Share

Vrouwelijk RSC Anderlecht speelt op woensdag 18 november 2020 voor de tiende keer Europees. Het mag thuis in het Lotto Park aantreden in de tweede voorronde van de UEFA Women’s Champions League tegen Sport e Lisboa Benfica, de mooiste affiche tot op heden voor de Belgische landskampioen waar door de coronacrisis helaas geen publiek bij mag aanwezig zijn. We geven U voor de jubileumwedstrijd hieronder een overzicht van de eerdere duels in Europa van het team van Patrick Wachel en zijn assistent Miguel Atilio.

De allereerste doelpuntenmakers voor vrouwelijk RSC Anderlecht in Europa: Ella Van Kerkhoven en Elke Van Gorp op dinsdag 7 augustus 2018 in het Schotse Edinburgh! Foto – (c) RSC Anderlecht

In de voorronde van de UWCL 2018-19 trok RSC Anderlecht naar het Schotse Edinburgh waar het op dinsdag 7 augustus 2018 Europees debuteerde met winst tegen het gastteam Glasgow City FC (1-2). Ella Van Kerkhoven, inmiddels via Inter Milaan bij KAA Gent Ladies terechtgekomen, maakte na 24 minuten wedstrijd het allereerste Europese doelpunt voor vrouwelijk paars-wit met het hoofd na een vrije trap van Sheryl Merchiers Zes minuten later trapte Leanne Ross een strafschop voor de thuisploeg tegen de paal! Elke Van Gorp, die ook al de allereerste Belgische goal scoorde op een EK-eindronde, stelde na 82 minuten de overwinning veilig (0-2) vooraleer de thuisploeg nog de eer kon redden via Lara Ivanuša in de toegevoegde tijd (1-2, 90ste + 3’minuut)! Tegen het Poolse Górnik Leczna liep het drie dagen later op vrijdag 10 augustus 2020 verkeerd. RSC Anderlecht verloor met 0-1 na een doelpunt van Sylwia Matysik in de 39ste minuut. De allereerste nederlaag in Europa was genoteerd. Op maandag 13 augustus 2020 boekte RSC Anderlecht dan de allergrootste winst in Europees verband. De Georgische landskampioen Martve Kutaisi werd met een 10-0, dubbele cijfers dus, naar huis gestuurd. Tine De Caigny lukte 5 doelpunten maar het Europese avontuur van de Belgische landskampioen eindigde met een 2de plaats in groep 3 maar slechts een 5de plaats in de rangschikking van de 10 beste tweedes. Thór/KA uit Ijsland en FC Honka Espoo uit Finland waren de ploegen die als beste tweedes een ticket veroverden voor de 1/16de finales van de UEFA Women’s Champions League 2018-19!

De vreugde na de kwalificatie vorig seizoen in het Lotto Park! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In augustus 2019 organiseerde RSC Anderlecht voor het eerst zelf het mini-tornooi in de voorronde van de UWCL. Het werd meteen een succes! Op woensdag 7 augustus 2017 loodste Tine De Caigny met 3 doelpunten de thuisploeg naar een 5-0-thuiswinst in het eerste duel tegen het Griekse PAOK Thessaloniki. Drie dagen later zorgde het team van trainer Patrick Wachel voor een stunt door LSK Kvinner de kwartfinalist van het voorgaande seizoen te verslaan. Na een doelpunt van Ina Gausdal in het begin van de tweede helft (0-1, 47ste minuut) sloeg vrouwelijk paars-wit terug met goals van Laura Rus (1-1, 49ste minuut), een knappe vrije trap van Laura De Neve (1-2, 72ste minuut) en een late goal van Mariam Abdulai Toloba (1-3, 87ste minuut). LSK Kvinner kon wel nog onmiddellijk tegenscoren via Sophie Haug (2-3, 88ste minuut) maar de Belgische landskampioen nam met de overwinning een optie op een ticket voor de 1/16de finales. De kwalificatie kwam er ook nadat op de derde en laatste speeldag van de voorronde op dinsdag 13 augustus 2019 tegen Linfield Ladies met 1-3 gewonnen werd. Laura Deloose lukte in dat duel 2 goals! Het was een historisch moment want na 11 jaar was er eindelijk nog eens een team uit ons land er in geslaagd om zich te plaatsen voor een volgende ronde in het Europese vrouwenclubvoetbal.

