Share

Op zaterdag 21 mei 2022, een week na het Eurovisiesongfestival, staat Turijn opnieuw in de schijnwerpers met dit keer de finale van de UEFA Women’s Champions League tussen titelverdediger FC Barcelona en Olympique Lyonnais, dat in het verleden al zeven keer de trofee won!

Het stadion van Juventus waar de finale zal plaatsvinden! Foto – (c) Juventus

Het vrouwenteam van FC Barcelona, dat pas in 1988 werd opgericht, behaalde in 2012 voor het eerst de landstitel in Spanje maar Europees stond het pas in 2019 voor het eerst in de finale van de UEFA Women’s Champions League. In Boedapest verloor het kansloos tegen Olympique Lyonnais met 1-4! In 2021, vorig seizoen dus deed het met een sterkere kern beter, toen het in het Zweedse Göteborg met 4-0 won tegen Chelsea. Ondertussen heeft het met Alexia Putellas, de winnares van de Women’s Ballon d’Or, in de rangen. Zij won in het voorbije jaar ook alle prijzen van Europees tot wereldvoetbalster van het jaar wat ook het geval was voor haar ploeggenote Lieke Martens (ex-Standard) in 2017. Kennen de mannen van FC Barcelona sinds de financiële problemen en het vertrek van Lionel Messi een serieuse dip dan is FC Barcelona Femeni de voorbije maanden tot een waardig vervanger uitgegroeid. Normaal gezien spelen ze in het nog tamelijk recent gebouwde Estadi Johan Cruyff voor een 6.000 toeschouwers. Ze slaagden er niettemin in om het legendarische Camp Nou tweemaal helemaal te doen vollopen (91.553 toeschouwers tegen Real Madrid en 91.648 tegen VfL Wolfsburg). Nooit eerder gezien op dit niveau in het Europese vrouwenvoetbal. Dit jaar werden ze voor de 7de keer landskampioen in Spanje en dat met het maximum van de punten (90 op 90 en een doelsado van 159-11). Wie van een dream team wil spreken mag dat dus want de kern van de ploeg bestaat vooral uit technisch verfijnde voetbalsters maar onklopbaar zijn ze niet zoals de terugwedstrijd in de halve finale op bezoek bij VfL Wolfsburg (2-0-verlies) aantoonde. Bovendien hebben ze in 3 Europese duels in de UEFA Women’s Champions League tot op heden telkens verloren tegen Olympique Lyonnais (2017-18 in de kwartfinale zowel thuis 0-1 als uit 2-1 als in de finale van 2019 in Boedapest 1-4). 

Olympique Lyonnais Féminin bestaat sinds 2004 en het komt voort uit FC Lyon dat in 1970 werd opgericht. In 2007 werd de eerste Franse landstitel van een reeks van 14 op rij behaald en in 2010 stond het team van voorzitter Jean-Michel Aulas in het Spaanse Getafe voor het eerst in de allereerste finale die in één wedstrijd en op neutraal veld werd gespeeld. Olympique Lyonnais moest toen nog het onderspit delven na verlengingen en strafschoppen tegen het Duitse Turbine Potsdam (1-1, 6-7). Een jaar later op Craven Cottage, het stadion van Fulham in Londen, mochten ze wel hun eerste Europese overwinning vieren na 2-0-winst tegen datzelfde Turbine Potsdam. Het was het begin van een decennium van successen want ook in München (2012), Reggio Emilia (2016), Cardiff (2017), Kiev (2018), Boedapest (2019 en San Sebastian (2020) werd de belangrijkste trofee in het Europese vrouwenclubvoetbal veroverd! Belgisch recordinternational en tweevoudig Gouden Schoen Janice Cayman maakt sinds 2019 deel uit van het sterrenteam van Olympique Lyonnais waarmee ze in 2020 al de trofee won. In Turijn, waar ex-Rode Duivel Enzo Scifo op woensdag 29 april 1992 ooit in de heenwedstrijd van de finale van de UEFA Cup 2-2 gelijkspeelde tegen Ajax, kan ze die voor een tweede keer veroveren maar nu hoopt ze wel ook effectief op het veld te staan in deze finale naast o.a. Wendie Renard, die recent als eerste vrouw de kaap van 100 wedstrijden in de UWCL haalde! Nog meegeven dat Olympique Lyonnais eerder dit seizoen al speelde in dit stadion en toen in de heenwedstrijd van de kwartfinale met 2-1 verloor tegen Juventus. In de terugwedstrijd trokken ze die scheve situatie echter recht door te winnen met 3-0 om vervolgens in de halve finale in een zoveelste ontmoeting de Franse rivaal PSG opzij te zetten en voor de 10de keer de eindstrijd te halen.

De wedstrijd kan U in elk geval rechtstreeks bekijken via DAZN, de rechtenhouder van de UEFA Women’s Champions League, waar U ook nog even het duel uit 2019 kan herbekijken:

Voor nog meer over de finale van de UEFA Women’s Champions League 2021/22 In Turijn:

Website UEFA – UWCL 2022 Final

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

PS: Voor de liefhebbers van Enzo Scifo kan U hier die heenwedstrijd van de halve finale uit 1992 nog eens herbekijken:

Share