Share

Reims was één van de aangename gaststeden van het voorbije WK 2019 in Frankrijk. De Verenigde Staten boekten er met Alex Morgan, Carli Lloyd en Megan Rapinoe hun recordoverwinning tegen Thaïland en de latere wereldkampioen plaatste zich daar ook voor de kwartfinales na winst tegen Spanje. Noorwegen kwam er voorbij en won twee keer zowel tegen Nigeria als tegen Zuid-Korea, de verrassende kwartfinalist Italië speelde er een boeiende wedstrijd tegen Jamaica en ook de Oranje Leeuwinnen denken positief terug aan hun doortocht in Reims waar ze na een driepunter tegen Canada in het Stade Auguste Delaune de groepswinst pakten op weg naar de WK-finale in Lyon!

Ook de vaste supporterskern van OL met Belgische vlag maakte de verplaatsing naar Reims! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Op zaterdag 7 september 2019, precies twee maanden na de finale van het WK Vrouwenvoetbal 2019, kwam ook UWCL-titelverdediger en 13-voudig Frans landskampioen Olympique Lyonnais er op bezoek voor het eerste thuisduel van Stade de Reims féminines, een pioniersclub in het Franse vrouwenvoetbal die in het seizoen 2019-2020 terug op het hoogste niveau mag uitkomen. Vooraf werden enkele van die pioniers nog gehuldigd en ze kregen zelfs de eer om de aftrap te geven in een wedstrijd die ook voor Belgian Red Flame en eenmalig Gouden Schoen Janice Cayman historisch bleek te worden want ze mocht op de tweede speeldag in de Franse D1 Féminine Arkema voor het eerst opdraven in het ‘dreamteam’ van Olympique Lyonnais.

De pioniers van het vrouwenvoetbal bij Stade de Reims! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

De ex-speelster van o.a. Juvisy en Montpellier werd door de nieuwe trainer Jean Luc Vasseur op de linksachterplaats gezet en ze speelde daar op een voor haar ongebruikelijke positie een sterke wedstrijd. Ze ging vaak mee naar voor en zocht daarbij altijd de combinatie met haar teamgenoten, ze deed al na elf minuten voor de eerste keer de lat trillen (dat gebeurde kort daarna opnieuw toen ook Amel Majri fors uithaalde), ze trapte kort voor het uur nipt over het doel van Stade de Reims en ze gaf na 77 minuten wedstrijd de voorzet voor het zesde doelpunt van Olympique Lyonnais dat gescoord werd door Ada Hegerberg.

Janice Cayman, die hier oprukt met de bal aan de voet, mikte bij haar competitiedebuut voor OL op de lat en ze gaf ook een assist! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Stade de Reims – Olympique Lyonnais leek al vroeg beslist met een doelpunt van Delphine Cascarino na 52 seconden (0-1) en een tweede goal van Ada Hegerberg in twee tijden voorbij de lokale doelvrouw op aangeven van Amel Majri (0-2, 3de minuut). Maar na 8 minuten wedstrijd lukte Naomie Feller, die recent met Frankrijk U19 Europees kampioen werd in Schotland, een knappe aanslutingstreffer. Ze startte een knappe solo in de middencirkel nog aan de kant waar haar club verdedigde. Ze ging aan de haal met de bal en schakelde vervolgens Amandine Henry, Ada Hegerberg en Griedge Mbock uit vooraleer ze knap de aansluitingstreffer binnentrapte (1-2). Diezelfde 17-jarige centrumspits zou voor de rust zelfs een tweede keer scoren toen ze Wendie Renard bij het uitverdedigen op de rand van het strafschopgebied de bal ontfutselde en snoeihard met rechts hoog tegen de touwen binnentrapte (2-4, 40ste minuut). Tussenin had Wendie Renard wel al een vrije trap van Dzsenifer Marozsan tegen de netten gekopt (1-3, 20ste minuut) en lukte Amandine Henry ook al op aangeven van de Duitse balvirtouse de vierde treffer voor de bezoekers (1-4, 29ste minuut). Na een aanval via Delphine Cascarino en Ada Hegerberg zorgde Amel Majri vervolgens voor de 2-5-ruststand (44ste minuut).

Amel Majri zorgde net voor de rust voor de 2-5 en ze trapte nadien ook nog een strafschop raak! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

In de tweede helft toonde Stade de Reims onder leiding van coach Amandine Miquel een nog beter gezicht. Na een hoekschop van de Amerikaanse Rachel Corboz zorgde Tess David kort na de rust voor de 3-5 (51ste minuut) en verrassend genoeg hield het die score (een 1-0-voorsprong in de tweede helft) bijzonder lang vast ook omdat Lyon in de tweede helft niet meer de precisie had bij de afwerking als in de eerste helft.

Stade de Reims maakte er na de vroege 0-2 nog een boeiende wedstrijd van tegen Olympique Lyonnais! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

In het laatste kwartier van de wedstrijd dreven de bezoekers de cijfers toch nog verder op. Nadat Ada Hegerberg op aangeven van Belgian Red Flame Janice Cayman voor de 3-6 had gezorgd, trapte Amel Majri vanop de strafschopstip (voor een fout van captain Giorgia Spinelli op de ingevallen Nikita Parris) nummer zeven tegen de netten (3-7, 81ste minuut) vooraleer ze drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd de voorzet gaf waarna de allereerste Women’s Ballon d’Or Ada Hegerberg de eindstand op het bord kopte (3-8, 88ste minuut). In de derde minuut van de toegevoegde tijd trapte ook Eugénie Le Sommer in deze knotsgekke wedstrijd nog vanop afstand tegen de paal rechts van Phallon Tullis-Joyce, de Amerikaanse doelvrouw van Stade de Reims.

Ada Hegerberg, hier in duel met captain Giorgia Spinelli van Stade de Reims, lukte 3 doelpunten in het Stade Auguste Delaune! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

De thuisploeg bleef door dit verlies ook na twee speeldagen nog zonder punten achter maar het toonde tegen het superieure Lyon dat het ook wel kan voetballen. Het is op het eerste zicht niet meteen een vogel voor de kat met het spelersmateriaal dat voor handen is. Olympique Lyonnais moest voor het eerst sinds zondag 15 november 2009 maar liefst 3 doelpunten toestaan in een Franse competitiewedstrijd op het hoogste niveau. Destijds verloor het dat duel op bezoek bij Hénin-Beaumont waarvoor Pauline Crammer toen 2 keer (één keer op strafschop) scoorde met 3-1. Dit keer won het met 3-8 maar het jonge talent Naomie Feller lukte nu wel 2 doelpunten in één en dezelfde helft. Pauline Crammer, die later nog bij SV Zulte Waregem en RSC Anderlecht terechtkwam, had daarvoor twee helften nodig!

Pauline Crammer, hier in het shirt van RSC Anderlecht, was de laatste speelster die 2 keer scoorde tegen OL in de Franse competitie. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

***WEDSTRIJDFICHE:

Zaterdag 7 september 2019 – Stade Auguste Delaune, Reims;

Franse D1 Féminine Arkema – 2de speeldag:

Stade de Reims – Olympique Lyonnais 3-8 (rust: 2-5);

Doelpunten: 1′ Delphine Cascarino 0-1, 3′ Ada Hegerberg 0-2, 8′ Naomie Feller 1-2, 20′ Wendie Renard 1-3, 29′ Amandine Henry 1-4, 40′ Naomie Feller 2-4, 44′ Amel Majri 2-5, 51′ Tess David 3-5, 77′ Ada Hegerberg 3-6, 81′ Amel Majri 3-7 op strafschop, 88′ Ada Hegerberg 3-8.

Delphine Cascarino op weg naar haar openingsgoal in Stade de Reims – Olympique Lyonnais! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

STADE DE REIMS speelde met: Phallon Tullis-Joyce; Magou Doucouré, Darya Kravets, Giorgia Spinelli (captain), Bénédicte Simon (84′ Mélissa Gomes); Tess David, Chloé Philippe, Daphne Herrera Monge, Jessy Roux (66′ Tetyana Romanenko), Rachel Corboz (74′ Lou-Ann Joly), Naomie Feller.

Trainer: Amandine Miquel.

Kwamen niet in actie: Pauline Moitrel (G), Gwenaëlle Devleesschauwer, Océane Deslandes, Chloé Piérel.

Stade de Reims pept zich op voor het begin van de wedstrijd tegen de regerende Franse landskampioen en winnaar van de UWCL! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

OLYMPIQUE LYONNAIS speelde met: Sarah Bouhaddi; Lucy Bronze (84′ Manon Revelli), Griedge Mbock Bathy Nka, Wendie Renard (cap.), Janice Cayman; Dzsenifer Marozsan (81′ Saki Kumagai), Amandine Henry, Eugénie Le Sommer; Delphine Cascarino (72′ Nikita Parris), Ada Hegerberg, Amel Majri.

Trainer: Jean Luc Vasseur.

Kwamen niet in actie : Lisa Weiss, Isobel Christiansen, Kadeisha Buchanan, Emelyne Laurent.

Scheidsrechter: Camille Soriano;

Assistent-scheidsrechters: Madison Leclerc en Emma Suire. 

Gele kaarten: 54′ Tess David (Reims), 58′ Magou Doucouré (Stade de Reims), 65′ Amandine Henry (Olympique Lyonnais).

Toeschouwers: 3.147

11 doelpunten zagen de toeschouwers in Stade de Reims – Olympique Lyonnais en ze gingen met een leuk gevoel naar huis! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Bekijk de fotoreportage van Paul Dijkmans rond Stade de Reims – Olympique Lyonnais via: 

http://paul.vrouwenteam.be/

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share