Share

Na het optreden van Beyoncé eind juli en de eerste thuismatch van Union Saint-Gilloise tegen Lierse SK eind augustus hadden de Rode Duivels op donderdag 1 september 2016 opnieuw afspraak met het Koning Boudewijnstadion voor de aftrap onder de nieuwe bondscoach Roberto Martinez en assistenten Graeme Jones en Thierry Henry tegen Spanje, een ander land dat na de vele successen met de uitschakeling in de achtste finales op het EK 2016 op de terugweg leek. En kijk, ook nu raakte de verouderde tempel niet uitverkocht. Slechts 31.446 fans van de Rode Duivels en Spanje waren blijkbaar bereid om een steentje bij te dragen aan de ontslagvergoeding van ex-bondscoach Marc Wilmots of hadden hun geloof in de vaak geprezen ‘gouden’ generatie nog niet helemaal verloren.

Met een trap achteruit van Divock Origi richting Axel Witsel (die tussendoor een nutteloos tripje naar Turijn mocht maken om een transfer naar Juventus af te ronden maar dat gebeurde dus niet) begonnen de Rode Duivels met toch weer Eden Hazard als aanvoerder nog met heel veel moed aan deze vrienschappelijke wedstrijd maar veel voetbalmoois kwam er niet uit de schoenen. “Talk with your feet, play with your heart” is één van de slogans bij een Belgische voetbalclub maar daar heeft deze ‘mentaliteitsarme’ generatie al een tijdje geen oren naar en dus ook niet onder leiding van een nieuwe wind. Gelukkig gaf Spanje wel thuis op deze al bij al nog zonnige zomeravond zodat het voor de kijkers geen totale amusementsflop werd. Bij momenten speelde Spanje België van het kastje naar de muur en het won uiteindelijk verdiend dankzij twee goals van David Silva (0-1, 34ste en 0-2, 62ste minuut op strafschop). Zelfs de afgekeurde goal (een hoekschop van Vitolo in één tijd op de slof genomen door Busquets, 40ste minuut) was het bekijken waard terwijl Thibaut Courtois, één van de weinigen met ietwat niveau, nog meer onheil wist te voorkomen. Van de Rode Duivels noteerden we 1 schot tussen het doelkader van Kevin De Bruyne in de … 83ste minuut met andere woorden toen het kalf alweer verdronken was. Fluitconcerten gingen door het stadion, zelfs de naam van Marc Wilmots werd bij momenten opnieuw gescandeerd. Met een kwartfinale op het voorbije WK 2014 en het voorbije EK 2016 heeft hij het met deze passieloze groep wellicht toch niet zo slecht gedaan!

Op dinsdag 6 september 2016 beginnen de Rode Duivels in het verre Cyprus aan de WK-kwalificatie richting Rusland 2018 maar misschien richt de KBVB en zijn nieuwe vice-voorzitter Bart Verhaeghe zich voorlopig toch beter even op de Belgian Red Flames. Met een uitwedstrijd in Servië en een thuisduel in Leuven tegen Engeland staan zij heel dicht bij de kwalificatie voor hun allereerste groot tornooi, het EK 2017 in Nederland. Met hun inzet, wilskracht en jarenlang doorzettingsvermogen zonder megalomane vergoedingen en tegen alle vooroordelen in verdienen zij veel meer aandacht dan een bende vetbetaalde voetbalprofs die in het nationale shirt voor hun land de mouwen liever niet opstropen.

U kan tickets kopen voor België – Engeland via:
Website KBVB

Share