Share

Op woensdagvoormiddag 11 mei 2022 werd in de Players Lounge van RSC Anderlecht in het Lotto Park het boek Vrouwen♥voetbal van Belgian Red Flame Tessa Wullaert & journalist Pieter-Jan Calcoen voorgesteld.

Uitgever Marie-Lynn Herpoel zorgde voor het voorwoord bij de persvoorstelling van het boek Vrouwen♥voetbal van Tessa Wullaert & Pieter-Jan Calcoen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Marie-Lynn Herpoel van de uitgeverij Vrijdag nam als eerste het woord en gaf meteen aan dat zij zich bij momenten opstandig en machteloos voelde bij het lezen van het nieuwe boek. Er zijn al stappen vooruit gezet, gaf ze mee, maar er is nog veel werk aan de winkel. Ze hoopte vooral dat dit boek iets in beweging kan zetten en dat het vrouwenvoetbal eindelijk de aandacht en de middelen krijgt die het verdient!

Journalist en auteur Pieter-Jan Calcoen interviewt Tessa Wullaert bij de voorstelling van hun gezamenlijk boek Vrouwen♥voetbal! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Daarna vond een kort interview plaats waarbij Pieter-Jan Calcoen en Tessa Wullaert (RSC Anderlecht en de Belgian Red Flames) meteen enkele hekele punten aan bod lieten komen en die zijn uiteraard ook allemaal terug te vinden in het boek dat het vaak frustrerende parcours van het vrouwenvoetbal door de jaren heen in tien hoofdstukken schetst en waarbij Tessa Wullaert ook telkens met een eigen verhaal komt rond haar start, transfers, GRLPWR, filmpjes hoe je bepaalde bewegingen moet uitvoeren die met een QR-code te bekijken zijn, G-voetbal, de centen, de Gouden Schoen, de nationale ploeg en het EK in Nederland.

Tessa Wullaert met een bal van GRLPWR en haar eerste boek Vrouwen♥voetbal! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

“Zeker in België is voetbal nog te weinig een sport voor meisjes”, zo liet Tessa Wullaert optekenen. “Het is voor speelsters in België niet mogelijk om van het voetbal te leven, we verdienen een fractie van wat de mannen krijgen. Maar dat is niet het ergste. Er wordt nog te vaak neergekeken op het vrouwenvoetbal. Ik ken clubs waar meisjes plaats moeten ruimen voor de jongens als ze bijvoorbeeld in de fitnessruimte zitten. Zo geef je de boodschap: ‘Het zijn maar meisjes.’ Daar gruwel ik van. Een gelijke behandeling: dat is het absolute minimum, en daarom ook dit boek, waarmee ik hoop dat er ogen geopend worden. Ook wij verdienen onze plek in het voetbal, op dezélfde hoogte als de mannen.”

Auteur Pieter-Jan Calcoen, die na zijn start bij Het Laatste Nieuws tegenwoordig journalist is bij Het Nieuwsblad, hoopt dat dit boek de sport een boost kan geven want de speelsters verdienen net zo goed dezelfde behandeling, aandacht en erkenning als de mannen.

Het boek Vrouwen♥voetbal is in principe vanaf donderdag 12 mei 2022 te koop in de boekhandel voor de prijs van 22,5 euro. U kan het uiteraard ook bestellen bij de uitgeverij Vrijdag via:

Boek Tessa Wullaert & Pieter-Jan Calcoen

Bekijk de fotoreportage van David Catry via:
 
 
Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: Tessa Wullaert is toekomende zaterdag 14 mei 2022 te zien in de finale van de Beker van België met RSC Anderlecht tegen Standard en dat op het veld van KV Mechelen met aftrap om 18 uur! Tickets zijn enkel te koop aan de loketten van één van de beide finalisten!

 

Share