Share

Vijf dagen na het knappe 3-3-gelijkspel in een oefenwedstrijd thuis tegen de halve finalist op het voorbije WK Engeland hebben de Belgian Red Flames op dinsdagavond 3 september 2019 hun eerste wedstrijd in de kwalificatie richting EK 2021 thuis met ruime cijfers gewonnen tegen Kroatië.

Een verrassing in de opstelling van bondscoach Ives Serneels voor de eerste EK-kwalificatiewedstrijd richting Engeland: Justine Vanhaevermaet stond centraal in de verdediging met naast zich Julie Biesmans en Laura De Neve! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Bondscoach Ives Serneels verraste met een ietwat ongewone opstelling waarbij Julie Biesmans, Justine Vanhaevermaet en Laura De Neve een centraal trio achterin vormden en waarbij de vleugelverdedigers Laura Deloose op rechts en Davina Philtjens op links de ruimte kregen om het spel via de flanken open te breken. In vergelijking met de basisopstelling tegen Engeland verdween Heleen Jaques centraal achteraan dus uit de ploeg. Ook Elena Dhont verhuisde naar de bank zodat er een aanvallend middenveld met Janice Cayman, Kassie Missipo, Tine De Caigny en Tessa Wullaert kon gevormd worden en waarbij de recent bij de Belgian Red Flames vlot scorende Ella Van Kerkhoven centraal in de punt van de aanval bleef staan. Kroatië kwam onder leiding van bondscoach Mate Prskalo in een wel heel verdedigende 4-4-1-1-opstelling aan de aftrap die werd uitgevoerd door Izabela Lojna van Osijek.

Tessa Wullaert schiet als eerste Belgische naar doel, de bal gaat hoog over! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Pas na 15 minuten wedstrijd schakelde Tine De Caigny met een geniaal lobje twee Kroatische verdedigers uit en ze zette daarbij Tessa Wullaert voor het eerst rechts in het strafschopgebied helemaal vrij voor doel maar de tweevoudige Gouden Schoen trapte te wild waardoor de bal hoog over het doel van Doris Bacic, ex-RSC Anderlecht, vloog. Even later haalde Tessa Wullaert de bal op rechts uit de voeten van Matea Bosnjak. De mee opgerukte Laura Deloose kon voorzetten en Janice Cayman haalde hard uit maar de Kroatische doelvrouw stond paraat (16de minuut). Het openingsdoelpunt was onderweg en na een voorzet van opnieuw Tessa Wullaert knalde Janice Cayman vrijstaand in het strafschopgebied raak (1-0, 18de minuut). Het allereerste doel van dit duel was gelukt, de Kroatische muur slopen met een vroeg doelpunt!

Janice Cayman opende zopas de score, de Kroatische muur is binnen de 20 minuten gesloopt! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De Belgian Red Flames bleven aandringen. Doris Bacic pakte een kopbal van Davina Philtjens, een schot van Ella Van Kerkhoven ging naast en een indraaiende hoekschop vanop rechts van Laura De Neve werd kort voor het halfuur op de eigen lat gekopt door Matea Bosnjak (29ste minuut). Nadat een hard schot van de captain van Anderlecht nog over de kruising ging kwam Kroatië even later zelf naar voor met een schot van ver maar wel binnen het kader van Kristina Sundov (o.a. ex-Telstar, ex-MSV Duisburg). Het leek gevaarlijker dan het echt was voor Nicky Evrard (34ste minuut). Zeven minuten later kregen we zowaar ook een aanval op links te zien van de bezoekers waarbij Ana Jelencic op aangeven van Sandra Zigic verrassend uithaalde vanop links maar de Belgische doelvrouw Nicky Evrard stond opnieuw paraat (41ste minuut).

Kristina Sundov, hier aan de bal tussen Janice Cayman en Davina Philtjens, trapte als eerste Kroatische richting het Belgische doel! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Na een fout op Tessa Wullaert en de eerste en enige gele kaart van de wedstrijd voor Matea Bosnjak (43ste minuut) verstuurde Laura De Neve de perfecte vrije trap richting Tine De Caigny die met het hoofd haar eerste goal van deze kwalificatiecampagne voorbij haar ex-ploeggenote bij vrouwelijk paars-wit kopte (2-0, 44ste minuut). De dubbele voorsprong was een feit en de Noorse scheidsrechter Henrikke Holm Nervik liet het rustsignaal weerklinken.

Tine De Caigny verdubbelde zopas de score met een kopbal! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Vrouwelijke Buffalo Kassandra Missipo, winnaar van de 5de editie van de Sparkle, trapte de tweede helft op gang met Davinia Vanmechelen (FC Twente) in de ploeg in plaats van Justine Vanhaevermaet. Zo werd de toch ietwat afwachtende houding van de Belgian Red Flames bij de start van de eerste helft omgezet in een iets aanvallender opzet voor de tweede helft. Het team van bondscoach Ives Serneels maakte meteen na de rust opnieuw het spel met in het vierde kwartier een schot van Tessa Wullaert naast (47ste minuut) en enkele minuten later nog een poging van diezelfde Wullaert tegen de lat! (54ste minuut). Kort voor het uur noteerden we dan balverlies op de helft van de Belgian Red Flames van Kristina Sundov die Ivan Landeka niet precies genoeg aanspeelde. Tessa Wullaert profiteerde en bediende Janice Cayman voor de 3-0 (59ste minuut).

