Share

Gastland Frankrijk is het WK in eigen land met glans begonnen. Het team van bondscoach Corinne Diacre demonstreerde in het uitverkochte Parc des Princes tegen een Zuid-Korea dat een heel matige indruk gaf.

Gianni Infantino, de voorzitter van de FIFA, is blij met de aanwezigheid in het Parc des Princes van Emmanuel Macron, de Franse president en zijn echtgenote Brigitte Macron. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Ze hadden er dagen, weken, maanden naar toegeleefd de Franse voetbalsters en hun vele fans. De dag dat het WK Vrouwenvoetbal in eigen land zou beginnen. Dat is voor iedereen die een beetje betrokken is toch wel een bijzonder emotioneel moment. Op vrijdagavond 7 juni 2019 was het niet anders. Terwijl er in de Franse hoofdstad Parijs de voorbije twee weken vooral tennis gespeeld werd op Roland Garros, een van de vier Grand Slam tornooien die jaarlijks eind mei begin juni plaatsvind, ging de focus nu wereldwijd toch naar de start van het WK Vrouwenvoetbal.

La patrouille de France vliegt over het Parc des Princes tijdens de openingsceremonie van het WK 2019! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Wind, regen en kort voor de openingsceremonie van Jain toch een beetje zon. Het aperitief was net als in het Stade de France in 1998 een bijzonder kleurrijk spektakel maar het was toch uitkijken naar de wedstrijd zelf. Zou het thuisland meteen de hoge verwachtingen kunnen inlossen?

De openingsceremonie van het WK 2019 met zangeres Jain! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Ji So-yun van Chelsea trapte voor Zuid-Korea het topevenement op gang maar het was Frankrijk, in zijn sterkst mogelijke formatie met zowel centrale verdediger Griedge Mbock Bathy Nka en vleugelspits Delphine Cascarino (allebei van Lyon) in de basis, dat meteen druk zette op de verdediging van Zuid-Korea. Dat resulteerde al in het begin in een schot rakelings naast van captain Amandine Henry. Vervolgens mikte Eugénie Le Sommer naast en zag de spits van Lyon ook een schot gestopt door Minjung Kim, de doelvrouw van Zuid-Korea. Na 9 minuten was het raak. Amandine Henry snoepte aan rechterkant de bal af van Youngju Lee, zette een één-twee op met Kadidiatou Diani, ging door op rechts waarna ze de perfecte assist afleverde voor Eugénie Le Sommer om van dichtbij met rechts de bal via de onderkant van de lat binnen te trappen (1-0), het 75ste doelpunt voor de Bretoense in haar 160ste interland voor ‘les Bleues’! Het Franse feestje kon beginnen.

Eugénie Le Sommer was op de afspraak in het Parc des Princes. Ze scoorde al na 9 minuten het openingsdoelpunt van het WK 2019! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Wendie Renard & co domineerden, dwongen hoekschoppen af (10 tegen 1 voor de rust) en ze bleven gevaarlijk. De mee opgerukte Griedge Mbock Bathy probeerde het met een omhaal naast en even later trapte ze een doorgekopte bal van Wendie Renard als een echte spits met een schitterende volley met rechts op halve hoogte en in de hoek binnen. Een fantastisch doelpunt, het stadion ontplofte, en het was 2-0 voor Frankrijk! Maar de VAR had blijkbaar iets gezien … De centrale verdediger van Lyon, vanwege een recente knieblessure met een ingetapet linkerbeen, stond met haar voet buitenspel. Heel moeilijk te zien in realtime en zelfs in de herhaling van de televisiebeelden maar naar de letter van het regelment correct. De Uruguayaanse scheidsrechter Claudia Umpierrez had geen andere keuze dan het doelpunt op aangeven van de Argentijn Mauro Vigliano en zijn VAR-assistenten Jose Maria Sanchez (Spanje) en Felisha Mariscal (Verenigde Staten) af te keuren. De beslissing werd op afkeurend geroep van het publiek onthaald! Het WK was nog maar 27 minuten ver en de VAR had dus al voor opschudding gezorgd. Het allereerste VAR-doelpunt uit de geschiedenis van een WK-vrouwenvoetbal was er eentje om nooit meer te vergeten maar de sfeer in het stadion was helemaal plots helemaal weg!

