Share

FC Barcelona kon op dinsdag 7 mei 2019 de allereerste ploeg worden die in hetzelfde seizoen zowel met zijn vrouwenteam als met z’n mannenploeg in de finale van de belangrijkste beker in het Europese clubvoetbal stond. Maar dit uniek gegeven dat geschiedenis kon worden werd door het Liverpool van Jürgen Klopp naar de prullenmand gespeeld.

The Reds hadden het betere voetbal gespeeld op Camp Nou, het veld van FC Barcelona, maar op het scorebord was daar na afloop niets van terug te vinden. De doelpunten van Luis Suárez en de dubbel van Lionel Messi met een fenomenale vrije trap zorgden voor een 3-0-eindstand in de heenwedstrijd van de halve finale van de UEFA Champions League. Normaal gezien was zo’n voorsprong voldoende om de finale van het kampioenenbal te bereiken maar in voetbal is alles mogelijk.

Dat bleek nog maar eens tijdens de terugwedstrijd tussen Liverpool en de Catalaanse trots op Anfield Road. Al in de 7de minuut kon Rode Duivel Divock Origi Liverpool op voorsprong brengen toen hij in de rebound de door doelman Marc-André Ter Stegen geweerde poging van captain Jordan Henderson kon binnentrappen (1-0). ‘Never give up’ stond er op de trui van de in de tribune zittende en geblesseerde Mo Salah en dat deden ‘The Reds’ niet. Ook niet toen het tijdens de rust de aangetrapte Andrew Robertson moest vervangen door Georginio Wijnaldum. Het draaide goed uit want zijn inbreng werkte inspirerend. Op aangeven van Trent Alexander-Arnold verdubbelde hij in de 54ste minuut de score (2-0) en twee minuten later kopte hij na een voorzet van de Zwitser Xherdan Shaqiri de 3-0 tegen de touwen (56ste minuut). Liverpool had de achterstand volledig goedgemaakt en het had nog meer dan een halfuur om eventueel de rechtstreekse kwalificatie voor de finale in Madrid binnen te halen.

Het bleef bijzonder spannend tot die ene geniale ingeving van Trent Alexander-Arnold die bij een hoekschop Divock Origi helemaal alleen in het strafschopgebied vlak voor het doel van Marc-André Ter Stegen zag staan. De verdediging van FC Barcelona was aan het slapen en dus handelde de man van de assist bij de tweede goal snel. Hij speelde meteen in op de Belg die ooit het eerste doelpunt van de Rode Duivels scoorde op het WK 2014 in Brazilië en die reageerde ook attent en trapte zijn tweede goal van de avond en zijn derde in vier dagen (hij lukte ook al het winnende doelpunt op de 37ste speeldag in de Premier League op bezoek bij Newcastle United afgelopen zaterdag 4 mei 2019) tegen de netten (4-0, 79ste minuut).

Een kwartiertje later stond deze fantastische terugkeer ‘het mirakel van Anfield’ in de geschiedenisboeken! Het publiek in het stadion juichte als nooit tevoren en de spelers troepten samen voor ‘The Kop’ om ‘You ‘ll never walk alone’ mee te zingen! FC Barcelona verliet voor het tweede jaar op rij de UEFA Champions League na een schitterende uitgangspositie uit de heenwedstrijd (vorig jaar trok het met een 4-1-voorsprong naar AS Roma maar ook daar overleefde Barça niet). Messi & co zullen op zaterdag 1 juni 2019 dan ook niet te zien zijn in het Metropolitano Stadion van Madrid voor een allereerste finale ooit tegen Ajax. Liverpool zorgde immers voor mission impossible en mag zich opmaken voor z’n tweede finale op rij en voor z’n 9de finale op het kampioenenbal in totaal. Kan Tottenham Hotspur er zoals in 2008 (toen speelden Manchester United en Chelsea in Moskou de eindstrijd tegen mekaar) nog een volledig Engelse finale van maken? Het antwoord daarop volgt op woensdagavond 8 mei 2019 in de Johan Cruyff Arena van Amsterdam.

Lees meer over de finale van de UWCL 2019 op zaterdag 18 mei 2019 in Boedapest:

http://nieuws.vrouwenvoetbal.be/?p=48616

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV


Share