Belgian Red Flame Janice Cayman heeft nu ook voor het eerst in de UEFA Women’s Champions League gescoord voor Olympique Lyonnais. De eenvoudige Belgische Gouden Schoen lukte haar doelpunt in de terugwedstrijd van de eerste ronde tegen Juventus, de kampioen van Italië.

De ploeg staat zij aan zij bij de minuut stilte voor Gérard Houiller! Foto – (c) Olympique Lyonnais

De wedstrijd begon met een minuut stilte ter nagedachtenis van de op maandag 14 december 2020 overleden Gérard Houiller, ooit coach van o.a. RC Lens, PSG, het Franse nationale team, Liverpool en Lyon. In zijn laatste levensjaren was hij ook een soort van vertrouwensman en adviseur voor de speelsters van de zevenvoudige winnaar van de UEFA Women’s Champions League. Hij zal door hen dan ook gemist worden.

Amel Majri met het shirt van het eerbetoon voor Gérard Houiller! Foto – (c) Olympique Lyonnais

Eenmaal de wedstrijd op gang gebracht was het Lyon dat onmiddellijk het initiatief nam en al meteen had kunnen scoren toen Amel Majri na een diepe bal van Sarah Bouhaddi die doorgekopt werd door Dzsenifer Marozsan op doel afging en in het zijnet trapte (1ste minuut). Juventus kreeg na vijf minuten een hoekschop cadeau die genomen werd door de Italiaanse international Valentina Cernoia en door Sarah Bouhaddi weggebokst werd. Uiteindelijk leidde tot een mooie aanval van de thuisploeg die via Amel Majri en Carpenter bij Nikita Parris belandde maar haar schot met rechts van binnen de zestien ging nipt over het bezoekende doel (6de minuut). Nog in het eerste kwartier trapte Lina Hurtig op aangeven van opnieuw Valentina Cernoia over het doel van Lyon en even later miste Nikita Parris aan de overkant dan echt de beste kans. Na een actie op rechts en een voorzet van Delphine Cascarino kopte de Engelse international aan de tweede paal via de buitenkant van de paal naast het lege doel (14de minuut).

De Duitse international Dzsenifer Marozsan opende de score voor Olympique Lyonnais thuis tegen Juventus! Foto – (c) Olympique Lyonnais

Het eerste doelpunt van de wedstrijd kwam er na een fout in de verdediging van Juventus. De Zweedse international Linda Sembrant verloor in de nog altijd stromende regen centraal de bal aan de opzittende Dzsenifer Marozsan, die vervolgens alleen op doel afging en de Kroatische doelvrouw Doris Bačić (ex-RSC Anderlecht) van dichtbij en met de rechtervoet geen schijn van kans liet (1-0, 21ste minuut). Even over het halfuur was Dzsenifer Marozsan opnieuw gevaarlijk maar haar schot werd door Linda Sembrant afgeweken in hoekschop (32ste minuut). Op slag van rust zette Juventus nog een aanval op. Lina Hurtig gaf de bal voor en de Finse Hyyrinen trapte aan de tweede paal in de handen van Sarah Bouhaddi (45ste minuut). Zo stond het bij de rust 1-0!

Janice Cayman lukte nu ook haar eerste Europeose goal voor Olympique Lyonnais! Foto – (c) Olympique Lyonnais Féminin

Vroeg in de tweede helft geraakte Sara Gama, de captain van Juventus, na een voorzet van Ellie Carpenter geblesseerd bij een tussenkomst van Doris Bačić op Sara Björk Gunnarsdottir. De captain van Juventus moest het veld verlaten en werd vervangen door Maria Aparecida Souza Alves (58ste minuut). Na 72 minuten wedstrijd mocht Janice Cayman dan invallen voor Delphine Cascarino en ze zorgde meteen voor gevaar. Ze was net opgelopen toen ze de hoekschop van Dzsenifer Marozsan kreeg toegespeeld. De Belgian Red Flame haalde meteen uit met rechts en het schot ging maar nipt naast het doel van Doris Bačić (72ste minuut). Het zou overigens nog een tweede helft van de invallers worden. Na mooi samenspel met Dzsenifer Marozsan verdubbelde Melvine Malard, doorgebroken op snelheid tussen Cecilia Salvai en Lisa Boattin, met haar linkervoet de score (2-0, 88ste minuut). Onmiddellijk na de aftrap mocht Maria Aparecida Souza Alves op aangeven van de ook al ingevallen Andrea Stašková op doel afgaan maar Sarah Bouhaddi redde nog in hoekschop (89ste minuut) en in de eerste minuut van de toegevoegde tijd was het dan Janice Cayman die bij de pinken was om met de rechtervoet een voorzet van Dzsenifer Marozsan die doorgekopt werd door Amel Majri in het dak van het doel te trappen (3-0, 90ste + 1′ minuut). Wat een einde van het jaar voor de Belgian Red Flame uit Brasschaat! In de laatste twee wedstrijden van het jaar nog twee keer scoren zowel in de competitie als voor het eerst in de UEFA Women’s Champions League voor de zevenvoudige winnaar van deze trofee!

De zevenvoudige UWCL-winnaar gaat na de kwalificatie thuis tegen Juventus verder op weg naar een 8ste eindoverwinningFoto – (c) Olympique Lyonnais Féminin

***DIGEST

UEFA Women’s Champions League – 1/16de finale – Terugwedstrijd – Groupama Stadium, Décines-Charpieu;

Olympique Lyonnais – Juventus 3-0 (rust: 1-0) (heenwedstrijd: 3-2);

Doelpunten: 21′ Dzsenifer Marozsan 1-0, 88′ Melvine Malard 2-0, 90′ + 1′ Janice Cayman 3-0.

Bekijk de volledige wedstrijd tussen Olympique Lyonnais en Juventus in de UWCL met dank aan Sky Sport:

Voor nog meer over Janice Cayman ga naar:

Website Olympique Lyonnais Féminin

PS: Nog meegeven dat Janice Cayman eerder ook al 3x scoorde in de UEFA Women’s Champions League. In het seizoen 2012-13 twee keer voor Juvisy (thuis tegen het Noorse Stabaek in achtste finale terug op 8 november 2012 en op bezoek bij Göteborg in de kwartinale terug op 27 maart 2013) en in het seizoen 2017-18 één keer voor Montpellier (op bezoek bij het Italiaanse Brescia in de achtste finale heen op 8 november 2017).