De eerste tussenkomst van de VAR in het vrouwenvoetbal! De schitterende volley van Griedge Mbock Bathy wordt tot woede van het publiek afgekeurd! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het Franse feestje werd onderbroken maar korte tijd later werd het toch 2-0 nadat Wendie Renard aan de tweede paal een hoekschop vanop rechts van Gaëtane Thiney met het hoofd tegen de grond en tegen de netten knikte (35ste minuut). In de toegevoegde tijd van de eerste helft zou ze zelfs nummer drie binnenkoppen dit keer na een hoekschop vanop links van Amel Majri (45ste + 2′ minuut). 3-0 voor Frankrijk bij de rust, de wedstrijd was gespeeld!

Wendie Renard kopte tweemaal raak in het Parc des Princes! Frankrijk won op die manier vlot tegen Zuid-Korea! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De tweede helft was minder goed. Frankrijk bleef wel komen maar ook Zuid-Korea kreeg twee goede mogelijkheden. Eerst toen Elise Bussaglia de bal onnodig weggaf en de ingevallen Chaerim Kang over trapte en later nog eens toen Wendie Renard zich in een diepe bal van Boram Hwang verslikte en Mina Lee alleen op doel mocht afgaan maar zo verrast was dat ze de open kans naast trapte! De slotnoot was voor Amandine Henry, de Franse captain, die met een schitterende trap met rechts in de hoek de eindcijfers op het bord trapte (4-0, 85ste minuut).

Amandine Henry trapte zopas de 4-0-eindcijfers op het bord! Frankrijk nam een vliegende start op het WK 2019 in eigen land! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Frankrijk nam een vliegende start, De achtste finale wenkt al. Les Bleues dansten en vierden na afloop al in het Parc des Princes alsof ze net wereldkampioen waren geworden. Maar de weg is nog lang. Nog zes duels, zes treden die we moeten beklimmen, zo gaf bondscoach Corinne Diacre na de wedstrijd aan. Pas dan wordt de Franse droom, net als de mannen in 1998 in eigen land of zoals vorig jaar in 2018 in Moskou wereldkampioen worden, echt werkelijkheid! “Voorlopig moeten we met beide voetjes op de grond blijven en ons enkel richten op de volgende wedstrijd en die is op woensdag 12 juni 2019 in de Allianz Riviera in Nice tegen Noorwegen”, zo liet de eerste vrouwelijke coach in het Franse mannenvoetbal nog optekenen.

Corinne Diacre bleef na de ruime overwinning in de openingswedstrijd met de voetjes op de grond! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

SCOREBORD:

Openingswedstrijd WK Vrouwenvoetbal 2019 – Vrijdag 7 juni 2019 – Parc des Princes, Parijs:

Frankrijk – Zuid-Korea 4-0 (rust: 3-0);

Doelpunten: 9′ Eugénie Le Sommer 1-0, 35′ Wendie Renard 2-0, 45′ + 2′ Wendie Renard 3-0, 85′ Amandine Henry 4-0.

Bijzonderheid: 27′ Griedge Mbock Bathy scoorde het allereerste doelpunt in het vrouwenvoetbal dat door de VAR werd afgekeurd!

Bekijk de doelpunten met dank aan FIFA TV:

Bekijk nog meer foto’s rond deze openingswedstrijd met dank aan David Catry:

http://sportpix.be/

Voor alles over het WK 2019 ga naar:

https://www.fifa.com/womensworldcup/

Voor interviews met Belgische en internationale speelsters kan U terecht op:
Vrouwenteam TV

Share