Share

Regerend Europees Kampioen Nederland neemt straks als vice-wereldkampioen deel aan het allereerste Tournoi de France, dat van woensdag 4 tot en met dinsdag 10 maart 2020 in het noorden van Frankrijk zal plaatsvinden. De Oranje Leeuwinnen zullen tijdens dat tornooi trainen op het oefencomplex ‘La Gaillette’ van RC Lens terwijl ze ook hun tenten opslaan in de stad waar ex-Rode Duivel Guillaume Gillet tegenwoordig speelt.

Foto – (c) FFF / Tournoi de France

Het team van bondscoach Sarina Wiegman speelt in Frankrijk achtereenvolgens tegen Brazilië (op woensdag 4 maart 2020 om 19 uur in Valenciennes), tegen Canada (op zaterdag 7 maart 2020 om 19 uur in Calais) en tegen gastland Frankrijk (op dinsdag 10 maart 2020 om 21 uur in Valenciennes).

Het Stade du Hainaut van Valenciennes is bekend terrein voor de Oranje Leeuwinnen. Ze wonnen er al tegen Kameroen en tegen Italië! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Voor het verblijf werd gekozen voor Lens waar met het Stade Bollaert-Delelis, gebouwd in Engelse stijl, een van de drukst bezochte stadions in Frankrijk ligt. Racing Club de Lens lokt zelfs in de Franse tweede klasse een gemiddelde van 30.000 toeschouwers. Vlak voor afreis naar het EK 1992 bij de mannen in Zweden speelde toenmalig Europees titelverdediger Oranje er onder leiding van wijlen Rinus Michels ooit een oefeninterland tegen Frankrijk, dat toen gecoacht werd door Michel Platini. Het werd daar op vrijdag 5 juni 1992 een gelijkspel 1-1 na goals van ex-Ballon d’Or Jean-Pierre Papin voor les Bleus (1-0, 12de minuut) en van de toen nog grote belofte van Ajax en Oranje Bryan Roy (1-1, 18de minuut).

Racing Club de Lens krijgt ook in de Franse Ligue 2 een gemiddelde van rond de 30.000 bezoekers in het Stade Bollaert-Delelis! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Drie Nederlandse clubs speelden ooit Europees tegen Racing Club de Lens, dat in 1998 voor de eerste en voorlopig ook laatste keer Frans landskampioen werd. In de terugwedstrijd van de achtste finales van de Beker voor bekerwinnaars editie 1975-76 won ADO Den Haag er met 1-3 terwijl Vitesse Arnhem de meest recente bezoeker was in de heenwedstrijd van de 1/32ste finales van de UEFA Cup 1999/2000. Het werd  een zware 4-1-nederlaag. SC Heerenveen speelde in het seizoen 2006-07 als laatste Nederlandse vertegenwoordiger tegen ‘les Sang et Or’ (Bloed en Goud) maar dat betrof toen een duel in de groepsfase van de UEFA Cup met alleen een wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion. Dankzij een doelpunt in de toegevoegde tijd van de Braziliaan Afonso Alves (1-0, 90ste + 2′ minuut) wonnen de Friezen onder leiding van Gertjan Verbeek!

Tijdens hun verblijf in Lens kunnen de Oranje Leeuwinnen in elk geval één duel van RC Lens bijwonen als ze daar zin in zouden hebben. Op maandag 9 maart 2020 ontvangen ‘Les Sang et Or’ in het kader van de 28ste speeldag in de Franse Domino’s Ligue 2 US Orléans. De aftrap is die dag om 20 uur 45.

Bekijk het oefencomplex in Avion waar de Oranje Leeuwinnen zullen trainen via:

RC Lens – La Gaillette

Lees over het oefenduel Frankrijk – Nederland van juni 1992 via:

Website FFF

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

Share