Share

De derby der lage landen in de groepsfase van het EK 2017 tussen de Oranje Leeuwinnen en de Belgian Red Flames wordt er één met een enorme inzet. Beide teams hebben op maandag 24 juli 2017 in Tilburg de kans om zich te plaatsen voor de kwartfinale van dit tornooi en dit nadat België het tweede groepsduel op dit EK in Breda won tegen Noorwegen, ooit nog Olympisch, Europees en wereldkampioen! Van een stunt gesproken!

Drie vrouwelijke supporters van de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De koude douche voor de Belgian Red Flames kwam dit keer niet in het begin van de wedstrijd zoals in Doetinchem toen Denemarken vroeg scoorde maar vooraf want nog tijdens de opwarming gingen de hemelsluizen boven het Rat Verlegh Stadion in Breda helemaal open. De talrijk meegereisde Belgische fans maalden er niet om dat het even fel regende want ze zagen dat ze ruim in de meerderheid waren en dat het tegen de tweevoudige winnaar van het EK (in 1987 en in 1993) en verliezende finalist van de vorige editie in 2013 in Zweden een thuiswedstrijd zou worden.

De Belgische fans waren op de tribunes van het Rat Verlegh Stadion in Breda talrijk aanwezig! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Bondscoach Ives Serneels had zijn basisopstelling in vergelijking met het EK-debuut op de Vijverberg in Doetinchem tegen Denemarken gewijzigd. Julie Biesmans verhuisde naar de bank en Laura Deloose, die in mei 2015 in Sint-Truiden knap debuteerde tegen Noorwegen en nu wel volledig hersteld was van haar voetblessure, kwam in de basis op de rechtsachter te staan. Dat had wel wat gevolgen voor de rest van het elftal. Zo verhuisde Maud Coutereels naar de linksachter waardoor de immer strijdvaardige Davina Philtjens een rij vooruit schoof. Elke Van Gorp werd nu een speelster op de rechterflank, Janice Cayman ging in de punt van de aanval postvatten en Tessa Wullaert schoof een rij achteruit centraal achter de nieuwe targetspits. Ook Tine De Caigny en Lenie Onzia kregen een iets meer verdedigende positie op het middenveld.

De Belgian Red Flames in Breda voor het 2de groepsduel van het EK 2017 tegen Noorwegen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Noorwegen zag heel kort voor de wedstrijd Maria Thorisdottir, die centraal in de verdediging naast Nora Holstad Berge was aangekondigd, uitvallen met een kuitblessure. Martin Sjögren, de Noorse bondscoach, werd zo verplicht om van zijn oorspronkelijk idee om met Maren Mjelde op het middenveld te starten af te stappen. Mjelde begon opnieuw centraal achteraan terwijl Ingrid Marie Spord, die niet speelde in het met 1-0 verloren openingsduel tegen Nederland, centraal in het midden kwam te staan.

Noorwegen voor de aftrap van het EK-groepsduel in Breda tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Na de volksliederen mocht Elke Van Gorp om 18 uur onder leiding van de Poolse scheidsrechter Monika Mularczyk het duel dat voor beide verliezers van de openingsdag belangrijk was (want een nieuwe nederlaag kon eventueel en afhankelijk van het resultaat in Nederland – Denemarken nu al de uitschakeling betekenen) aftrappen! Dit keer hadden de Belgian Red Flames geen plankenkoorts. Ze voetbalden na de kritiek op de altijd verdedigende aanpak in het begin van de wedstrijd wel meteen vooruit en na de eerste hoekschop hadden ze ook bijna onmiddellijk succes. Elke Van Gorp zag echter dat Ingrid Hjelmseth, de Noorse doelvrouw, de eerste open kans nog wist te redden (3de minuut). Ook Noorwegen zou in de eerste helt zo’n enorme mogelijkheid krijgen. Kristine Minde zette ruim over het kwartier wedstrijd de bal voor vanop links, Caroline Graham Hansen kwam ingelopen maar de ploeggenote van Tessa Wullaert bij VfL Wolfsburg trapte van dichtbij nog over het doel van Justien Odeurs (19de minuut). Zes minuten later kon Tine De Caigny net niet bij een voorzet van de allereerste Belgische Gouden Schoen Tessa Wullaert (25ste minuut) en in het derde kwart van de eerste helft ging eerst een assist van Tine De Caigny te ver voor Janice Cayman (38ste minuut) terwijl de speelster van Montpellier een voorzet van Davina Philtjens over doel trapte (40ste minuut). Het Noorse gevaar in de eerste helft kwam voornamelijk van de dribbels over rechts van Caroline Graham Hansen, de hoekschoppen, een vrije trap en een poging van dichtbij van Andrine Hegerberg en een geblokt schot van Maren Mjelde! Na 45 boeiende minuten en in aanwezigheid van Eddy Snelders, ex-assistent-bondscoach bij de Rode Duivels, stond het scorebord in Breda nog altijd op 0-0!

