Op de derde speeldag van play-off 1 mocht titelverdediger en leider RSC Anderlecht in het Lotto Park eerste achtervolger Standard ontvangen. Een wedstrijd om naar uit te kijken want de thuisploeg stond onder druk. Vrouwelijk paars-wit had inmiddels al twee wedstrijden niet gewonnen en in competitieverband iets meer dan drie en een half uur niet meer gescoord. De vraag was of het dipje al dan niet een vervolg zou kennen.

Beide teams voor de aftrap op het scorebord in het Lotto Park! Foto – (c) Sportpix.be

Standard had de voorbije twee wedstrijden van RSC Anderlecht goed bekeken want het kwam aan de aftrap in een opstelling met vijf achteraan, vier in het middenveld en één spits terwijl Lisa Lichtfus het doel verdedigde. De bedoelingen waren duidelijk zolang mogelijk de nul houden en toeslaan als het kon. Maar lang bleef het wedstrijdplan van trainer Hamide Lamara niet overeind want na een opbouw van achteruit via Laura Deloose, Laura De Neve en Mariam Abulai Toloba kwam de bal bij Tessa Wullaert terecht. Zij speelde Maurane Marinucci uit en haalde dan uit met rechts. De doelvrouw van Standard kon de bal niet tegenhouden en het stond meteen 1-0 (8ste minuut). Voor Tessa Wullaert, die niet meer gescoord had sinds de 8-0 op vrijdag 5 februari 2021 thuis tegen Sporting de Charleroi, meteen ook haar eerste doelpunt in play-off 1. RSC Anderlecht had de smaak opnieuw te pakken want vijf minuten later verdubbelde het al de voorsprong. Sarah Wijnants gaf voor vanop rechts, Tine De Caigny verlengde de bal met het hoofd en aan de tweede paal stond Mariam Abdulai Toloba om met een droge knal onder de bezoekende doelvrouw binnen te trappen (2-0, 13de minuut).

Mariam Abdulai Toloba is altijd blij als ze een doelpuntje kan meepikken in het Lotto Park! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Na 23 minuten wedstrijd verstuurde Davinia Vanmechelen een bal richting Lisa Petry die in het strafschopgebied perfect controleerde en de bal opzij speelde naar de nog meer centraal staande Noémie Gelders. Haar poging met rechts werd echter door Justien Odeurs perfect uit de hoek gehaald. Nog geen minuut later haalde Davinia Vanmechelen vanop een goeie 20 meter uit met rechts. De doelvrouw van de Belgian Red Flames pakte die bal in de andere hoek van haar doel in twee keer! Na 29 minuten stuurde opnieuw Davinia Vanmechelen Noémie Gelders diep. Het nummer 10 van Standard mocht alleen op Justien Odeurs afgaan om te scoren dacht iedereen maar uiteindelijk lukte dat niet en het was volgens Matonga Simonini, de scheidsrechter met dienst, ook geen strafschop (29ste minuut). Standard was in een betere periode en leek op weg naar een aansluitingstreffer maar verder dan een schot over doel van Aster Janssens kwam het niet (32ste minuut).

Noémie Gelders gaat hier voorbij Justien Odeurs. Ook Britt Vanhamel zit mee in het duel. De scheidsrechter vond het geen strafschop! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

En dan sloeg Anderlecht nog eens genadeloos toe. Aster Janssens onderschepte eerst een aanval van de thuisploeg maar speelde de bal dan vanuit het eigen strafschopgebied naar het centrum richting  Maurane Marinucci. De pas belandde in de voeten van Tessa Wullaert die het geschenk aannam en met rechts meteen uithaalde hard en zuiver naar de rechterbenedenhoek. Lisa Lichtfus was opnieuw geklopt en de cijfers in het zonnige Lotto Park sprongen na 36 minuten op 3-0, meteen ook de stand halfweg!

Tessa Wullaert lukte thuis tegen Standard haar eerste goals voor RSC Anderlecht sinds vrijdag 5 februari 2021! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

RSC Anderlecht begon met twee nieuwe gezichten aan de tweede helft: Louise Wijns kwam Mariam Abdulai Toloba vervangen en Elke Van Gorp nam de plaats in van Sarah Wijnants terwijl bij Standard Merel Bormans al voor de rust Elien Nelissen kwam aflossen. Het eerste gevaar kwam ook van de thuisploeg maar de kopbal van Stefania Vatafu was te zwak om Lisa Lichtfus te verontrusten (51ste minuut). Kort voor het uur probeerde Davinia Vanmechelen het aan de overkant met een schot maar Justien Odeurs stond op de goede plaats (59ste minuut). Tessa Wullaert zette dan vanop de eigen helft een aanval op aan de linkerkant. Ze speelde centraal naar Tine De Caigny, die de bal in de loop van de aanstormende Elke Van Gorp gaf. De speelster die ooit het allereerste Belgische doelpunt maakte op een EK-eindronde controleerde één keer liep door en haalde vervolgens van net in het strafschopgebied uit met rechts. Het gekruist schot ging in de verste hoek binnen (4-0, 66ste minuut).

