Share

Wie sinds dinsdagavond 14 januari 2020 de media niet raadpleegde of misschien zelf op afzondering of vakantie was zal wellicht zijn ogen niet geloven. Binnen de 3 dagen waren er 2 ploegen die plots besloten hebben om zich te wagen aan het avontuur in de Belgische Super League. Nochtans is dat niet echt een verrassing.

Foto – (c) SV Zulte Waregem

SV Zulte Waregem was een van de clubs die al aan de aftrap stond van de Women’s BeNeLeague maar het haakte ook al snel terug af gewoon omdat er vanuit de KBVB veel te weinig financiële steun kwam voor de deelnemende clubs. De verschillen tussen wat de Nederlandse clubs ontvingen van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) en wat de Belgische clubs zagen binnenkomen van de Belgische Voetbalbond waren dermate groot dat je vooraf van een competitie met twee snelheden kon spreken. De Nederlandse clubs die zich degelijk konden voorbereiden zowel thuis als uit want ze hadden de extra middelen om iets te plannen en de Belgische clubs die bij uitwedstrijden (lees verre verplaatsingen) vooral op vrijdagavond in feite al verloren waren nog voor ze aan de aftrap kwamen alleen al vanwege het feit dat de voorbereiding niet optimaal was omdat ze het met heel wat minder moesten doen op uitzondering van Standard dat kon genieten van de goodwill van zijn vrouwenvoetballievende voorzitter Roland Duchâtelet.

Nu gaat de Pro League meer dan waarschijnlijk op vrijdag 24 januari 2020 al bij haar algemene vergadering een nieuw televisiecontract voor het Belgische voetbal in het algemeen toekennen waarbij naast de Jupiler Pro League, de Croky Cup en de Belgische competitie in 1B ook de Super League bij de vrouwen aan bod komt. Het wordt een contract voor 5 jaar en dat gaat in principe voor het beste televisiecontract (en dus veel extra inkomsten) ooit zorgen.

Alleen de ploegen die er ooit tegen speelden weten het wellicht nog de vrouwelijke Zebra’s in het seizoen 2012-13! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Het mag dan ook niet verbazen dat SC Charleroi, waar bondsvoorzitter Mehdi Bayat ook algemeen directeur is, mee in de bres springt om een ​​deel van de koek (en dat zijn de televisiegelden) te mogen ontvangen. De Pro League zal immers ongetwijfeld een formule uitdokteren om de deelnemende clubs aan de Super League bij de vrouwen nog wat extra inkomsten te bezorgen. Het volledige idee zal zeker naar het grote publiek toe verkocht worden als een extra promotie voor het vrouwenvoetbal maar het mee op de kar springen heeft toch ook weer heel veel weg van de zucht naar meer macht en meer geld voor dezelfde clubs. In het seizoen 2012-2013 hadden de Zebra’s immers ook al even een team dat met het logo van de club meespeelde in de nationale reeksen van het Belgische vrouwenvoetbal (3de klasse) maar daar werd destijds echt geen enkele eurocent te veel ingestopt.

Er komen echter mogelijk nog meerdere clubs meespelen volgend seizoen in de Super League want ook clubs die geen deel uitmaken van de Pro League (een voorbeeld is de huidige leider in eerste klasse SC Eendracht Aalst) krijgen in elk geval het voorstel om mee te doen. Ze zouden in vergelijking met de clubs uit de Pro League wel een bedrag ontvangen dat niet eens de helft is (40.000 euro tegenover 90.000 euro) van wat die clubs zouden krijgen. De vraag rijst dan ook meteen of deze clubs de sprong zullen willen maken in de wetenschap dat ze nog voor de competitie van start gaat eigenlijk al financieel benadeeld worden. Het antwoord hierop volgt ongetwijfeld heel binnenkort want op maandag 27 januari 2020 is er een vergadering gepland van het Women’s Football Committee van de Pro League over de verdere ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Na die vergadering zal de Pro League samen met de KBVB de noodzakelijke reglementaire stappen nemen om de uitbreiding van de Super League concreet te maken.

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Lees over SC Charleroi in Het Nieuwsblad via Belga:

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200117_04809728?fbclid=IwAR08mCV4scQzDeaokkIykeyCuKW_KJXlr2XQHVLrIELFwj8oJLqC16hKWAA

Lees over SV Zulte Waregem via:

https://www.essevee.be/nl/team-essevee/nieuws/dames-a-treden-toe-tot-de-super-league

 

 

 

Share