Tessa Wullaert, hier aan de bal met de wachtende Maren Mjelde (6), werd door de technische commissie van de UEFA verkozen tot speelster van de wedstrijd! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Na een wissel aan Noorse kant (Anja Sönstevold nam de plaats in van rechtsachter Ingrid Wold) trapte Ada Hegerberg, tweevoudig UWCL-winnares met Olympique Lyonnais, het tweede bedrijf op gang en zij kon Justien Odeurs kort na de rust ook even aan het werk zetten (49ste minuut) maar vervolgens was het weer de beurt aan België met een knappe actie op links, een voorzet van Davina Philtjens en Elke Van Gorp die net niet bij de bal kon en in botsing kwam met de Noorse keeper die vervolgens even verzorging nodig had (53ste minuut). Aan de overkant week een vrije trap van Maren Mjelde op de Belgische muur af in de handen van Justien Odeurs (57ste minuut). En dan kwam het Belgische moment! Davina Philtjens, alweer goed voor een sterke prestatie, zette op links een één-twee op met Janice Cayman, de speelster van Ajax zette voor, Tessa Wullaert kopte naar doel, Ingrid Hjelmseth loste de bal en Elke Van Gorp (in buitenspel) tikte met links binnen! België stond voor met een beetje geluk want de assistent-scheidsrechter had de buitenspelpositie van ex-vrouwelijke Buffalo Elke Van Gorp niet gezien en er was ook geen videoref om alsnog in te grijpen. Het allereerste Belgische doelpunt op een EK-eindronde bij de vrouwen was een feit en de Belgian Red Flames stonden tot groot jolijt van de meegereisde 12de man op voorsprong (0-1, 59ste minuut)! Een enorm voordeel als je weet dat in de voorgaande 8 duels op dit EK nog geen enkele ploeg een achterstand wist op te halen. Bovendien is als eerste op voorsprong komen in het vrouwenvoetbal heel vaak beslissend voor wie de wedstrijd wint!

Een historisch moment: Elke Van Gorp scoort het allereerste doelpunt van de Belgian Red Flames op een EK-eindronde tijdens België – Noorwegen in Breda! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Een minuut later dan toch even paniek in de Belgische verdediging als eerst Heleen Jaques een bal verkeerd beoordeelde en Aline Zeler vervolgens ook nog balverlies leed maar Caroline Graham Hansen kon niet profiteren (61ste minuut). Acht minuten na het openingsdoelpunt mocht Laura Deloose op rechts een inworp nemen. De speelster van RSC Anderlecht, die bij haar debuut tegen Noorwegen in mei 2015 ex-Olympisch kampioene Solveig Gulbrandsen uit de wedstrijd wist te houden, gooide ver richting doel. Nora Holstad Berge kon niet bij de botsende bal en Janice Cayman kopte via de grabbelende Ingrid Hjelmseth binnen (0-2, 67ste minuut). Met het 21ste doelpunt van Janice Cayman in haar 71ste interland voor de Belgian Red Flames zaten de Belgian Red Flames op rozen terwijl de verliezende EK-finalist van 2013 met de rug tegen de muur stond en nu al moest beginnen hopen op winst van de Oranje Leeuwinnen later op de avond in Rotterdam tegen Denemarken om in het tornooi te blijven.

