Share

In afwachting van de start van een allereerste UEFA Women’s Europa League stond op woensdag 18 mei 2016 in het Zwitserse Bazel de 7de editie van de finale van de UEFA Europa League op het programma. In het Sint Jakob Park van de stad waar de UEFA in 1954 opgericht werd nam Liverpool, het team dat in de kwartfinale een memorabele wedstrijd tegen Borussia Dortmund speelde, het op tegen de titelverdediger FC Sevilla.

Jürgen Klopp bedankt de ingevallen Christian Benteke na de verloren finale in Bazel met Liverpool! Foto - David Catry

Jürgen Klopp bedankt de ingevallen Christian Benteke na de verloren finale in Bazel met Liverpool! Foto – David Catry

Voor Liverpool dat via de Premier League geen Europees ticket wist af te dwingen kreeg dit duel met een ticket voor de UEFA Champions League van volgend seizoen in het vooruitzicht nog een extra dimensie. Als het won verzekerde het zich immers net als Sevilla overigens van een nieuwe toegang tot het lucratieve kampioenenbal. In de eerste helft was het tot even over het halfuur wachten vooraleer Kevin Gameiro met een omhaal richting Simon Mignolet bijna voor het openingsdoelpunt zorgde. Iets minder dan vier minuten later viel die goal aan de overkant toen Daniel Sturridge met buitenkant links de bal bijzonder knap voorbij doelman David Soria krulde (1-0, 35ste minuut). Liverpool, dat in deze campagne slechts 1 wedstrijd verloor (recent nog op bezoek bij Villareal 1-0), leek halfweg onder leiding van Jürgen Klopp op weg naar een nieuwe Europese triomf maar na de rust veranderde het spelbeeld helemaal en werden de Reds zowaar onder de voet gelopen.

De ontgoocheling na de verloren finale van Liverpool tegen Sevilla is op het gezicht van de ingevallen Divock Origi af te lezen! Foto - David Catry

De ontgoocheling na de verloren finale van Liverpool tegen Sevilla is op het gezicht van de ingevallen Divock Origi af te lezen! Foto – David Catry

Na 18 sekonden in de tweede helft kon de Franse international Kevin Gameiro op aangeven van Mariano Ferreira dan toch Simon Mignolet kloppen (1-1, 46ste minuut). De ex-doelman van STVV hield even voor het uur diezelfde Gameiro van een tweede treffer. Maar tegen het schot van captain Coke van net buiten het strafschopgebied op aangeven van Vitolo had hij echter geen verhaal (1-2, 64se minuut) en toen diezelfde Coke zes minuten later ook nog het derde doelpunt van FC Sevilla lukte (1-3, 70ste minuut) nadat de assistent-scheidsrechter met zijn vlag omhoog even voor onnodige verwarring zorgde was de beslissing gevallen. Divock Origi was ondertussen al ingevallen maar hij liet zich slechts opmerken met een gemene overtreding ten opzichte van Adil Rami waarvoor hij van de Zweedse scheidsrechter Jonas Eriksson terecht geel kreeg en toen Christian (Christine volgens de lokale speaker …) Benteke acht minuten voor tijd Kolo Touré mocht vervangen was de hoop op de eindoverwinning bij ‘The Kop’ al stilletjes aan het uitdoven. Sevilla, dat een 1-0-achterstand om wist te buigen in een 1-3-overwinning, won zo verdiend voor de derde keer op rij de UEFA Europa League. Het schreef op die manier geschiedenis want het is de eerste club in deze eeuw die 3 Europese campagnes op rij in hetzelfde Europese bekertornooi met eindwinst wist af te sluiten! (*)

Simon Mignolet kon Sevilla in de tweede helft nog even afstoppen maar finaal was er geen stoppen aan voor de doelman van de Reds! Foto - David Catry

Simon Mignolet kon Sevilla in de tweede helft nog even afstoppen maar finaal was er geen stoppen aan voor de doelman van de Reds! Foto – David CatryUEFA Europa League – Finale – St Jakob Park, Bazel;

Liverpool – FC Sevilla 1-3 (rust: 1-0);
Doelpunten: 35′ Daniel Sturridge 1-0, 46′ Kevin Gameiro 1-1, 64′ Coke 1-2, 70′ Coke 1-3.

Bekijk de video met de hoogtepunten van de UEFA Europa League Finale 2016:
Website UEFA

Dit waren de laatste 5 winnaars van de UEFA Cup:
2005: CSKA Moskou (Rusland);
2006: Sevilla (Spanje);
2007: Sevilla (Spanje);
2008: Zenit Sint-Petersburg (Rusland);
2009: Shakhtar Donetsk (Oekraïne).
Dit zijn alle winnaars van de UEFA Europa League:
2010: Atlético Madrid (Spanje);
2011: FC Porto (Portugal);
2012: Atlético Madrid (Spanje);
2013: Chelsea (Engeland);
2014: Sevilla (Spanje);
2015: Sevilla (Spanje);
2016: Sevilla (Spanje).

PS: Nog melden dat de finale van de UEFA Europa League volgend seizoen zal plaatsvinden in de Friends Arena in het Zweedse Solna. Nadien worden zowel de finale van de UEFA Women’s Champions League als de finale van de UEFA Champions League in het Millenium (of Principality zoals het tegenwoordig noemt) Stadium van Cardiff gespeeld! Tot op heden heeft de UEFA nog altijd niet beslist om een UEFA Women’s Europa League op te richten. Dat zou bijvoorbeeld bekerwinnaars en clubs die 2de of 3de eindigen in hun nationale competitie extra wedstrijden met inzet kunnen bezorgen!

(*) Voor een laatste triple op Europees vlak moeten we teruggaan naar halfweg de jaren ’70 toen Bayern München in navolging van Ajax 3 keer op rij de Europabeker voor landskampioenen won (1974, 1975, 1976 tegen achtereenvolgens Atlético Madrid, Leeds United en AS Saint-Etienne).

Share