Share

De Nigeriaanse international Daniel Amokachi scoorde op woensdag 25 november 1992 in het toen nog Olympiastadion van Brugge het allereerste doelpunt in de groepsfase van de mannelijke UEFA Champions League voor Club Brugge tegen CSKA Moskou. Het was het begin van een nieuw tijdperk waarbij de clubs ook geld ontvingen voor overwinningen en puntendelingen. Eerst enkel met de kampioenen van 8 landen later werd dat uitgebreid met meer deelnemers en meer plaatsen voor de clubs uit de sterkere competities. Bijna 29 jaar later is het op dinsdag 5 oktober 2021 aan de vrouwen om op hetzelfde niveau aan de nieuwe formule van de UEFA Women’s Champions League te beginnen waar ook meer prijzengeld te verdienen zal zijn. 16 teams uit 12 landen staan aan de aftrap. Voorlopig geen Belgische clubs want titelverdediger RSC Anderlecht was niet goed genoeg. Wel drie Belgische speelsters bij drie buitenlandse clubs!

Na twee voorrondes in augustus en begin september van dit jaar sloten 12 teams zich aan bij de 4 automatisch gekwalificeerden die meedoen aan de meest prestigieuze vrouwencompetitie. Die 4 teams, geplaatst in hun poule waren titelverdediger FC Barcelona, Paris Saint-Germain, Bayern München en Chelsea. De Engelse club profiteerde van de dubbele status van competitiehouder en Spaans kampioen van FC Barcelona om ook een rechtstreeks ticket te krijgen.

FC Barcelona is ,na de winst in Göteborg tegen Chelsea, de titelverdediger! Foto – (c) UEFA.com

In de groepsfase spelen de 16 geplaatste teams elk 6 wedstrijden. De uitdaging is het bereiken van de eerste twee kwalificatieplaatsen die recht geven op deelname aan de kwartfinales in een competitie waaraan het Duitse Hoffenheim, het Deense Køge (die twee teams staan op de openingsdag meteen tegenover mekaar) en Real Madrid voor het eerst deelnemen. Verrassingen zijn uiteraard mogelijk in de verschillende groepen maar het bereiken van de laatste acht zal toch niet eenvoudig zijn.

Het ritme voor de teams en de speelsters zullen hoog zijn want in tweeënhalve maand moeten zes Europese wedstrijden gespeeld worden (5/6, 13/14 oktober, 9/10, 17/18 november, 8/9 en 15/16 december) naast ook nog de wedstrijden in hun nationale competities en de nationale bekerduels. Dat is in elk geval zo voor twaalf clubs want sommige teams zijn in hun land dicht bij het einde van het seizoen zijn. Breidablik (met Chloë Vande Velde in de eerste ronde) beëindigde het kampioenschap van IJsland al bijna een maand geleden op de tweede plaats. Het Zweedse Häcken, het Oekraïense Kharkhiv en het Deense Køge eindigen begin november.

De groepen met in totaal 16 teams zien er als volgt uit:

Groep A: Chelsea (Engeland), VfL Wolfsburg (Duitsland), Juventus (Italië) en Servette (Zwitserland);

Groep B: Paris Saint-Germain (Frankrijk), Breidablik (Ijsland), Real Madrid (Spanje), WFC Kharkiv (Oekraïne);

Groep C: FC Barcelona (Spanje), Arsenal (Engeland), TSG 1899 Hoffenheim (Duitsland), HB Køge (Denemarken);

Groep D: Bayern München (Duitsland), Lyon (Frankrijk), Häcken (Zweden), Benfica (Portugal);

Werden de eerste uitzendingen van de UEFA Champions League vaak op de traditionele omroepen uitgezonden (VRT was jarenlang de rechtenhouder in België bij de mannen vooraleer VTM overnam) dan is dat niet het geval voor deze prestigieuze wedstrijden bij de vrouwen. De UEFA heeft immers een vierjarig contract getekend met het DAZN-streamingplatform om de hele competitie vanaf de groepsfase op haar YouTube-kanaal wereldwijd uit te zenden. Gedurende de eerste twee seizoenen zijn dus alle 61 wedstrijden gratis beschikbaar op het YouTube-kanaal van DAZN.

Bekijk de aankondiging via DAZN:

Op dinsdag 5 oktober 2021 begint het nieuwe opzet en twee Belgian Red Flames staan meteen aan de aftrap. Gouden Schoen Tine De Caigny met TSG 1899 Hoffenheim thuis tegen het Deense HB Køge, Belgisch recordinternationl Janice Cayman met Olympique Lyonnais op bezoek bij het Zweedse Hacken. Die duels vinden al om 18u45 plaats! Vanaf 21 uur staan FC Barcelona – Arsenal en Benfica – Bayern München op het programma.

Recordinternational Janice Cayman en Gouden Schoen Tine De Caigny openen de UWCL met Lyon en Hoffenheim! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Op woensdag 6 oktober 2021 mag ook viervoudig Belgisch international Alexandra Soree haar debuut maken in deze competitie wanneer ze met haar nieuwe club Breidablik in Kopavogur Paris Saint-Germain ontvangt. De andere duels op woensdag zijn Servette – Juventus, Kharkiv – Real Madrid en Chelsea – VfL Wolfsburg! Nog meegeven dat de VAR pas haar intrede maakt vanaf de kwartfinales!

Alexandra ‘Zandy’ Sorée tekende bij Breidablik en speelt zo de groepsfase van de UWCL! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Lees nog meer hierover via:

Website UEFA.com – UWCL groepsfase 2021/22

Ga naar het YouTube-kanaal van DAZN:

DAZN UEFA Women’s Champions League Channel

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Er is ook geen Nederlandse club in de allereerste groepsfase van de UEFA Women’s Champions League want zowel titelverdediger FC Twente (tegen Benfica in de tweede ronde) als runner-up en bekerwinnaar PSV Eindhoven (tegen Arsenal in de eerste ronde) werden uitgeschakeld! Het eindstation van Belgisch landskampioen RSC Anderlecht was in de eerste ronde het Kroatische ZNK Osijek!

Share