Britt Vanhamel scoorde het doelpunt voor RSC Anderlecht thuis tegen BIIK Kazygurt! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

De 1/16de finales waren eind september 2019 meteen ook het eindstation voor RSC Anderlecht, dat thuis tegen BIIK-Kazygurt niet verder kwam dan een 1-1-gelijkspel (Britt Vanhamel lukte het doelpunt) terwijl in het verre en warme Kazachstan met een gehavende ploeg (Laura Rus was geschorst, Mariam Abdulai Toloba geblesseerd en captain Laura De Neve viel op het laatste moment uit) met 2-0 verloren werd.

Laura De Neve en Laura Deloose juichen na een doelpunt van de captain van RSC Anderlecht thuis tegen Linfield! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Door de coronacrisis kregen de voorrondes van de UWCL 2020-21 een ander opzet en ze begonnen ook pas in november. Er werden voorrondes gespeeld die beslist werden in één wedstrijd. In de eerste voorronde kreeg RSC Anderlecht met Linfield Ladies FC een bekende tegenstander te verwerken. Het team uit Noord-Ierland kon niet optornen tegen het alweer versterkte RSC Anderlecht dat in het Lotto Park schietoefening hield. Het werd 8-0 met dubbels van captain Laura De Neve, Tine De Caigny, Sarah Wijnants en de uit het buitenland teruggekeerde drievoudige Gouden Schoen Tessa Wullaert. Stefania Vatafu mocht zelfs de allereerste strafschop voor RSC Anderlecht in Europees verband over doel schieten. Het vervolg wacht op woensdag 18 november 2020 met het tiende Europese duel tegen SL Benfica.

***Een overzicht van vrouwelijk RSC Anderlecht in Europa:

Seizoen 2018-19 – UWCL Voorronde – Groep 3:

*Dinsdag 7 augustus 2018 – Scotland’s Sports Performance Centre, Oriam, Edinburgh;

Glasgow City FC (Schotland) – RSC Anderlecht 1-2 (rust: 0-1);
Doelpunten: 24′ Ella Van Kerkhoven 0-1, 82′ Elke Van Gorp 0-2, 90′ + 3 Lara Ivanuša 1-2.
Bijzonderheid: 30′ Leanne Ross trapte strafschop tegen de paal!

*Vrijdag 10 augustus 2018 – Ainslie Park Stadium, Edinburgh;

RSC Anderlecht – Górnik Leczna (Polen) 0-1 (rust: 0-1);
Doelpunt: 39′ Sylwia Matysik 0-1,

*Maandag 13 augustus 2018 – Ainslie Park Stadium, Edinburgh:

Martve Kutaisi (Georgië) – RSC Anderlecht 0-10 (rust: 0-4);
Doelpunten: 17′ Tine De Caigny 0-1, 17′ Tine De Caigny 0-2, 26′ Ella Van Kerkhoven 0-3, 35′ Tine De Caigny 0-4, 67′ Ella Van Kerkhoven 0-5, 73′ Tine De Caigny 0-6, 78′ Stefania Vatafu 0-7, 82′ Ulrike De Frère 0-8, 82′ Sheryl Merchiers 0-9, 85′ Tine De Caigny 0-10.

Belgian Red Flame Tine De Caigny lukte bij haar eerste optreden in het Lotto Park meteen drie doelpunten voor de Belgische landskampioen, zij is ook de Europese topschutster van vrouwelijk paars-wit! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

***Seizoen 2019-20 – UWCL Voorronde – Groep 8:

*Woensdag 7 augustus 2019 – Lotto Park, Anderlecht:

RSC Anderlecht – PAOK Thessaloniki 5-0 (rust: 1-0);

Doelpunten: 45′ + 2′ Tine De Caigny 1-0, 47′ Charlotte Tison 2-0, 55′ Tine De Caigny 3-0, 65′ Laura Rus 4-0, 72′ Tine De Caigny 5-0.

