Share

Op vrijdag 16 augustus 2019 was RSC Anderlecht voor het eerst betrokken bij de loting voor de eerste ronde van de UEFA Women’s Champions League. Als tegenstander kwam BIIK Kazygurt uit Kazachstan uit de bus.

Een droomaffiche had titelverdediger Olympique Lyonnais met Belgian Red Flame Janice Cayman kunnen zijn, FC Barcelona met Lieke Martens of Manchester City met tweevoudig Gouden Schoen Tessa Wullaert. Maar vrouwelijk RSC Anderlecht trof het niet bij de loting in het Zwitserse Nyon. Uitgerekend een moeilijk te bekampen team waartegen weinig eer te rapen valt kwam uit de bus met daarbovenop een verre en kostelijke verplaatsing naar Kazachstan. Nooit eerder moest een Belgisch vrouwenvoetbalteam zo ver reizen om een officiële wedstrijd te gaan spelen. Shymkent is bovendien niet meteen de stad waar je eventjes een citytrip naar boekt …

BIIK Kazigurt valt niet te onderschatten. Het speelde voor het eerst Europees in het seizoen 2004/05 in toen nog de UEFA Women’s Cup waar het in totaal 5 keer zou aantreden (27 wedstrijden). Vanaf 2009/10 was het ook regelmatig (8 keer) aanwezig in de vernieuwde UEFA Women’s Champions League (inmiddels al voor de 7de keer op rij) en goed voor 30 duels. Het haalde zowel in 2017 als in 2018 de achtste finales waarin het telkens werd uitgeschakeld door een Franse tegenstander respectievelijk PSG en Olympique Lyonnais. Net als LSK Kvinner, in de voorronde tegenstander van RSC Anderlecht, werd het vorig seizoen uitgeschakeld door FC Barcelona dat het vooral ginder moeilijk had en met enkele zieke speelsters in de heenwedstrijd met een 3-1-nederlaag huiswaarts ging. FC Barça Femeni trok de situatie in de eerste ronde thuis wel recht (3-0) en haalde uiteindelijk zelfs de finale van de UWCL vorig jaar met verlies in Boedapest tegen Olympique Lyonnais.

BIIK Kazygurt heeft tegenwoordig een ruime kern met niet alleen speelsters uit Kazachstan maar ook enkele uit de Verenigde Staten, Canada, Georgië, Servië en Zambia. Een multicultureel elftal dus. Misschien kan de Portugese Solange Carvalhas nog meer over BIIK Kazygurt vertellen want zij heeft er ooit al tegen gespeeld op 22 augustus 2017 tijdens een mini-tornooi in de voorronde van de UWCL in Hongarije. Het Europese debuut van Sporting Lissabon eindigde toen in een 2-1-nederlaag.

Nog meegeven dat de finale volgend jaar in Wenen wordt gespeeld.

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

 

 

 

Share