Share

Drie jaar nadat ze aanwezig waren op het EK 2017 in Nederland moeten de Belgian Red Flames zich in principe op dinsdagavond 1 december 2020 weten te plaatsen voor hun tweede groot tornooi ooit. Het zou de tweede kwalificatie betekenen op vijf campagnes voor bondscoach Ives Serneels sinds hij in de lente van 2011 aan zijn opdracht bij het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam begon.

De Belgian Red Flames voor hun wedstrijd in Thun tegen Zwitserland! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Op dit ogenblik had het echter al zover kunnen zijn ware het niet dat de Belgian Red Flames op dinsdag 22 september 2020 in Thun met 2-1 verloren tegen Zwitserland. Zelden hebben we na een interland van de Belgian Red Flames Tessa Wullaert zo ontgoocheld en zo gefrustreerd gezien. De drievoudig Gouden Schoen was niet blij met het resultaat. Niet abnormaal als je verloren hebt maar het was ook en vooral met de manier waarop er aan de wedstrijd begonnen was die haar boos maakte.

De wedstrijd is nog geen zes minuten bezig en Malin Gut heeft al gescoord voor Zwitserland! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

En de manier waarop er begonnen werd aan dat EK-kwalificatieduel in Zwitserland was in feite al af te lezen aan de opstelling op die dag in Thun. Bondscoach Ives Serneels en de technische staf hadden na de ruime 6-1-thuisoverwinning op vrijdag 18 september 2020 thuis tegen Roemenië er nog maar eens voor gekozen om de opstelling van de Belgian Red Flames te wijzigen. Janice Cayman, eenmaal winnaar van de Gouden Schoen, werd tot ieders verbazing op de rechtsachter gezet normaal gezien de vaste plaats van Laura Deloose. De speelster van RSC Anderlecht verhuisde plots naar de andere kant links in de verdediging terwijl Davina Philtjens, de vaste linksback, een rij vooruit schoof naar het middenveld. Menig fan van de Belgian Red Flames vond dat toen voor de aftrap al té afwachtend. Het gevolg is inmiddels genoegzaam bekend. De Belgian Red Flames kwamen 2-0 achter en begonnen te voetballen als het te laat was.

Iets meer dan een uur gespeeld en het staat 2-0 voor Zwitserland na een doelpunt van Alisha Lehmann. Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

In de allereerste campagne onder leiding van bondscoach Ives Serneels toen de Belgian Red Flames nog echte underdogs waren had die manier van spelen succes want er werd bij de allereerste wedstrijd met inzet ooit gelijkgespeeld op bezoek bij Ijsland (0-0) en tegen datzelfde team uit Ijsland werd er zeven maanden later in Dessel zelfs gewonnen (1-0) wat de poort naar het EK 2013 in Zweden in feite openbrak. Maar ook toen werd er door té afwachtend te voetballen en bij momenten verkeerde keuzes bij de opstelling een kwalificatie te grabbel gegooid met een team dat toen al enorm veel ervaring voor de toekomst had kunnen opdoen. Ijsland, het team waartegen België een 4 op 6 liet noteren, kwam via de barrages uteindelijk op het EK 2013 in Zweden terecht en daar bereikte het zelfs de kwartfinales nadat het in de groepsfase het in opmars zijnde Nederland uitschakelde!

De toen nog Rode Duivelinnen in het Armand Melis Stadion van Dessel voor hun allereerste overwinning tegen Ijsland! U herkent ongetwijfeld nog enkele gezichten die er ook thuis tegen Zwitserland bij zijn! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Elke fan van de Belgian Red Flames kan op dit moment enkel hopen dat de bondscoach en de technische staf op deze belangrijke dinsdag 1 december 2020 niet opnieuw voor een afwachtende houding zullen kiezen. In een thuiswedstrijd in het vertrouwde Leuven mag je hopen dat er dit keer vanaf de eerste minuut van de wedstrijd initiatief zal genomen worden met hopelijk een positief resultaat en een goeie afloop tot gevolg!

U kan alles volgen rechtstreeks op televisie via VTM 4 of RTL Play en ook nog via:

UEFA.com

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

Share