Share

In 2022 wordt er geschiedenis geschreven in het internationale voetbal. Op woensdag 18 mei 2022 werd bekend dat de voetbalsters van de Verenigde Staten een gelijke verloning zullen krijgen als de mannen van de Amerikaanse Voetbalbond USSF en vandaag op donderdag 19 mei 2022 maakte de FIFA bekend dat er nu ook voor het eerst vrouwelijke scheidsrechters op het WK bij de mannen aanwezig zullen zijn.

Niet alleen Stéphanie Frappart, die op zaterdag 7 mei 2022 als eerste vrouw nog de Franse bekerfinale bij de mannen mocht fluiten tussen Nice en Nantes (0-1), is er bij maar ook Salima Mukansanga uit Rwanda en Yoshima Yamashita uit Japan zijn als scheidsrechter aangewezen voor het WK-eindronde in Qatar. Daarnaast trekken Neuza Back (Brazilië), Karen Diaz Medina (Mexico) en Kathryn Nesbitt (Verenigde Staten) als assistent-referees naar het 22ste WK ooit bij de mannen.

Frank De Bleeckere (links) in beeld tijdens een gesprek langs de lijn bij een oefenwedstrijd, was de laatste Belgische scheidsrechter op een WK-eindronde bij de mannen! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

In totaal mogen er 36 scheidsrechters, 69 assistent-scheidsrechters en 24 videoreferees zich opmaken voor het tornooi dat van maandag 21 november 2022 tot en met zondag 18 december 2022 zal gespeeld worden in Qatar en waar ook de Rode Duivels gaan meedoen met in de groepsfase als tegenstanders achtereenvolgens Canada, Marokko en Kroatië. De Belgische arbitrage zal daarentegen eens te meer moeten toekijken bij het op stapel staande WK want niemand haalde de eindselectie. De laatste Belgische scheidsrechter op een WK was Frank De Bleeckere in Zuid-Afrika in 2010. Toen werd hij bijgestaan door assistenten Peter Hermans en Walter Vromans. Hun laatste wedstrijd noteerden we op dinsdag 29 juni 2010 de achtste finale tussen Japan en Paraguay in Pretoria. Japan won toen met de strafschoppen 5-3 nadat de wedstrijd na verlengingen 0-0 was gebleven.

Lees nog meer hierover via:

Website FIFA

Lees over de gelijke verloning van de Amerikaanse voetbalsters via:

Website USSF

En ook nog via:

Sporza.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share