Share

Nadine Kessler, ex-speelster in het Duitse en internationale vrouwenvoetbal en tegenwoordig directrice van het vrouwenvoetbal bij de Europese Voetbalbond UEFA, heeft via via haar persoonlijke sociale mediakanalen gereageerd op de oprichting van The Super League. Het volledige schrijven dat U hieronder kan lezen werd gepubliceerd op de website van de UEFA!

Op donderdag 1 juni 2017 in Cardiff aan de zijde van Jean-Michel Aulas de voorzitter van het toen winnende Olympique Lyonnais! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Beste spelers, beste vrouwenvoetbalkampioenen,

Ik weet zeker dat jullie allemaal hebben gelezen over de oprichting van een gesloten Europese Super League met bepaalde topclubs bij de mannen erbij en 15 clubs die rechtstreeks zijn geplaatst (en die nooit kunnen degraderen ongeacht de prestaties). Je hebt misschien ook gelezen, als een kanttekening in hetzelfde persbericht, dat dit ook zou moeten doorgetrokken worden in de vorm van een Europese Super League voor vrouwen, nadat de mannenversie zogenaamd zou zijn begonnen.

Dit nieuws komt zonder enig overleg en op het moment dat de UEFA Women’s Champions League op het punt staat vanaf volgende zomer een ingrijpende verandering te ondergaan. Met andere woorden, het is een directe bedreiging voor alle plannen die we zorgvuldig hebben opgesteld, samen met de ECA, uw clubs en de competities, voor de nieuwe UEFA Women’s Champions League. Een nieuwe UWCL die zichtbaarheid, meer concurrentie, financiële beloning en solidariteit zal bieden, allemaal met als doel een nieuw tijdperk in te luiden voor het vrouwenvoetbal in het algemeen. Een competitie die open zal zijn en daarom clubs en spelers uit heel Europa in staat stelt de droom van het winnen van de meest prestigieuze clubtrofee ter wereld voort te zetten.

Nadine Kessler op zondag 28 juli 2013 met Duitsland in de finale van het EK 2013 in Zweden tegen Noorwegen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Waarom heeft dit invloed op het vrouwenvoetbal?

Vrouwenvoetbal, de professionalisering en ontwikkeling ervan staan ​​nog in de kinderschoenen. Helaas heeft slechts een klein deel van de spelers een fulltime beroep en gegarandeerde toegang tot bijzondere faciliteiten. Hoewel er enorme vooruitgang is geboekt in het spel, hebben we meer clubs, federaties en bestuursorganen nodig die investeren om professionele structuren te bieden waar meer spelers van kunnen profiteren. En we hebben niet alleen meer clubs nodig, maar ook een betere balans tussen die clubs, zodat meer dan alleen een paar opvallende spelers ervan kunnen profiteren. Deze clubs moeten de ambitie hebben om deel uit te maken van de top van het Europese vrouwenclubvoetbal, de UEFA Women’s Champions League. Met een gesloten Europese Vrouwen Super League is dat niet mogelijk. Een dergelijke ontwikkeling zou natuurlijk even verwoestend zijn voor alle nationale competities, die enorme inspanningen hebben geleverd om het vrouwenvoetbal te professionaliseren. Alle grote stappen die de afgelopen jaren zijn gezet, inclusief de ontberingen van veel eerdere spelers, om onze hobby een beroep in heel Europa te laten worden, zullen minder kans hebben om werkelijkheid te worden.

Nadine Kessler, hier aan de bal tijdens de finale van de UWCL 2013 op Stamford Bridge tegen Olympique Lyonnais! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Als voormalig speler, als iemand die aktief is, leeft, werkt en ademt voor deze sport, als iemand die gelooft in het belang van rivaliteit met underdogs die favorieten verslaan en open competitiesystemen op basis van sportieve verdiensten en iedereen in staat stellen de top te bereiken en gelooft daarom dat de BESTE altijd zal winnen en dat de verliezer zal worden gedegradeerd en het volgend seizoen opnieuw zal proberen. Als iemand die zelf de ervaring heeft opgedaan wat de kracht van solidariteit betekent en die er vast van overtuigd is dat de kracht van voetbal schuilt in zijn onvoorspelbaarheid, moedig ik je aan om hierover een besluit te nemen en een standpunt in te nemen, zoals andere spelers inmiddels zijn begonnen te doen.

We hebben het altijd over sterkere banden tussen mannen- en vrouwenvoetbal, over meer solidariteit – nu is het tijd om solidariteit te tonen. Het huidige voetbalecosysteem in het algemeen financiert alles, van grassroots tot elite, inclusief vrouwenvoetbal – essentiële financieringsstromen, waarvan deze delen van het spel, ons spel, afhankelijk zijn.

Neem even de tijd om de details van dit debat te lezen en waarom de voetbalpiramide met zijn solidariteitsprincipes onze sport tot de meest succesvolle ter wereld heeft gemaakt.

Het maakt niet uit hoe je een beslissing neemt, je mening als speler, als vrouwenvoetbalkampioen is belangrijk, ook de mening van het vrouwenvoetbal zelf is belangrijk. De waarden van onze sport zijn van belang in tijden waarin hebzucht de bredere behoeften van de samenleving en het voetbal als geheel lijkt te overschaduwen. Omdat solidariteit ertoe doet!

Nadine

U kan de Engelse versie van het schrijven van Nadine Kessler, directrice van het vrouwenvoetbal bij de UEFA lezen via:

UEFA.com

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share