Share

Op vrijdag 2 juli 2021 heeft Italië in speelstad München de Rode Duivels uitgeschakeld in de kwartfinale van het EK 2020. De Belgische gouden generatie, die nog derde werd op het WK 2018 in Rusland en al drie jaar eerste is op de FIFA-wereldranglijst, kwam dus ook in 2021 niet met een hoofdprijs naar huis. 

De Rode Duivels haalden de halve finale in Engeland op Wembley niet! Foto – (c) RBFA / KBVB

We waren weer allemaal even Rode Duivel de voorbije dagen en zeker op deze vrijdag 2 juli 2021.  Europees kampioen Portugal met levende legende Cristiano Ronaldo was door het team van bondscoach Roberto Martinez in Sevilla dankzij een mooi doelpunt van Thorgan Hazard uitgeschakeld en ondertussen was ook wereldkampioen Frankrijk met topvedette Kylian Mbappé na zijn gemiste strafschop tegen Zwitserland nog voor de kwartfinales op vakantie vertrokken. Zelfs vice-wereldkampioen Kroatië deed inmiddels niet meer mee nadat het na een fantastische wedstrijd en verlengingen in de achtste finale zijn meerdere moest erkennen in Spanje, dat bijzonder zwak aan het tornooi begonnen was.

De Belgische fans in het stadion van München! Foto (c) Sportpix.be / David Catry

België – Italië, het was nu al een echte finale tussen twee teams die voorlopig slechts één goal hadden moeten toestaan op dit tornooi en de positieve cijfers aan elkaar speelden. De Rode Duivels waren inmiddels 13 (!) duels ongeslagen. Het laatste verlies noteerden we op zondag 11 oktober 2020 op Wembley tegen Engeland (2-1). Italië was door Roberto Mancini dan weer helemaal heropgebouwd. Van geen deelname aan het WK 2018 in Rusland (de vrouwen waren wel aanwezig op het WK 2019 waar ze de kwartfinale bereikten) naar een modern voetballend team dat vol passie en energie op het veld staat en achter elke bal aangaat en als het echt nodig is teruggrijpt naar de oude filosofie van behoedzaam, slim, uitgekookt en efficiënt spel. Met 31 ongeslagen wedstrijden bovendien op zoek naar het wereldrecord van Brazilië dat op 36 wedstrijden zonder nederlaag staat.

Italië haalde het uiteindelijk ook verdiend tegen de Rode Duivels (waarbij de geblesseerde Eden Hazard in de tribune zat) dankzij goals van Nicolò Barella (Inter) na slecht uitverdedigen van Jan Vertonghen (0-1, 31ste minuut) en van Lorenzo Insigne, de ploegmaat van Dries Mertens bij Napoli, die met een schitterende trap met rechts zuiver in de hoek Thibaut Courtois kansloos liet (0-2, 44ste minuut).

Lorenzo Insigne: zijn fenomenaal doelpunt betekende de kwalificatie voor Italië! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Op dat moment was de uitschakeling al een feit maar een strafschopgoal van Romelu Lukaku kort daarop na een fout van Giovanni Di Lorenzo op Jérémy Doku gaf België opnieuw hoop (1-2, 45ste + 2′ minuut).

Romelu Lukaku lukte zijn vierde goal op het EK 2020 op strafschop tegen Italië! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In de tweede helft mikte Romelu Lukaku op aangeven van Kevin De Bruyne op Leonardo Spinazzola, die eerst zelf nog de kans op een nieuwe dubbele voorsprong miste en vervolgens met een afgescheude achillespees naar de kant moest.

Romelu Lukaku krijgt de voorzet van de ingevallen Nacer Chadli niet voorbij Leonardo Spinazzola! De Rode Duivels zagen hun EK-droom eindigen in München! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Revelatie Jérémy Doku (Stade Rennes) dribbelde zich daarna nog vrij en hij trapte nog over het doel van Gianluigi Donnarumma maar München was het eindstation voor de Rode Duivels die net als op het EK 2016 in de kwartfinales (toen onder leiding van Marc Wilmots in Rijsel tegen Wales 1-3) sneuvelen. Achteraf vernamen we nog dat Kevin De Bruyne uiteindelijk met een scheur in de enkelligamenten had gespeeld …

Kevin De Bruyne speelde de kwartfinale met een scheur in de enkelligamenten! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Is het EK voorbij? Voor de Rode Duivels wel maar er volgt er dit jaar nog eentje voor de Yellow Tigers, de nationale volleybalploeg bij de vrouwen, die recent op de FIBV Volleybal Nations League wel tegen Italië wisten te winnen en tussen woensdag 18 augustus 2021 en zaterdag 4 september 2021 hun EK spelen in Belgrado in groep A tegen achtereenvolgens Azerbeidzjan (20/08), Europees en wereldkampioen Servië (22/08), Rusland (23/08), Bosnië-Herzegovina (24/08) en Frankrijk (26/08). Dat EK Volleybal bij de vrouwen wordt overigens gespeeld in vier landen namelijk Bulgarije (Plovdiv), Kroatië (Zadar), Roemenië (Cluj-Napoca) en Servië (Belgrado). Daarna wordt het uitkijken naar het UEFA Women’s Euro 2021 van de Belgian Red Flames dat in juli 2022 in Engeland zal plaatsvinden! Zij hebben Engeland wel bereikt!

De Belgian Red Flames mogen wel naar Engeland voor het EK 2022 in de maand juli! Foto – (c) Sportpix.be : Sevil Oktem

Bekijk de fotoreportage van David Catry rond België – Italië in München via:

Sportpix.be

Voor meer over de Yellow Tigers ga naar:

Fb Belgian Yellow Tigers

Volg de halve finales en de finale van het EK 2020 via:

UEFA.com – EK 2020

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share