Noorwegen, de Olympische kampioen vrouwenvoetbal 2000, zal niet aanwezig zijn op de 6de editie van dit tornooi in augustus van dit jaar in Brazilië. Zweden is er wel voor de zesde opeenvolgende keer bij nadat het op het Kasteel, het stadion van Sparta Rotterdam, in het slot ontsnapte tegen Nederland.

Het Olympisch kwalificatietornooi in Nederland was een mooi voorsmaakje van het EK vrouwenvoetbal dat volgend jaar hopelijk ook met de Belgian Red Flames bij onze Noorderburen zal plaatsvinden. Vier sterke ploegen die hoogstaand, snel, atletisch, mooi en technisch verzorgd voetbal brachten. Niemand, behalve de Oranje Leeuwinnen zelf misschien, had het vooraf voor mogelijk gehouden dat Nederland ook op de slotdag nog mee zou doen voor de kwalificatie voor het ticket voor Rio samen met Zweden en Noorwegen. Uiteindelijk miste Nederland de vlucht richting allereerste Olympische Spelen slechts op een haar. De droom kwam zo dichtbij maar bleef uiteindelijk heel ver weg.

Vivianne Miedema scoorde voor Oranje maar zag het ticket voor Rio met haar laatste schot aan de horizon verdwijnen. Foto - Paul Dijkmans

Vivianne Miedema scoorde voor Oranje maar zag het ticket voor Rio met haar laatste schot aan de horizon verdwijnen. Foto – Paul Dijkmans

Nederland stond al na 5 minuten op voorsprong tegen topfavoriet Zweden dankzij een doelpunt van Vivianne Miedema op aangeven van Manon Melis (1-0, 5de minuut). Zeven minuten later trapte Miedema de kans op een dubbele voorsprong net naast. Ondertussen was Noorwegen in het stadion van Excelsior op voorsprong gekomen tegen Zwitserland na een doelpuntje van dribbelwonder Caroline Graham Hansen (0-1, 10de minuut) en dus lagen de tickets voor Rio eventjes aan de balie van de luchthaven in Oslo maar na een halfuur wedstrijd maakte Zwitserland gelijk via Sandrine Mauron (1-1, 31ste minuut) en dus kwam het pakketje weer snel terug naar Schiphol. Een minuut voor de rust liep het dan mis bij vrouwelijk Oranje. Kelly Zeeman tikte een bal van doelvrouw Sari van Veenendaal te kort terug en Olivia Shough profiteerde om Zweden op gelijke hoogte te brengen (1-1, 45ste minuut). De tickets verdwenen nog voor de rust richting Stockholm.

Olivia Schough was net voor de rust attent om Zweden op gelijke hoogte te brengen. Het was het doelpunt dat het Olympisch ticket verzekerde! Foto - Dirk Vuylsteke

Olivia Schough was net voor de rust attent om Zweden op gelijke hoogte te brengen. Het was het doelpunt dat het Olympisch ticket verzekerde! Foto – Dirk Vuylsteke

In de tweede helft domineerde Zwitserland op Woudestein tegen Noorwegen. Na een mooie actie trapte Lara Dickenmann, ploeggenote van Tessa Wullaert bij VfL Wolfsburg, met rechts tegen de paal (65ste minuut) maar uiteindelijk won Zwitserland toch nadat Rahel Kiwic na een actie Martina Moser-Ramona Bachmann het winnende doelpunt tegen de netten tikte (2-1, 90ste + 4′ minuut). Nederland, dat overeind werd gehouden door doelvrouw Sari van Veenendaal, kwam in de toegevoegde tijd nog tweemaal dicht bij winst. Eerst ging een voorzet van Sherida Spitse vanop links op de bovenkant van de lat en nog in dezelfde minuut trapte Vivianne Miedema het schot voor Rio 2016 over het Zweedse doel dat verdedigd werd door Hedvig Lindahl, de doelvrouw van Chelsea LFC. Na twee EK’s en het allereerste WK in 2015 miste het Nederlandse vrouwenvoetbal dus maar op een haar de eerste Olympische deelname. Zweden zal in augustus van dit jaar naast Europees kampioen Duitsland en Frankrijk, de organistator van het WK 2019, het derde Europese land zijn op de Spelen van Rio 2016!