Share

De finales van de UEFA Champions League en de UEFA Europa League zijn dit jaar voor het eerst volledig Engels maar dat is nog niet het geval in de UEFA Women’s Champions League. Daar gaat de finale tussen titelverdediger Olympique Lyonnais en FC Barcelona met als scheidsrechter een bekende van de Belgian Red Flames!

Ada Hegerberg en Lieke Martens, twee bekende namen in de finale van de UEFA Women’s Champions League 2019! Foto – (c) UEFA.com

De voorbije 9 seizoenen werd de finale van de UEFA Women’s Champions League telkens in hetzelfde land en soms ook in dezelfde stad gespeeld waar de finale van de mannen op het programma stond. Op zaterdag 18 mei 2019 is dat niet meer het geval. Voor het eerst zal de eindstrijd plaatsvinden volledig los van de mannenfinale die op zaterdag 1 juni 2019 in Madrid op het programma staat. Alle ogen zijn nu zaterdag vanaf 18 uur gericht op het Ferencvaros Stadion in Boedapest.

Scheidsrechter Anastasia Pustovoitova in het midden en assistent-scheidsrechter Ekaterina Kurochkina (rechts naast Aline Zeler) voor de aftrap van Portugal – België in Penafiel. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De speelsters van beide finalisten Olympique Lyonnais (Ada Hegerberg, Dzsenifer Marozsan) en FC Barcelona (Lieke Martens) zijn al bij een breder publiek bekend maar de scheidsrechter van dit duel zal niet meteen een lichtje doen opgaan bij iedereen.Toch is de Russische Anastasia Pustovoitova voor de Belgian Red Flames geen onbekende meer want ze floot in een recent verleden zelfs 2 keer een duel van het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam. Op dinsdag 24 oktober 2017 floot ze in Penafiel de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Portugal en België (0-1-winst dankzij een kopbaldoelpunt van Tine De Caigny) en op vrijdag 5 oktober 2018 moest ze de heenwedstrijd in de WK-barrage België – Zwitserland (2-2) in goede banen leiden. Dit laatste duel was overigens niet haar enige optreden in België want op woensdag 26 september 2012 mocht ze ook al opdraven op Sclessin voor een duel in de 1/16de finales van de UEFA Women’s Champions League tussen Standard en Turbine Potsdam! Ook nog meegeven dat de 38-jarige Russische sinds 2009 internationale wedstrijden fluit, dat ze aanwezig was op het EK 2017 in Nederland en dat ze straks ook mag fluiten op het WK 2019 in Frankrijk. In Boedapest wordt ze bijgestaan door haar landgenote Ekaterina Kurochkina en door Petruta Claudia Iugulescu uit Roemenië. De Hongaarse Katalin Kulcsár, die in 2016 de finale floot tussen VfL Wolfsburg (met Tessa Wullaert) en Olympique Lyonnais in Reggio Emilia, mag in eigen land optreden als vierde scheidsrechter. Katalin Emese Török, ook al uit Hongarije, maakt als reserve het scheidsrechtersteam voor deze finale compleet.

Scheidsrechter Anastasia Pustovoitova komt het veld op voor Standard – Turbine Potsdam in de eerste ronde van de UWCL 2012/2013 op Sclessin! Foto – (c) Sportpix/be / Joke Vuylsteke

Lees nog meer over de finale van de UWCL 2019 in Boedapest via: https://www.uefa.com/womenschampionsleague/news/newsid=2601385.html

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Nog meegeven dat Tottenham – Liverpool, de finale van de UEFA Champions League, op zaterdag 1 juni 2019 in Madrid zal geleid worden door de Sloveen Damir Skomina terwijl de finale van de UEFA Europa League in Baku tussen Chelsea (met een afscheidnemende Eden Hazard) en Arsenal in handen gegeven werd van de Italiaan Gianluca Rocchi.

Share