Op vrijdag 9 april 2021 stonden de heenwedstrijden in de barrages voor het EK 2022 in Engeland waarvoor de Belgian Red Flames al geplaatst zijn op het programma. Het waren de bezoekende ploegen die zich de beste uitgangsposities bijeenspeelden. Noord-Ierland mag zich bijna gaan opmaken voor een allereerste deelname aan een EK terwijl ook Rusland er dicht bij is. Zwitserland speelde gelijk!

Foto – (c) NINT

Op het veld van FK Kolos Kovalivka in Oekraïne zorgde Noord-Ierland voor sensatie want het won op bezoek bij Oekraïne met 1-2 dankzij doelpunten van Rachel Furness, die voor Liverpool speelt (0-1, 5de minuut) en van Simone Magill, die voor Everton uitkomt (1-2, 57ste minuut). Tussendoor had Daryna Apanaschenko met het hoofd gescoord voor de thuisploeg (1-1, 22ste minuut). Met de verrassende uitwinst komt de allereerste deelname voor het team van bondscoach Kenneth Shiels nu wel heel dichtbij.

Bekijk een samenvatting van Oekraïne – Noord-Ierland dankzij BBC Sport/NI :

In het Estádio do Restelo  van Belenenses, waar in 2014 nog de UEFA Women’s Champions League finale plaatsvond, ontving Portugal – Rusland. Portugal had de betere mogelijkheden voor de rust maar het liep in het begin van de tweede helft tegen een vreemde tegengoal aan. Marina Fedorova zette voor vanop rechts. Doelvrouw Patricia Morais dacht dat ze de bal via de lat in hoekschop had geduwd maar die sprong tot haar verbazing opnieuw het veld in waarna Nelli Korovkina met het hoofd kon scoren (0-1, 51ste minuut). Portugal moet nu in Rusland winnen wil het straks voor de tweede keer op een EK-eindronde staan.

Bekijk een samenvatting van Portugal – Rusland dankzij PFP TV / Canal 11:

In het stadion van FC Chomutov hielden Tsjechië en Zwitserland mekaar in evenwicht nadat ze elk een strafschop wisten te benutten. Katerina Svitkova, die in Engeland speelt voor West Ham United, trapte in de 49ste minuut raak voor de thuisploeg na een fout van Julia Stierli op Andrea Staskova(1-0). Ana Maria Crnogorcevic (FC Barcelona) was in de slotminuut succesvol voor het team dat door de Belgian Red Flames naar de barrages verwezen werd nadat Katerina Svitkova de ingevallen Irina Pando had aangetikt (1-1, 90ste minuut).

U kan de volledige wedstrijd tussen Tsjechië en Zwitserland herbekijken dankzij SRF TV: