Share

Op donderdag 8 april 2021 mochten de Belgian Red Flames voor de tweede keer dit jaar en voor de derde keer ooit aantreden in het Koning Boudewijnstadion. Het werd geen succes want thuis tegen Noorwegen gingen de Belgian Red Flames opnieuw onderuit!

De Belgian Red Flames en Noorwegen warmen op voor hun oefenduel op donderdag 8 april 2021! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Het oefenduel België – Noorwegen had eigenlijk op donderdag 9 april 2020 in Oostende moeten plaatsvinden. Maar door de coronapandemie stonden beide teams uiteindelijk bijna een jaar later tegenover mekaar op donderdag 8 april 2021 in het Koning Boudewijnstadion van Brussel. Noorwegen is bovendien een tegenstander waartegen België meest recent wel goede resultaten boekte. Iedereen herinnert zich ongetwijfeld de 2-0-overwinning op donderdag 20 juli 2017 in Breda tijdens het EK 2017 in Nederland toen de Belgian Red Flames hun allereerste wedstrijd op een eindronde wisten te winnen. Daarvoor was Ives Serneels met zijn Flames ook al eens succesvol tijdens een vriendschappelijk duel op zaterdag 23 mei 2015 in Sint-Truiden toen er met 3-2 gewonnen werd. De vraag was wat het deze keer zou worden.

Isabelle Iliano van Club YLA stond voor het eerst aan de aftrap in de plaats van Davina Philtjens die vanwege een coronageval bij haar club Sassuolo niet naar België mocht afreizen! Foto – (c) Sportpix.be

Het werd in elk geval geen wedstrijd die lang in de herinnering zal blijven hangen want veel opmerkelijks gebeurde er niet in deze ontmoeting waarin Noorwegen (dat aan het duel begonnen was zonder Caroline Graham Hansen van FC Barcelona maar wel met zes speelsters uit de Engelse competitie, twee uit de Noorse, twee uit de Duitse competitie en eentje dat in de Zweedse Damallsvenskan speelt) wel dominant was maar voor de rust geen echt grote kansen wist af te dwingen. Het eerste schot kwam wel van Noorwegen via captain Ingrid Moe Wold, in Engeland aktief voor Everton, die van net buiten de zestien naast mikte (7de minuut).

De Noorse captain Ingrid Moe Wold zorgde voor het eerste schot naar doel tijdens de oefeninterland België – Noorwegen in het Koning Boudewijnstadion. Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

In het begin van het tweede kwartier dan toch even België met na een kort genomen hoekschop Tessa Wullaert – Laura Deloose vanop rechts Laura De Neve die een eerste keer naar doel trapte en bij de daaropvolgende hoekschop de bal voorgaf en Kassie Missipo de weggekopte bal te hoog mikte (17de minuut). Ook de derde hoekschop van Tessa Wullaert van de andere kant zorgde voor gevaar. Justine Vanhaevermaat kon koppen maar Cecilie Redisch Kvamme redde op de lijn (19de minuut).

Justine Vanhaevermaet zag in de eerste helft een kopbal van de lijn gered worden! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De eerste helft leek zonder doelpunten te gaan eindigen maar vier minuten voor de rust maakte Justien Vanhaevermaet dan iets voor het Belgische strafschopgebied en na balverlies van de Belgian Red Flames een fout op Karina Saevik, de blonde spits van VfL Wolfsburg. Emilie Haavi en Guro Reiten gingen allebei achter de bal staan maar het was uiteindelijk de middenvelder Guro Reiten, die vlak voor de start van het WK 2019 in Frankrijk een overeenkomst tekende bij Chelsea, die de bal met links perfect voorbij Justien Odeurs in het doel krulde (0-1, 42ste minuut).

Guro Reiten bezorgde Noorwegen kort voor de rust de voorsprong met een knap genomen vrije trap! Foto – (c) Sportpix.be

Na acht minuten in de tweede helft ontsnapten de Belgian Red Flames met inmiddels Janice Cayman in de plaats van Gouden Schoen Tine De Caigny (die op de knie gevallen was) aan een tweede tegendoelpunt. Na een mooie Noorse aanval krulde Karina Saevik de bal tegen de onderkant van de lat waarna Justien Odeurs de poging van Amalie Eikeland nog wist te keren (53ste minuut). Twaalf minuten later had de gelijkmaker op het bord kunnen staan na een mooie Belgische aanval via Justien Vanhaevermaet, Janice Cayman en Tessa Wullaert. De topschutster van de Belgische Women’s Scooore Super League bediende knap Hannah Eurlings maar de 18-jarige speelster van OHL Women die voor het eerst aan de aftrap stond zag haar poging echter op de voet van Cecilie Fiskerstrand strandden (65ste minuut).