Elke Van Gorp legt aan voor het vierde doelpunt van RSC Anderlecht! Maurane Marinucci, Sylke Calleeuw en Lisa Lichtfus zijn kansloos! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Drie minuten later kreeg Standard opnieuw een kans. Davinia Vanmechelen gaf de bal voor, Sylke Calleeuw kopte via Elke Van Gorp terug en Noémie Gelders kreeg de mogelijkheid om uit te halen maar haar schot ging naast.

Noemie Gelders kreeg met Standard tegen haar ex-club ook de kans om te scoren! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

En dan een historisch moment: de ingevallen Jarne Teulings zette RSC Anderlecht op weg naar het 100ste competitiedoelpunt van het seizoen. De ex-speelster van OHL en KRC Genk speelde op links naar Tessa Wullaert, die de bal kruiste richting de aanstormende Laura Deloose en na de balcontrole haalde de Belgian Red Flame van in het strafschopgebied uit met rechts: 5-0 en er was nog meer dan een kwartier te spelen (74ste minuut)! Twee minuten later kon Lisa Lichtfus zich dan toch even tonen toen ze na een doorsteekpas van Britt Vanhamel Jarne Teulings van de 6-0 hield.

Jarne Teulings en Tine De Caigny feliciteren Laura Deloose! Zij trapte het 100ste competitiedoelpunt van het seizoen voor RSC Anderlecht tegen de netten! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

In het laatste kwartier ging Standard dan toch nadrukkelijk op zoek naar een eerreddend doelpunt. Davinia Vanmechelen zette Justien Odeurs aan het werk (79ste minuut). Welma Fon kwam dan op aangeven van Aster Janssens oog in oog met de goallie van Anderlecht te staan maar ‘The Wall’ redde met de knie (86ste minuut), Merel Bormans probeerde het na een voorzet van Davinia Vanmechelen met een vluchtschot maar ze kreeg de bal slecht op de voet (87ste minuut) en op aangeven van diezelfde Merel Bormans trapte de ook al ingevallen Yuna Appermont nog op de Brusselse doelvrouw (89ste minuut).

Davinia Vanmechelen was in bijna elke aanvallende actie van Standard betrokken maar scoren lukte niet. Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Standard moest uiteindelijk de kelk tot op de bodem ledigen want nadien maakte RSC Anderlecht toch nog het half dozijn vol. Stefania Vatafu snoepte de bal af van Charlotte Cranshoff, Tessa Wullaert ging op weg naar het doel van een van haar ex-teams, zag haar poging gedevieerd door de ingevallen Loredana Humartus maar Elke Van Gorp stond op de goeie plaats om de bal met rechts eenvoudig binnen te trappen (6-0, 89ste minuut). De score had nadien in de toegevoegde tijd nog kunnen evolueren maar Davinia Vanmechelen trapte een vrije trap over het doel en Amber Maximus kon niet meer bij een voorzet van Tessa Wullaert.

De 6-0 staat op het scorebord maar er hadden nog meer doelpunten kunnen vallen in het Lotto Parik op zaterdag 24 april 2021! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De eerste vrouwelijke classico tussen RSC Anderlecht en Standard in de play-off 1 van de Women’s Scooore Super League eindigde op 6-0 waardoor de titeldromen van de vrouwelijke Rouches met nu 6 punten achterstand en een wedstrijd meer gespeeld dan de leider opgeborgen mogen worden. Na het verlies tegen FWS Woluwe (0-1) en het gelijkspel op OHL Women (0-0) herpakte RSC Anderlecht zich met een tennisscore. Het kan nu echt beginnen aftellen naar de titel …

Bekijk een samenvatting van RSC Anderlecht – Standard met dank aan Christophe Evrard en RSCA TV:

Nog meegeven dat in het andere duel op zaterdag 24 april 2021 SC Eendracht Aalst Ladies in play-off thuis won tegen Sporting de Charleroi met 2-0.

Bekijk de fotoreportage van Sevil Oktem en David Catry rond RSC Anderlecht – Standard via: