Share

De Belgian Red Flames hebben op vrijdag 8 november 2019 in Zapresic hun derde EK-kwalificatieinterland op weg naar UEFA Women’s Euro England 2021 gewonnen. In de honderdste interland onder leiding van bondscoach Ives Serneels was Davina Philtjens de figuur van de wedstrijd met een doelpunt in elke helft!

Kroatië voor de thuiswedstrijd van vrijdag 8 november 2019 in Zapresic tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Na een overwinning op bezoek bij Litouwen (1-2) en uitnederlagen in Leuven tegen de Belgian Red Flames (6-1) en in Thun tegen Zwitserland (2-0) mocht Kroatië voor het eerst in deze EK-kwalificatiecampagne op weg naar Engeland voor eigen publiek aantreden. Maar het nationale vrouwenvoetbalteam van Kroatië kan blijkbaar nog niet dezelfde harten bekoren als de vele fans van het mannenelftal dat in 2018 voor het eerst in de WK-finale bij de mannen stond en in Moskou verloor van Frankrijk (4-2). Het stadion van NK Inter Zapresic was dan ook akelig leeg voor het bezoek van de Belgian Red Flames die een kwartier nodig hadden om de wedstrijd naar hun hand te zetten. Elena Dhont had al over getrapt toen Tine De Caigny foutief afgestopt werd in de zone van de waarheid door Anela Lubina. De gele kaart volgde en tweevoudig Gouden Schoen Tessa Wullaert trapte de strafschop met rechts loepzuiver rechts van een kansloze Doris Bacic (0-1, 15de minuut).

De openingsgoal ligt tegen de netten! Janice Cayman en Justine Vanhaevermaet zijn er als eersten bij om Tessa Wullaert te feliciteren! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

België had nog voor het halfuur de score kunnen verdubbelen maar de voorzet vanop rechts van Elena Dhont werd met rechts door Tine De Caigny tegen de onderkant van de lat getrapt. De Kroatische doelvrouw was geklopt maar de Belgian Red Flames hadden pech want de bal sprong gewoon terug in het veld (27ste minuut). Het was slechts uitstel want net over het halfuur stuurde Tessa Wullaert de bal mooi over de Kroatische verdediging in de loop van de oprukkende Davina Philtjens die als speelster van Fiorentina eenvoudig de doelvrouw van Juventus te grazen nam (0-2, 31ste minuut). Twee minuten later leken de Belgian Red Flames nog verder uit te lopen maar de kopbal van Tine De Caigny op aangeven van Janice Cayman ging naast (33ste minuut).

Tweevoudig Gouden Schoen Tessa Wullaert was op dreef tegen Kroatië in Zapresic met een doelpunt vanop de strafschopstip en twee assists! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Met nog vijf minuten op de klok lukte Kroatië tegen alle logica in de aansluitingstreffer en dat op een moment dat beide ploegen met tien op het veld stonden want zowel Laura De Neve als Sandra Zigic stonden net naast het veld na een blessurebehandeling. Iva Landeka trapte de bal naar doel , Nicky Evrard verraste zichzelf en alle kijkers door de bal op de eigen lat te doen afschimpen en de goed gevolgde Anele Lubina kon met Tine De Caigny in de rug de bal binnenlopen (1-2, 40ste minuut). Het was zowaar weer spannend in Zapresic waar Doris Bacic in de toegevoegde tijd van de eerste helft nog bij de pinken was toen Tessa Wullaert alleen diep werd gestuurd op de linkerflank. Halfweg stond het 1-2 voor de Belgian Red Flames!

Anela Lubina, hier op de hielen gezeten door Tine De Caigny, lukte kort voor de rust de aansluitingstreffer voor Kroatiê! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Op een herfstavond ging het bij aanvang van de tweede helft ook nog flink regenen in Zapresic maar de spanning die na de aansluitingstreffer van Kroatië even terug was bleef niet lang overeind. Tien minuten na de rust belandde een bal in het strafschopgebied bij Justine Vanhaevermaet en de middenvelder van het Noorse Roa speelde terug naar het centrum richting Tine De Caigny en Davina Philtjens, die uiteindelijk de bal mooi onder controle nam en vervolgens knap in de benedenhoek van het Kroatische doel besloot voor haar tweede treffer van de avond (1-3, 56ste minuut).