*Zaterdag 10 augustus 2019 – Lotto Park, Anderlecht:

LSK Kvinner – RSC Anderlecht 2-3 (rust: 0-0);

Doelpunten: 47′ Ina Gausdal 1-0, 49′ Laura Rus 1-1, 72′ Laura De Neve 1-2, 87′ Mariam Abdulai Toloba 1-3, 88′ Sophie Haug 2-3.

Mariam Abdulai Toloba,,nieuw bij RSC Anderlecht, scoorde het beslissende derde doelpunt voor vrouwelijk paars-wit tegen LSK Kvinner! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

*Dinsdag 13 augustus 2019 – Lotto Park, Anderlecht:

Linfield Ladies FC – RSC Anderlecht 1-3 (rust: 0-2);

Doelpunten: 24′ Laura Deloose 0-1, 34′ Laura Deloose 0-2, 55′ Kirsty McGuinness 1-2 op strafschop, 66′ Jana Coryn 1-3.

*Donderdag 12 september 2019 –  Heenwedstrijd Eerste ronde – Lotto Park, Anderlecht:

RSC Anderlecht – BIIK-Kazygurt 1-1 (rust: 0-0);

Doelpunten: 53′ Alina Litvinenko 0-1 op strafschop, 71′ Britt Vanhamel 1-1.

Rode kaart: 66′ Laura Rus (RSC Anderlecht) na 2x geel.

Het elftal van RSC Anderlecht dat begon aan de thuiswedstrijd tegen BIIK Kazygurt! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

*Woensdag 25 september 2019 – Terugwedstrijd Eerste ronde – Namyz Stadium – Shymkent:

BIIK-Kazygurt – RSC Anderlecht 2-0 (rust: 1-0);

Doelpunten: 27′ Kennedy Mae Rose 1-0, 85′ Alina Litvinenko 2-0 op strafschop.

***Seizoen 2020-21 – UWCL Voorronde:

Tessa Wullaert is blij nadat ze op aangeven van Mariam Abdulai Toloba haar eerste Europese goal lukte voor RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

*Woensdag 4 november 2020 – Eerste voorronde – Lotto Park, Anderlecht;

RSC Anderlecht – Linfield Ladies FC 8-0 (rust: 6-0);

Doelpunten: 10′ Laura De Neve 1-0, 11′ Sarah Wijnants 2-0, 17′ Sarah Wijnants 3-0, 31′ Tine De Caigny 4-0, 40′ Laura De Neve 5-0, 43′ Tessa Wullaert 6-0, 66′ Tine De Caigny 7-0, 71′ Tessa Wullaert 8-0.

Bijzonderheid: 64′ Stefania Vatafu trapt strafschop over doel voor RSC Anderlecht.

Sarah Wijnants scoorde thuis tegen Linfield Ladies FC ook in Europees verband voor RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

***De Europese balans van RSC Anderlecht is voorlopig:

9 wedstrijden gespeeld; 6 overwinningen, 1 gelijkspel, 2 nederlagen, 32 doelpunten voor, 8 goals tegen.

*De Europese Topschutters van RSC Anderlecht:

10 goals:

Tine De Caigny;

3 goals:

Laura De Neve en Ella Van Kerkhoven;

2 goals:

Elke Van Gorp, Laura Rus, Laura Deloose, Sarah Wijnants, Tessa Wullaert;

1 goal:

Stefania Vatafu, Ulrike De Frère, Sheryl Merchiers, Charlotte Tison, Mariam Abdulai Toloba, Jana Coryn, Britt Vanhamel.

Patrick Wachel en zijn assistent Miguel Atilio mogen samen met hun team het jubileumduel tegen SL Benfica afwerken! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Voor nog meer over RSC Anderlecht – SL Benfica ga naar:

Vrouwenteam.be

Lees ook over SL Benfica via:

Website Benfica Futebol Feminino

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

 

 

 

 

Share