2de klasse A) in de 84ste minuut en het opende zo de poorten voor het EK 2014 in Noorwegen waar België al in de groepsfase uitgeschakeld werd na 3 nederlagen op rij tegen Schotland (2-0), Noorwegen (2-1) en de latere Europese kampioen Nederland (1-0).

De Belgian Red Flames U19 voor de aftrap van hun derde en laatste groepswedstrijd in de Eliteronde in het Koning Boudewijnstadion tegen Duitsland. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Op de foto ziet U het elftal dat aan de aftrap kwam met staan van links naar rechts Lucinda Michez (8), doelvrouw Diede Lemey, Britt Vanhamel (4), Margaux Van Ackere (6), Tine De Caigny (20) en Tinne Van Den Bergh (13). Zittend van links naar rechts ziet U Silke Leynen (17), Chloé Van Mingeroet (3) (zij was gisteren de vierde scheidsrechter tijdens Zwitzerland-Finland in het Stade Leburton van Tubeke), Elien Van Wynendaele (5), Lola Wajnblum (9) en Elke Van Gorp (10). In dat duel vielen Sofie Huyghebaert (in de 69ste minuut voor Elke Van Gorp) en Sheryl Merchiers (in de 75ste minuut voor Silke Leynen) in. Kwamen die dag niet in actie maar maakten ook deel uit van de selectie: reservedoelvrouw Jana Vanhauwaert, Pauline Windels, Magali Dinon, Jessie Taets en Sheila Broos.

Dolle vreugde bij de Belgian Red Flames U19 na hun historische winst tegen Duitsland en de kwalificatie voor het EK 2014 in Noorwegen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Vooraf hadden zowel België (3-1 tegen Oekraïne en 2-1 tegen Tsjechië) als Duitsland (4-1 tegen Tsjechië en 7-0 tegen Oekraïne) hun eerste twee duels gewonnen. België moest winnen om zich te plaatsten en deed dat dus ook. Het won dus groep 4 met 9 op 9 voor Duitsland 6 op 9, Tsjechië 3 op 9 en Oekraïne 0 op 9! Dit keer volstond een gelijkspel om de poorten van het EK 2019 in Schotland te openen.

De Belgian Red Flames U19 voor de beslissende wedstrijd tegen Polen: staand van links naar rechts: doelvrouw Femke Bastiaen, Romy Camps, Lisa Petry, Amber Tysiak, Janne Geers en captain Ella Vierendeels. Op de voorste rij van links naar rechts Aster Janssens, Karlijn Knapen, Constance Brackman, Kaily Dhondt en Sari Kees. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Inmiddels zijn daarvoor ook de mogelijke tegenstanders bij de loting op dinsdag 16 april 2019 in Glasgow bekend. Naast gastland Schotland zijn dat Duitsland (groep 1), Nederland (groep 3), titelverdediger Spanje (groep 4), Noorwegen (groep 5), Engeland (groep 6) en Frankrijk (groep 7).

De Belgian Red Flames U19 schreeuwen het uit na een namiddagje vol spanning en emotie! Ze speelden zichzelf in de geschiedenisboeken van het Belgische vrouwenvoetbal! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Lees nog meer over de kwalificatie van de Belgian Red Flames U19 voor dit EK via:

http://nieuws.vrouwenvoetbal.be/?p=47986

Bekijk de opstellingen en het verslag rond Polen – België via:

https://www.uefa.com/womensunder19/season=2019/matches/round=2000942/match=2025820/lineups/index.html?iv=true

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share