Justine Vanhaevermaet neemt de bal aan en is op weg naar de assist voor het tweede doelpunt van Davina Philtjens. De Belgian Red Flames zaten vroeg in de tweede helft op rozen in Zapresic tegen Kroatië. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De Belgian Red Flames hielden vervolgens de controle over de wedstrijd en in het laatste kwartier kwam er nog een vierde Belgische treffer. Tessa Wullaert trapte een voorzet perfect op het hoofd van tweevoudig Belgisch landskampioene Tine De Caigny, die in haar 50ste interland haar 14de doelpunt voor de Belgian Red Flames lukte (1-4, 81ste minuut).

Tine De Caigny lukte in haar 50ste interland voor de Belgian Red Flames tegen Kroatië haar 14de doelpunt! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

België won dus met 1-4 op Kroatië waardoor het aan deze campagne richting het EK 2021 in Engeland met een negen op negen begint. Op dinsdag 12 november 2019 kunnen de Belgian Red Flames verder gaan met hun zegetocht in groep H als ze om 20u30 at Den Dreef in Leuven Litouwen ontmoeten. Bij dat duel viert Janice Cayman haar 100ste interland voor de Belgian Red Flames. Iedereen is welkom voor het laatste optreden met inzet van dit kalenderjaar! Er zijn nog altijd tickets te koop!

Bondscoach Ives Serneels en zijn staf mogen juichen want ook in Zapresic wonnen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

***DIGEST:

EK-kwalificatie – Groep H – Športsko rekreativni centar, Zapresic;

Kroatië – België 1-4 (rust: 1-2);

Doelpunten: 15′ Tessa Wullaert 0-1 op strafschop, 31′ Davina Philtjens 0-2, 40′ Anela Lubina 1-2, 56′ Davina Philtjens 1-3, 81′ Tine De Caigny 1-4.

Kroatië speelde met: Doris Bacic; Antonia Dulcic, Leonarda Balog, Kristina Nevrkla, Ana Jelencic (73′ Helena Spajic); Iva Landeka (captain), Mihaela Horvat, Anela Lubina, Izabela Lojna, Ivana Rudelic (81′ Andrea Glibo), Sandra Zigic.

Bondscoach: Mate Prskalo.

Kwamen niet in actie: Laura Fiket, Veronika Terzic, Ena Pernar, Katarina Pranjes, Tea Pedic, Fatjesa Gegollaj.

De Belgian Red Flames in Zapresic tijdens de volksliederen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

België speelde met: Nicky Evrard; Laura Deloose, Julie Biesmans, Laura De Neve, Davina Philtjens; Justine Vanhaevermaet, Kassandra Missipo, Tine De Caigny (90′ Marie Minnaert), Elena Dhont (78′ Davinia Vanmechelen), Janice Cayman (86′ Chloë Vande Velde), Tessa Wullaert (captain).

Bondscoach: Ives Serneels.

Kwamen niet in actie: Justien Odeurs, Diede Lemey, Sarah Wijnants, Lenie Onzia, Shari Van Belle, Elke Van Gorp, Lola Wajnblum, Charlotte Tison, Maud Coutereels.

De Zweedse leiding in Zapresic met van links naar rechts Lovisa Johansson (4de scheidsrechter) , Emelie Elfstrand (assistent-scheidsrechter), Tess Olofsson (de hoofdscheidsrechter) en Josefin Aronsson (assistent-scheidsrechter). Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Scheidsrechter: Tess Olofsson (Zweden);
Assistent-scheidsrechters: Josefin Aronsson (Zweden) en Emelie Elfstrand (Zweden);
Vierde scheidsrechter: Lovisa Johansson (Zweden);

Gele kaarten: 15′ Elena Lubina (Kroatië), 35′ Kristina Nevrkla (Kroatië), 60′ Ana Jelencic (Kroatië), 69′ Leonarda Balog (Kroatië).
Toeschouwers: 100.

Bekijk het verslag van de Kroatische televisie (Hrvatska Nogometna Televizija):

Lees nog meer over Kroatië – België via:

https://www.uefa.com/womenseuro/season=2021/matches/round=2001107/match=2027357/?iv=true

Bekijk de fotoreportage van David Catry rond Kroatië – België via:

https://loft6.photoshelter.com/gallery/2019-11-08-Croatia-Belgium/G0000igPd0W9HPs0/C0000xgXx3PGUlIU

Tickets voor het EK-kwalificatieduel tussen de Belgian Red Flames en Litouwen kan U hier kopen:

https://www.rbfa.be/nl/nationale-ploegen/tickets/red-flames-litouwen

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share