Tine De Caigny gaat in de achtervolging op Caroline Graham Hansen, de dribbelvirtuose van Noorwegen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Andrine Hegerberg trapte bij de eerstvolgende mogelijkheid over (68ste minuut) en aan de overkant trapte Elke Van Gorp op aangeven van Janice Cayman naast (70ste minuut). Het spel bleef op en neer gaan maar dribbelvirtuose Caroline Graham Hansen bleef voor Noorwegen te persoonlijk in haar acties om voor echt gevaar te kunnen zorgen. Een kwartier voor tijd stonden de Belgische fans massaal recht voor Davina Philtjens. De moegestreden ex-speelster van Standard kreeg een applausvervanging en sprong in de armen van een glunderende bondscoach Ives Serneels. Zij is het levende bewijs dat gestalte geen nadeel is om een topper op het veld te zijn. Met karakter, vechtlust, temperament en volle overgave (wat vaak ontbreekt bij de huidige generatie Rode Duivels) is dat ook mogelijk!

Davina Philtjens verdedigde alweer met volle overgave de Belgische kleuren! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In het slot van de wedstrijd bleef Noorwegen er wel in geloven. Maren Mjelde trapte een vrije trap over maar ondanks enkele bange momenten bleven de Belgian Red Flames en doelvrouw Justien Odeurs overeind. In de toegevoegde tijd had België nog een derde keer kunnen scoren nadat de bal via Tessa Wullaert en Tine De Caigny bij de ingevallen Jana Coryn terechtkwam. De speelster van het Franse Rijsel zag haar schot echter afgeblokt worden (90ste + 4′ minuut). Ook Janice Cayman kreeg nog een applausvervanging en dan kon het feestje in Breda beginnen. De Belgian Red Flames hadden nu echt geschiedenis geschreven want met Noorwegen hadden ze een tweevoudig winnaar van het EK opzij gezet in een wedstrijd met inzet! Zo zie je maar dat je met durf, lef en geloof in eigen kunnen soms verder kan komen dan met schrik de tegenstander op te wachten en pas te reageren bij een achterstand om uiteindelijk toch nipt te verliezen en met lege handen naar huis te gaan! Hopelijk is dat een goeie les voor de toekomst en de aanzet om op deze weg verder te gaan!

De Belgian Red Flames vieren de overwinning tegen Noorwegen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

EK 2017 – Groep A – 2de speeldag:
Rat Verlegh Stadion – Breda;
Noorwegen – België 0-2 (rust: 0-0);
Doelpunt: 59′ Elke Van Gorp 0-1, 67′ Janice Cayman 0-2.
Gele kaarten: 23′ Aline Zeler (België), 48′ Heleen Jaques (België), 90′ Anja Sönstevold (Noorwegen).

Noorwegen: Ingrid Hjelmseth; Ingrid Moe Wold (46′ Anja Sønstevold), Nora Holstad Berge, Maren Nevdal Mjelde, Elise Hoe Thorsnes (75′ Emilie Haavi); Ingrid Schjelderup (78′ Lisa Marie Utland), Ingrid Marie Spord, Andrine Hegerberg; Caroline Graham Hansen, Ada Stolsmo Hegerberg, Kristine Minde;
Trainer: Martin Sjögren.

België: Justien Odeurs; Laura Deloose, Aline Zeler (captain), Heleen Jaques, Maud Coutereels; Lenie Onzia, Tine De Caigny; Elke Van Gorp (88′ Yana Daniëls), Tessa Wullaert, Davina Philtjens (76′ Jana Coryn); Janice Cayman (90′ + 5′ Julie Biesmans).
Trainer: Ives Serneels.

Scheidsrechter: Monika Mularczyk (Polen);
Assistent-scheidsrechters: Anna Dabrowska (Polen) en Michelle O’Neill (Ierland);
4de scheidsrechter: Lina Lehtovaara (Finland);
Toeschouwers: 8.477.

Voor nog meer over dit duel met reacties kan U terecht op Sporza:
Sporza

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Bekijk de stand na speeldag 2 en de mogelijkheden op kwalificatie via:
Vrouwenteam.be

PS: In het andere duel in de groep won Nederland met 1-0 tegen Denemarken dankzij een strafschopdoelpunt van Sherida Spitse na 20 minuten wedstrijd! Alle teams blijven zo kans maken om de kwartfinales te halen! Ook Noorwegen, dat naast 2 titels op Europees vlak in het verleden ook al wereldkampioen (in 1995) en Olympisch kampioen (in 2000) was.

Share