De wedstrijd voor de vijfde plaats op de Algarve Cup in Portugal werd een overweldigend succes voor de Belgian Red Flames. In Vila Real de Santo Antonio werd in de 50ste interland onder leiding van bondscoach Ives Serneels en assistente Tamara Cassimon tegen het zwakke Rusland met forfaitcijfers gewonnen. Het werd jawel 5-0!

Het werd dus een doelpuntenfestival met al na 18 minuten een voorzet vanop rechts van Janice Cayman door Tessa Wullaert aan de eerste paal via de paal binnengetrapt (1-0). Kort voor de rust volgde dan een uittrap van doelvrouw Nicky Evrard met het hoofd verlengd door Tine De Caigny tot bij Tine Schryvers. De ex-speelster van Vlimmeren, Standard en WB Sinaai Girls die inmiddels via de Verenigde Staten in Noorwegen bij Valerenga terecht kwam speelde vervolgens diep naar Janice Cayman die met links voor de dubbele voorsprong zorgde (2-0, 42ste minuut).

Na de pauze een verre vrije trap van Aline Zeler waarbij Tine Schryvers in de rug van de Russische verdediging doorglipt en vervolgens in haar tweede interland haar eerste doelpunt voor de Belgian Red (of waren het de Blue Bicycle) Flames lukte (3-0, 51ste minuut). De score liep verder op toen de pas ingevallen Anaëlle Wiard in het strafschopgebied foutief onderuit gehaald werd door Olesya Kurochkina en Maud Coutereels de elfmeter met rechts eenvoudig hoog rechts tegen de netten trapte (4-0, 61ste minuut). Met nog meer dan een kwartier te gaan tikte Anaëlle Wiard door naar Janice Cayman en zij lukte dit keer met rechts haar 4de doelpunt op deze Algarve Cup (5-0, 73ste minuut) waardoor ze meteen ook topschutter van het tornooi werd!

De Belgian Red Flames namen met een high five afscheid van hun allereerste Algarve Cup! Een nuttig en bijzonder leerrijk tornooi waarin vooral duidelijk werd dat Janice Cayman na een te lange periode op de rechtsachter bij de Belgian Red Flames eindelijk terug op de plaats stond waar ze bij het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam in feite altijd had moeten blijven staan en dat is in de aanval!

Het vervolg voor 2016 is nu klaar en duidelijk. Die allereerste kwalificatie voor een groot eindtornooi afdwingen. De eerstvolgende opdracht is al op vrijdag 8 april 2016 in Rotherham tegen Engeland. Een wedstrijd die voor iedereen rechtstreeks te volgen zal zijn op BBC 2. Daarna is er op dinsdag 12 april 2016 de thuiswedstrijd richting EK 2017 in Nederland tegen Estland. Plaats van afspraak Den Dreef in Leuven!

België speelde met: Nicky Evrard, Laura Deloose, Aline Zeler (captain), Heleen Jaques, Maud Coutereels (80′ Nicky Van Den Abbeele), Lenie Onzia, Julie Biesmans (71′ Marlies Verbruggen), Tine De Caigny (71′ Sara Yüceil), Elke Van Gorp (13′ Tine Schryvers, 58′ Anaëlle Wiard), Janice Cayman (80′ Jana Coryn), Tessa Wullaert.
Bondscoach: Ives Serneels.
Kwamen niet in actie: Justien Odeurs, Davina Philtjens, Lorca Van De Putte, Cécile De Gernier, Laura De Neve, Silke Demeyere.

Doelpunten: 18′ Tessa Wullaert 1-0, 42′ Janice Cayman 2-0, 51′ Tine Schryvers 3-0, 61′ Maud Coutereels 4-0 op strafschop, 73′ Janice Cayman 5-0!

Scheidsrechter: Marianela Araya (Costa Rica).
Assistent-scheidsrechters: Nereida Diaz (Cuba), Katherine Jimenez (Costa Rica).
Vierde scheidsrechter: Monika Mularczyk (Polen).

U kan inmiddels de videobeelden van de doelpunten bekijken met dank aan de KBVB!

Dit waren de uitslagen op de laatste dag van de Algarve Cup 2016:

Finale in Parchal:
Canada – Brazilië 2-1 (rust: 0-0);
Doelpunten: 60′ Shelina Zadorsky 1-0, 67′ Janine Beckie 2-0, 90′ Cristiane 2-1.

Canada is dus winnaar van de editie 2016 en het is op de erelijst de opvolger van de Verenigde Staten dat vorig jaar in Faro de finale van de 22ste editie met 2-0 won tegen Frankrijk!

Bekijk de video met de hoogtepunten met dank aan FPF:

Wedstrijd voor de 3de plaats in Vila Real de Santo Antonio:
Ijsland – Nieuw-Zeeland 1-1 (strafschoppen 6-5);
Doelpunten: 21′ Andrea Hauksdottir 1-0, 70′ Amber Hearn 1-1.

Ijsland werd derde want het won de strafschoppenepiloog met 6-5! De Ijslandse doelvrouw Gudbjorg Gunnarsdottir stopte de zesde strafschop van Anna Green (Nieuw-Zeeland). Sandra Jessen trapte Ijsland vervolgens naar de derde plaats in het eindklassement!

Wedstrijd voor de 5de plaats in Vila Real de Santo Antonio:

België – Rusland 5-0 (rust: 2-0);

Wedstrijd voor de 7de plaats in Parchal:
Denemarken – Portugal 3-1 (rust: 2-0).
Doelpunten: 4′ Sanne Troelsgaard 1-0, 11′ Sanne Troelsgaard 2-0, 73′ Diana Silva 2-1, 81′ Johanna Rasmussen 3-1.

Nog melden dat de Canadese centrale verdediger Kadeisha Buchanan verkozen werd tot speelster van het tornooi en dat Janice Cayman de topschutter werd.

Kadeisha Buchanan werd uitgeroepen tot speelster van de Algarve Cup 2016! - (c) FIFA.com

Kadeisha Buchanan werd uitgeroepen tot speelster van de Algarve Cup 2016! – (c) FIFA.com

Wenst U nog eens alle opstellingen van alle 16 wedstrijden op de Algarve Cup 2016 te bekijken dan kan U hier terecht: