Share

De Belgian Red Flames hebben hun tweede EK-kwalificatieinterland op weg naar UEFA Women’s Euro England 2021 tot een goed einde gebracht. In Cluj-Napoca deed het team van bondscoach Ives Serneels wat het moest doen en dat was winnen op bezoek bij Roemenië!

Ives Serneels en Kris Van Der Haegen (derde van rechts) hebben geleerd uit de WK-barrage op weg naar Frankrijk 2019! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De technische staf had precies wel een belangrijke les geleerd uit de vorige campagne. Dit keer werd er niet afgewacht zoals bijna een jaar geleden in Schaffhausen tijdens de laatste uitwedstrijd met inzet van de Belgian Red Flames toen tegen Zwitserland op dinsdag 9 oktober 2018 in de play-offs op weg naar het WK 2019 in Frankrijk. In het Stadion Dr. Constantin Radulescu van Cluj-Napoca nam het Belgische nationale vrouwenteam in het begin van de wedstrijd het initiatief en dat leidde bijna meteen tot succes.

Tessa Wullaert gaat in het begin van de wedstrijd voorbij doelvrouw Mirela Ganea … Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Tessa Wullaert had al heel vroeg kunnen scoren toen ze op aangeven van Laura Deloose voorbij de Roemeense doelvrouw Mirela Ganea ging maar jammer genoeg nog hoog naast trapte (5de minuut).

… maar in de afwerking gaat de bal van de tweevoudige Belgische Gouden Schoen met de Roemeense Brigita Goder in de afweer nog naast! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Het was slechts uitstel want na 9 minuten was het wel raak. Maria Ficzay liep na 7 minuten aan de rand van het eigen strafschopgebied nogal onhandig Janice Cayman onderuit. Laura De Neve zette zich achter de bal en trapte met links. De bal week af in de Roemeense muur op de opspringende Cosmina Dusa en dwarrelde voor België aan de goeie kant van de paal binnen (0-1, 9de minuut). Van een droomstart gesproken! De Belgian Red Flames hadden kort nadien zelfs de score bijna verdubbeld maar het schot van Laura Deloose naast het doel waarachter een straat met huizen flink wat dieper ligt (11de minuut).

De Belgian Red Flames blij na de vroege voorsprong in Cluj-Napoca! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Laura De Neve gaf Roemenië dan even na het kwartier bijna een geschenk maar de ervaren Florentina Olar Spanu kreeg de te korte terugspeelbal niet onder controle en zo geraakte ze ook niet voorbij de attente Nicky Evrard (16de minuut). Vervolgens waren het de Belgian Red Flames die gevaarlijk bleven met eerst een poging van Ella Van Kerkhoven op aangeven van Davina Philtjens die iets te hoog over het doel ging en vervolgens een schot van Tessa Wullaert op de Roemeense doelvrouw. Zes minuten voor de rust kregen we dan toch een eerste Roemeense bal tussen de palen. Flankspeelster Teodora Meluta kapte zich op rechts aan de rand van het Belgische strafschopgebied knap vrij en haar schot met links werd gekeerd door Nicky Evrard (39ste minuut). In de slotfase verstuurde Janice Cayman nog een voorzet vanop rechts voor doel maar die was net iets te ver voor Davinia Vanmechelen om met succes te kunnen afronden. De ruststand op het veld van CFR Cluj was 0-1!

Een luchtduel in Cluj tussen Tine De Caigny voor de Belgian Red Flames en Cosmina Dusa, de Roemeense die de vrije trap van Laura De Neve in haar eigen doel deed afwijken! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Ook in de tweede helft trok België van bij de aftrap meteen naar voor. Een lange één-twee Davinia Vanmechelen-Tessa Wullaet-Davinia Vanmechelen bracht de op links doorgespurte Davina Philtjens helemaal vrij maar de speelster van Fiorentina kon vanop links de bal niet in het Roemeense doel trappen (46ste minuut). Vervolgens werd Davinia Vanmechelen door Tessa Wullaert in stelling gebracht maar het leverde niet meer op dan een hoekschop.

Davinia Vanmechelen stond in Cluj-Napoca aan de aftrap bij de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Na vijf minuten in de tweede helft konden de meegereisde Belgische fans opgelucht adem halen toen de Roemeense aanval niet attent was op het ogenblik dat Nicky Evrard een terugspeelbal van Julie Biesmans helemaal verkeerd op de slof nam. België trok vervolgens opnieuw naar de overkant nu met een voorzet op het hoofd van Davina Vanmechelen en even later met een vrije trap van Laura De Neve waarbij Andreea Voicu bijna haar eigen doelvrouw te grazen nam.

Een typsich beeld voor de wedstrijd:Tessa Wullaert moet strijden om de bal met een bikkelende Ioana Bortan in de buurt! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Even over het uur speelde Laura Rus dan naar Teodora Meluta maar Davina Philtjens wist de bal nog in hoekschop te keren en iets meer dan twintig minuten voor tijd kreeg Roemenië dan hun beste mogelijkheid met een combinatie van het duo van RSC Anderlecht. Stefania Vatafu speelde de bal richting Laura Rus. De midvoor van vrouwelijk paars-wit zocht haar linkervoet en dwong zo Nicky Evrard tot een redding (69ste minuut). Tine De Caigny zette Janice Cayman dan nog op weg naar doel maar zij vond de voeten van doelvrouw Mirela Ganea op haar weg (73ste minuut) waarna de ingevallen Justine Vanhaevermaet vanop rechts na een inworp van Laura Deloose nog gepast voorgaf richting Ella Van Kerkhoven maar tegen haar gewoonte in kwam de targetspits van het Belgische vrouwenvoetbal dit keer van dichtbij niet tot scoren (77ste minuut). Na drie minuten toegevoegde tijd floot de Spaanse ref Marta Huerta De Aza in het inmiddels al donker geworden Cluj-Napoca het eindsignaal. Het bleef bij die 0-1 na een wedstrijd die in zijn geheel zeker niet de schoonheidsprijs verdiende maar de Belgian Red Flames pakten wel drie gouden punten op weg naar het EK 2021 in Engeland.

Justine Vanhaevermaet, hier met Stefania Vatafu op de loer, gaf de perfecte voorzet voor een tweede Belgische goal maar die kwam er uiteindelijk niet. Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De overwinning had zeker ruimer kunnen zijn maar wie ooit in Cluj-Napoca tegen de bikkelende Roemeense vrouwen in actie kwam weet een dergelijke overwinning naar waarde te schatten. De Belgian Red Flames hebben na twee duels in de vijfde campagne onder leiding van bondscoach Ives Serneels met een 6 op 6 het maximum van de punten. Over hoe dat allemaal gebeurde zal later echt niet veel geschreven worden want in het voetbal tellen alleen doelpunten, overwinningen en kwalificaties! Volgende maand wacht een nieuwe opdracht in Zaprešić. Ook daar moet je als fan van de Belgian Red Flames of als neutraal toeschouwer geen droomvoetbal verwachten want tegen Kroatië uit wordt het voor het team van bondscoach Ives Serneels opnieuw niet eenvoudig. Op weg naar het EK 2021 in Engeland is voorlopig alleen winnen de boodschap!

Davina Philtjens wist het al voor de wedstrijd: één doelpuntje zou volstaan! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

***DIGEST:

EK-kwalificatie – Groep H – Stadionul Dr. Constantin Radulescu, Cluj-Napoca;
Roemenië – België 0-1 (rust: 0-1);
Doelpunt: 9′ Laura De Neve 0-1.

Er waren niet veel toeschouwers voor Roemenië – België in het stadion van CFR Cluj! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Roemenië speelde met: Mirela Ganea; Brigita Goder (46′ Ana Maria Vladulescu), Maria Ficzay, Cosmina Dusa, Olivia Oprea; Teodora Meluta, Ioana Bortan, Stefania Vatafu, Andreea Voicu; Florentina Olar Spanu (captain), Laura Rus.
Bondscoach: Mirel Albon.

Kwamen niet in actie: Lavinia Boanda, Roxana Elena Mirea, Kinga Barabasi, Andrea Herczeg, Bianca Sandu, Ioana Maria Nicoleta Balaceanu, Mihaela Ciolacu, Beatrice Tarasila.

De Belgian Red Flames voor de aftrap in het Stadionul Dr Constantin Radulescu in Cluj-Napoca! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

België speelde met: Nicky Evrard; Laura Deloose, Julie Biesmans,, Laura De Neve, Davina Philtjens; Kassandra Missipo (87′ Chloë Vande Velde), Tine De Caigny, Davinia Vanmechelen (74′ Justine Vanhaevermaet), Janice Cayman, Elle Van Kerkhoven, Tessa Wullaert (captain).

Bondscoach: Ives Serneels.

Kwamen niet in actie: Justien Odeurs, Diede Lemey, Heleen Jaques, Shari Van Belle, Elke Van Gorp, Lola Wajnblum, Charlotte Tison, Marie Minnaert, Maud Coutereels.

Scheidsrechter: Marta Huerta De Aza (Spanje);
Assistent-scheidsrechters: Guadalupe Porra Ayuso (Spanje) en Rita Cabanero Mompo (Spanje).
Vierde scheidsrechter: Sara Fernández Ceferino  Sara Fernandez Ceferino (Spanje);

Gele kaarten: 8′ Maria Ficzay (Roemenië), 19′ Teodora Meluta (Roemenië), 62′ Ana Maria Vladulescu (Roemenië).
Toeschouwers: 500.

Voor de fotoreportage van Sevil Oktem rond Roemenië – België ga naar: 

https://sportpix.be/

Bekijk de Belgische samenvatting van Roemenië – België met dank aan de KBVB:

Voor nog meer over de groep van de Belgian Red Flames en het programma van de volgende wedstrijden:

http://nieuws.vrouwenvoetbal.be/?p=52376

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

 

 

 

 

Share