Iva Landeka en Kroatië hadden het moeilijk in de tweede helft tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Kroatië begon dan te wisselen maar kort na de tweede vervanging zette een mooi hakje van Davinia Vanmechelen op links Davina Philtjens vrij. De voorzet ging richting Ella Van Kerkhoven, Janice Cayman trof in eerste instantie nog de lat maar in de rebound trapte ze vervolgens eenvoudig binnen (4-0, 66ste minuut). En de score liep nog verder op eerst toen Laura Deloose vanop rechts met een voorzet richting de Belgische targetspits uiteindelijk zelf scoorde (5-0, 74ste minuut) en vervolgens toen Tessa Wullaert zelf niet tot scoren kwam maar wel de perfecte assist naar de tweede paal stuurde en zo Davinia Vanmechelen in de gelegenheid stelde om het half dozijn Belgische doelpunten vol te maken (6-0, 77ste minuut).

Davinia Vanmechelen was bijzonder blij met haar doelpunt tegen Kroatië nadat ze in de tweede helft op het veld kwam! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Kroatië, dat de openingswedstrijd in deze groep op bezoek bij Litouwen met 1-2 gewonnen had en al sinds vrijdagavond 30 augustus 2019 in België verbleef, kon in de 79ste minuut hun eerste hoekschop afdwingen. Het werden er uiteindelijk in totaal nog drie en ja, ze konden in het slot ook nog een eerreddend doelpunt scoren toen Izabela Lojna een diepe bal van Matea Bosnjak met succes voorbij Nicky Evrard in doel trapte (6-1, 84ste minuut). Na 6 minuten toegevoegde tijd konden beide teams naar de kleedkamers. De Belgian Red Flames hadden hun eerste driepunter op weg naar het EK 2021 in Engeland beet en dat met een tennisscore. De volgende afspraak is op dinsdag 8 oktober 2019 in Cluj-Napoca voor de moeilijke uitwedstrijd tegen Roemenië en een maand later op vrijdag 8 november 2019 volgt nog een verplaatsing naar Kroatië vooraleer bondscoach Ives Serneels op dinsdag 12 november 2019 at Den Dreef in Leuven zijn honderdste interland aan het hoofd van de Belgian Red Flames mag vieren!

Voor de wedstrijd konden de supporters van de Belgian Red Flames zich amuseren in de fan village! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

***DIGEST:

EK-kwalificatie – Groep H – King Power Stadium At Den Dreef, Leuven;
België – Kroatië 6-1 (rust: 2-0);
Doelpunten: 18′ Janice Cayman 1-0, 44′ Tine De Caigny 2-0, 59′ Janice Cayman 3-0, 66′ Janice Cayman 4-0, 74′ Laura Deloose 5-0, 78′ Davinia Vanmechelen 6-0, 84′ Izabela Lojna 6-1.

De Belgian Red Flames aan de aftrap voor het EK-kwalificatieduel tegen Kroatië. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

België speelde met: Nicky Evrard; Laura Deloose (82′ Shari Van Belle), Julie Biesmans, Justine Vanhaevermaet (46′ Davinia Vanmechelen), Laura De Neve, Davina Philtjens; Janice Cayman (84′ Elena Dhont), Kassandra Missipo, Tine De Caigny, Tessa Wullaert (captain); Ella Van Kerkhoven.

Bondscoach: Ives Serneels.

Kwamen niet in actie: Justien Odeurs, Diede Lemey, Heleen Jaques, Elke Van Gorp, Lenie Onzia, Charlotte Tison, Marie Minnaert, Maud Coutereels, Chloë Vande Velde.

De basiself van Kroatië voor het duel in Leuven teen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Kroatië speelde met: Doris Bacic; Mihaela Horvat, Kristina Nevrkla, Matea Bosnjak, Ana Jelencic (60′ Antonia Dulcic); Kristina Sundov, Iva Landeka (captain), Leonarda Balog (65′ Petra Pezelj), Sandra Zigic; Isabella Dujmenovic (74′ Ana Dujmovic), Izabela Lojna.
Bondscoach: Mate Prskalo.

Kwamen niet in actie: Laura Fiket, Helena Spajic, Iva Bukac, Ivana Stanic, Tea Pedic.

De Noorse scheidsrechter Henrikke Holm Nervik (midden) en haar assistenten Monica Brun Lekkeberg en Line Cathrine Nymoen voor de aftrap met de captains Tessa Wullaert (België) en Iva Landeka (Kroatië). Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Scheidsrechter: Henrikke Holm Nervik (Noorwegen);
Assistent-scheidsrechters: Monica Brun Lokkeberg (Noorwegen) en Line Cathrine Nymoen (Noorwegen);
Vierde scheidsrechter: Sarah Fatameh Zangeneh (Noorwegen);

Gele kaart: 43′ Matea Bosnjak (Kroatië) (fout op Tessa Wullaert).
Toeschouwers: 3.400.

Bekijk het videoverslag met alle goals van de Kroatische TV (Hrvatska Nogometna Televizija):

Bekijk nog meer foto’s rond Portugal – België via:
Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

 

 

Share