Hannah Eurlings kwam alleen voor Cecilie Fiskerstrand maar de Noorse doelvrouw bracht redding met de voet! Foto – (c) Sportpix.be

In plaats van 1-1 werd het enkele minuten later na opnieuw Belgisch balverlies 0-2. De Noorse vrouwen tekenden een mooie en snelle aanval uit op de grasmat van het Koning Boudewijnstadion met uiteindelijk Julie Blakstad naar Elisabeth Terland, de speelster van het Noorse Sandviken die voorzet en de intikker aan de tweede paal van Lisa-Marie Utland (0-2, 73ste minuut). De derde nederlaag op rij voor de Belgian Red Flames was op komst. Toch hadden ze nog de eer kunnen redden eerst na een mooie aanval via de invalsters Davinia Vanmechelen, Chloe Vande Velde en Féli Delacauw die de voorzet gaf waarna Janice Cayman naast trapte (81ste minuut) en dan nadat Sarah Wijnants nog Laura Deloose was komen vervangen opnieuw via Janice Cayman maar haar schot van dichtbij werd knap in hoekschop gedevieerd door Cecilie Fiskerstrand (87ste minuut). Zo bleef het 0-2 tegen de op dit moment elfde op de FIFA-wereldranglijst.

Lisa Marie Karlseng Utland tikt aan de tweede paal het tweede doelpunt voor Noorwegen tegen de netten! Foto – (c) Sportpix.be

Toekomende zondag 11 april 2021 mogen de Belgian Red Flames voor de derde keer op korte tijd in het Koning Boudewijnstadion aantreden. Dan is Ierland onder leiding van de Nederlandse bondscoach Vera Pauw de tegenstander en zou er echt opnieuw moeten gewonnen worden.

***DIGEST:

Vriendschappelijke wedstrijd – Donderdag 8 april 2021 – Koning Boudewijnstadion, Brussel:

België – Noorwegen 0-2 (rust: 0-1);

Doelpunten: 42′ Guro Reiten 0-1, 73′ Lisa-Marie Karlseng Utland 0-2.

*België speelde met: Justien Odeurs; Laura Deloose (82′ Sarah Wijnants), Charlotte Tison, Laura De Neve, Isabelle Iliano; Kassandra Missipo, Justine Vanhavermaet (67′ Chloe Vande Velde), Julie Biesmans (67′ Marie Minnaert); Tessa Wullaert (captain) (77′ Davinia Vanmechelen), Tine De Caigny (46′ Janice Cayman), Hannah Eurlings (77′ Féli Delacauw).

Bondscoach: Ives Serneels;

Kwamen niet in actie: Lisa Lichtfus, Nicky Evrard,, Silke Vanwynsberghe, Amber Tysiak, Aster Janssens, Lenie Onzia.

De Belgian Red Flames die aan de aftrap stonden tegen Noorwegen! Foto – (c) Sportpix.be

*Noorwegen speelde met: Cecilie Haustaker Fiskerstrand; Cecilie Redisch Kvamme (46′ Julie Blakstad), Kristine Bjordal Leine (46′ Vilde Boa Rise), Tuva Hansen, Ingrid Moe Wold (captain) (86′ Emilie Marie Aanes Woldvik); Amalie Vevle Eikeland (67′ Elisabeth Terland), Frida Leonhardsen Maanum (87′ Heidi Elisabeth Ellingsen), Guro Reiten, Ingrid Syrstad Engen, Emilie Bosshard Haavi (46′ Lisa-Marie Karlseng Utland); Karina Saevik.

Bondscoach: Martin Sjögren.

Kwamen niet in actie: Aurora Mikalsen, Guro Pettersen, Therese Sessy Asland, Emilie Bragstad.

Noorwegen zwaait met de handjes bij de ploegfoto voor het duel tegen de Belgian Red Flames in Brussel! Foto – (c) Sportpix.be

*Gele kaarten: 41′ Justine Vanhaevermaet (fout op Karina Saevik).

*Scheidsrechter: Victoria Beyer (Frankrijk);

Assistent-scheidsrechter: Stéphanie De Benedetto (Frankrijk), Jennifer Maubacq (Frankrijk);

Vierde scheidsrechter: Alexandra Collin (Frankrijk).

Toeschouwers: 0.

Bekijk de fotoreportage rond dit duel met dank aan Sevil Oktem, Stijn Audooren en David Catry:

Sportpix.be

Bekijk nog eens de overwinning in de vriendschappelijke wedstrijd van zaterdag 23 mei 2015 tegen Noorwegen in Sint-Truiden dankzij RBFA:

 

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share