Share

Tessa Wullaert houdt van primeurs. Ze won als eerste de Sparkle, ze beet de spits af op de erelijst van de vrouwelijke Gouden Schoen en ze stond als eerste Belgische speelster op het veld van het legendarische Wembley.

Veel toeschouwers op weg naar de FA Women’s Cup Final 2019 op Wembley! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Zaterdag 4 mei 2019 werd nog mooier voor de Belgian Red Flame want ze mocht ‘s avonds ook als allereerste Belgische voetbalster de FA Women’s Cup in de lucht steken in naam van haar club Manchester City dat met 3-0 won tegen West Ham United, een team dat pas sinds begin dit seizoen profvoetbal speelt in Engeland!

Wembley is ‘the place to be’ voor Engels topvoetbal nu ook bij de vrouwen! Foto (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Underdog West Ham United kwam behoorlijk gedreven en vol vertrouwen op het veld in het stadion dat met 43.264 toeschouwers gevuld was. Het had in de eerste helft zelfs de beste kans maar de Schotse Jane Ross zag haar kopbal op voorzet van Erin Simon nog gered worden door Karen Bardsley (29ste minuut) die zo de nul op het bord hield in deze bekercampagne voor Manchester City!

In de tweede helft kregen we een ander spelbeeld. West Ham United viel terug en Manchester City trok het laken naar zich toe en het trof nu ook raak eerst via Keira Walsh wiens schot via Ria Percival (Nieuw-Zeeland) de doelvrouw van West Ham United Anna Moorhouse enigszins verraste en dus ook in doel ging (1-0, 52ste minuut). De Zwitserse Alisha Lehmann kreeg twintig minuten voor tijd dé kans om de bordjes terug in evenwicht te brengen maar haar schot was te zwak om echt gevaarlijk te zijn. Georgia Stanway, het talent van het Engelse vrouwenvoetbal, zorgde voor nummer twee nadat ze eerst de goeie positie zocht om vervolgens met rechts en eveneens met een lichte deviatie raak te schieten (2-0, 81ste minuut). In de slotfase trapte de ingevallen Lauren Hemp, die even later ook nog de paal zou treffen, na een diepe bal vanuit de eigen verdediging van Jennifer Beattie nog over de uitgelopen doelvrouw van West Ham United om de eindcijfers op het bord te zetten (3-0, 88ste minuut).

Bekijk de hoogtepunten van dit duel met dank aan BBC / Manchester City:

De 5de editie van de FA Women’s Cup Final op Wembley was dus voor Manchester City dat zo voor de tweede keer in drie seizoenen de trofee in de prijzenkast mag zetten. Eerder dit seizoen won het ook al de Continental Cup (de ligabeker bij de vrouwen) ten koste van kampioen Arsenal waartegen het volgende week nog uit speelt op de slotdag van de FA Women’s Super League.

Tessa Wullaert voor het eerst met Manchester City op Wembley! Het werd een succes! Foto (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Tweevoudig Gouden Schoen Tessa Wullaert mocht fier zijn over haar prestatie in deze finale op Wembley. Aanvankelijk kreeg ze niet vaak de bal toegespeeld maar eenmaal dat wel gebeurde probeerde ze steeds een goeie oplossing te vinden door zuivere passen in de voet naar haar ploeggenoten te spelen. Ze stuurde iets over halfweg de tweede helft spits Nikita Parris bijzonder knap de diepte in maar zij vond uiteindelijk doelvrouw Anna Moorhouse op haar weg (69ste minuut). Tessa Wullaert plooide ook mee terug als het nodig was en ontzag niet om de ploeg mee te helpen bij uitbraken van West Ham United. Tijdens de wedstrijd aarzelde ze niet om een goeie voorzet te geven als dat mogelijk was en ze waagde uiteindelijk zelfs haar kans op doel zonder succes evenwel.

Tweevoudig Gouden Schoen Tessa Wullaert op Wembley met de FA Women’s Cup! Foto – (c) Manchester City/TW Official

Lees nog meer over de Engelse FA Women’s Cup via: https://www.bbc.com/sport/football/48108907

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share