In het Stade du Hainaut van Valenciennes, op een boogscheut van Bergen en de Belgische grens, heeft het Franse nationale vrouwenvoetbalteam ‘les Bleues’ zich op maandagavond 11 april 2016 als eerste geplaatst voor het EK Vrouwenvoetbal 2017 in Nederland.

Frankrijk won de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Oekraïne, die gefloten werd door de Hongaarse scheidsrechter Eszter Urban, met 4-0. Bij de rust stond het al 2-0 voor het team van bondscoach Philippe Bergeroo na een kopbaldoelpunt van Kheira Hamraoui van PSG op aangeven van Amel Majri van Lyon (1-0, 8ste minuut). Even voor het halfuur kwam de bal dan na een actie Elise Bussaglia, Amel Majri en Eugénie Le Sommer bij Camille Abily terecht die met een gekruist schot en via de vingertoppen van de Oekraïnse doelvrouw tegen de netten eindigde (2-0, 27ste minuut). Na de rust zorgde Irina Vasylyuk op het uur voor een owngoal toen ze een voorzet van alweer Amel Majri in haar eigen doel devieerde (3-0, 60ste minuut). Kort voor het einde van de wedstrijd kopte een uitstekend spelende Amel Majri na een voorzet van Kadidiatou Diani (ploeggenote van Belgian Red Flame Janice Cayman bij Juvisy) de eindstand op het bord (4-0, 89ste minuut). Er waren 15.028 toeschouwers in het Stade du Hainaut van Valenciennes!

Amel Majri, hier tijdens een opwarming voor een finale in de UWCL met Lyon, was in elk Frans doelpunt betrokken! Foto - David Catry

Amel Majri, hier tijdens een opwarming voor een finale in de UWCL met Lyon, was in elk Frans doelpunt betrokken! Foto – David Catry

Frankrijk is de organisator van het WK Vrouwenvoetbal in 2019. Twee jaar eerder zal het dus ook aanwezig zijn op het EK 2017 in Nederland! Deze zomer is het bovendien ook deelnemer aan de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro waar het een medaille op het oog heeft!

Bekijk de video met de goals met dank aan FFF:

EK-kwalificatie 2017 – Groep 3, Stade du Hainaut, Valenciennes;
Frankrijk – Oekraïne 4-0 (rust: 2-0);
Doelpunten: 8′ Kheira Hamraoui 1-0, 27′ Camille Abily 2-0, 60′ Irina Vasylyuk 3-0 owngoal, 89′ Amel Majri 4-0.

Dit is de stand in groep 3:
1. Frankrijk 6-18 (20-0);
2. Oekraïne 6-10 (11-10);
3. Roemenië 5-7 (8-1);
4. Griekenland 5-6 (9-12);
5. Albanië 6-0 (3-22).

De acht groepswinnaars (Frankrijk is dat dus in groep 3) en de zes beste tweedes (in duels tegen de groepswinnaar, de derde en de vierde in de eindstand) kwalificeren zich voor het EK 2017 in Nederland. De twee overblijvende tweedes spelen een play-off heen- en terug tussen 17 en 25 oktober 2016 voor het laatste ticket. Gastland Nederland is als organisator rechtstreeks geplaatst.