Share

Op woensdag 12 februari 2020 leek er een beslissing te komen rond het nieuwe televisiecontract voor het Belgische voetbal maar uiteindelijk is dat niet helemaal gelukt. De mediarechten werden wel voorlopig toegekend aan Eleven Sports voor een bod van 103 miljoen euro per seizoen in de komende vijf jaar maar doordat twee clubs niet meestapten in het globale akkoord is er voorlopig geen enkele zekerheid over de uitvoering van dit nieuwe televisiecontract.

Foto – (c) Pro League

Dit was het persbericht van de Pro League:

“De Algemene Vergadering van de Pro League besliste vandaag statutair met 2/3e meerderheid om de mediarechten aan Eleven Sports toe te kennen. Op basis van de uitkomst van de stemming besliste KAA Gent om niet mee te stappen in de collectieve verkoop van de rechten.

De Algemene Vergadering van de Pro League keurde vandaag met overgrote meerderheid de verdeelsleutel goed. Antwerp FC besloot om, op basis van de voorgestelde verdeelsleutel, niet mee te stappen in de collectieve verkoop.

De Pro League bekijkt hoe het proces voortgezet wordt.”

Foto – (c) Eleven Sports

Eleven Sports heeft voorlopig de live-rechten van de Jupiler Pro League 1A en 1B, wedstrijden die het allemaal zelf kan uitzenden maar die het ook meer dan waarschijnlijk zal verder verkopen aan een telecomoperator (zoals bijvoorbeeld Proximus, Telenet, VOO, TV Vlaanderen, Télésat, Scarlet en Orange). Bovendien kan het alle thuiswedstrijden van KAA Gent, een club uit de G5 die volgens de berekeningen van Het Nieuwsblad/Sportwereld van deze week de financieel gezondste club is op het hoogste niveau, en die van Royal Antwerp FC, een groot aan het worden kleintje dat deel uitmaakt van de K11 en dat zich graag als 6de team van de top wil profileren, voorlopig niet uitzenden want zij willen die tv-rechten zelf gaan verkopen. Ook over de concrete toewijzing van de samenvattingen, de bekerrechten van de Croky Cup, het praatprogramma en het vrouwenvoetbal (ook hier kan men de thuiswedstrijden van tweevoudig bekerwinnaar KAA Gent Ladies voorlopig niet rechtstreeks uitzenden als dat de bedoeling zou zijn) is er nog geen akkoord. Daar zal dus nog flink over onderhandeld moeten worden.

Ook thuiswedstrijden van KAA Gent Ladies kunnen voorlopig niet rechtstreeks op televisie komen! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Het ontbreken van een definitief akkoord kan bovendien onvoorziene gevolgen hebben voor een aantal clubs voor het behalen van hun licentie voor volgend seizoen. Aangezien het voetbalcontract niet definitief is kunnen ze voorlopig ook geen verwachte inkomsten uit tv-rechten inschrijven bij hun aanvraag. Als je dan weet dat er in het voorbije seizoen maar liefst 11 van de 16 clubs diep in het rood gingen en samen een verlies van 87 miljoen euro realiseerden voor het Belgische profvoetbal dan zullen normaal gezien bij de toekenning van de licenties voor komend seizoen wellicht een aantal verrassingen uit de bus komen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Lees nog meer over het Belgische voetbalcontract via:

Het Laatste Nieuws – Belgisch voetbalcontract

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Share