Share

Met Europees kampioen Nederland, de verliezende Olympische finalist Zweden en titelverdediger Verenigde Staten moesten op dinsdag 11 juni 2019, de vijfde wedstrijddag van dit tornooi in Frankrijk, nog enkele grote namen aan hun WK-avontuur beginnen.

Jill Roord, de symbolische ‘twaalfde vrouw’ van de Oranje Leeuwinnen, viel in en lukte haar allereerste WK-goal! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In Le Havre begonnen de Oranje Leeuwinnen moeizaam aan hun campagne. Nieuw-Zeeland trapte via Olivia Chance op de lat terwijl Sari van Veenendaal moest ingrijpen bij een inzet van Sarah Gregorius. Net voor de rust trapte Dominique Bloodworth na een hoekschop die voor haar voet viel van dichtbij naast. Vivianne Miedema vond de voet van doelvrouw Erin Naylor, die in de Franse competitie bij Bordeaux speelt, op haar weg, Lieke Martens trapte over doel en ook een kopbal van Danielle van den Donk vloog over! In de toegevoegde tijd zorgden de drie invalsters dan toch voor het winnende doelpunt voor vrouwelijk Oranje: Merel van Dongen zette voor, Lineth Beerensteyn bezorgde de bal aan Jill Roord en de deze zomer van Bayern München naar Arsenal vertrekkende middenvelder kopte raak. Haar allereerste WK-doelpunt ooit en dat bij haar WK-debuut (0-1, 90ste + 2′ minuut).

Kosovare Asllani lukte het eerste doelpunt voor Zweden op het WK 2019 in Frankrijk! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Even verderop in Rennes werd later op de dag Chili – Zweden in de tweede helft vanwege een hevig onweer bijna 45 minuten onderbroken. Toen het duel hervatte zorgden Kosovare Asllani (0-1, 83ste minuut) en Madelen Janogy (0-2, 90ste + 4′ minuut) voor een Zweedse overwinning.

De basiself van de Verenigde Staten bij hun eerste wedstrijd op het WK 2019 in Frankrijk! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In het Stade Auguste Delaune van Reims werd ‘s avonds een nieuw wereldrecord gevestigd. Regerend wereldkampioen de Verenigde Staten won met maar liefst 13-0 tegen Thailand, de WK-deelnemer die op zaterdag 1 juni 2019 nog in Leuven te zien was tegen de Belgian Red Flames. Nadat het bij de rust 3-0 stond trof de ploeg van bondscoach Jill Ellis in de tweede helft nog 10 keer raak! Daarmee verbeterde Team USA de 11-0-recordscore van Duitsland op het WK 2007 in China tegen Argentinië. In het begin van de tweede helft scoorde de VS vier keer in 367 seconden. Alex Morgan evenaarde met haar 5 doelpunten in 1 wedstrijd ook het record van Michelle Akers dat op het allereerste WK op 24 november 1991 tegen Chinees Taipei gevestigd werd.

Het bordje ‘GOAL’ kwam maar liefst 13 keer tevoorschijn in Reims waar tijdens VS-Thailand een nieuw wereldrecord gevestigd werd! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

SCOREBORD WK 2019 – DAG 5:

***Nieuw-Zeeland – Nederland 0-1 (rust: 0-0) (groep E);

Doelpunt: 90′ + 2′ Jill Roord 0-1.

Bekijk de samenvatting dankzij FIFA TV:

***Chili – Zweden 0-2 (rust: 0-0) (groep F);

Doelpunten: 83′ Kosovare Asslani 0-1, 90′ + 4′ Madelen Janogy 0-2.

Bekijk de samenvatting dankzij FIFA TV:

***Verenigde Staten – Thailand 13-0 (rust: 3-0) (groep F);

Doelpunten: 12′ Alex Morgan 1-0, 20′ Rose Lavelle 2-0, 32′ Lindsey Horan 3-0, 50′ Sam Mews 4-0, 53′ Alex Morgan 5-0, 54′ Sam Mewis 6-0, 56′ Rose Lavelle 7-0, 74′ Alex Morgan 8-0, 79′ Megan Rapinoe 9-0, 81′ Alex Morgan 10-0, 85′ Mallory Pugh 11-0, 87′ Alex Morgan 12-0, 90′ + 2′ Carly Lloyd 13-0.

Bekijk de samenvatting dankzij FIFA TV:

Foto’s van duels op het WK 2019 in Frankrijk van Dirk Vuylsteke en David Catry kan U vinden via:

http://sportpix.be/

Voor alles over het WK 2019 kan U terecht via:

https://www.fifa.com/womensworldcup/

Voor interviews met Belgische en internationale speelsters kan U terecht op:

https://www.youtube.com/channel/UCDOWTxyD_HaDahy06knGsDw

Share