Lierse SK en RSC Anderlecht stonden op zondag 17 april 2016 voor de allereerste keer tegenover mekaar in de 40ste finale van de Beker van België in het vrouwenvoetbal. Het decor voor dit duel was ‘t Kuipje in Westerlo, een mooie locatie want de thuishaven van een club uit de Jupiler Pro League!

Lierse SK voor de aftrap van de Bekerfinale 2016 in 't Kuipje van Westerlo! Foto - Paul Dijkmans

Lierse SK voor de aftrap van de Bekerfinale 2016 in ‘t Kuipje van Westerlo! Foto – Paul Dijkmans

Met de bekerwinnaar van 2015 tegenover de huidige leider in de play-offs van de Super League of de herfstkampioen van de Super League tegen de winnaar van de reguliere competitie in de Super League kreeg de affiche nog wat extra glans en dus beloofde het een spannende strijd te worden temeer beide teams dit seizoen in de onderlinge competitieduels elk 1 keer wonnen. Lierse deed dat in Zandhoven op de 3de speeldag op 11 september 2015 met 1-0 dankzij een doelpunt van Jana Coryn (1-0, 10de minuut). Het team van trainer Filip De Winne deed dat in Tubeke op de 10de speeldag op 11 december 2015 met 3-0 dankzij goals van Heleen Jacques (1-0, 18de minuut), Solange Carvalhas (2-0, 46ste minuut) en Laura Deloose (3-0, 74ste minuut).

RSC Anderlecht in 't Kuipje van Westerlo klaar voor de bekerfinale 2016! Foto - Paul Dijkmans

RSC Anderlecht in ‘t Kuipje van Westerlo klaar voor de bekerfinale 2016! Foto – Paul Dijkmans

De aftrap was voor RSC Anderlecht met de Portugese captain Solange Carvalhas en Lola Wajnblum, de eerste kans voor Lierse na een snelle counter speelde Jana Coryn de bal naar Jette van Vlerken. De Nederlandse dribbelde zich vrij en trapte de bal maar net naast (8ste minuut). Het werd een gesloten eerste half uur met weinig doelgevaar maar na een diepe bal van Lien Mermans mispakte Diede Lemey zich. De bal belandde via Jana Coryn opnieuw bij Jette van Vlerken die haar poging richting open doel dit keer gekeerd zag door Heleen Jaques (31ste minuut). In de daaropvolgende fase was het wel raak. De bal kwam bij Silke Demeyere en haar voorzet werd perfect binnengekopt door Jana Coryn (1-0, 31ste minuut). RSC Anderlecht, dat met een driemansverdediging (Verbruggen-Jaques-Deloose) en een versterkt middenveld (Hanssen-Wiard-Van Kerkhoven-Carvalhas-Blave) en twee spitsen (Wajnblum-Crammer) begon, stuurde bij want na de tegengoal werd Laura Deloose rechtsachter en schoof Justine Blave een rij achteruit naar de linksachterpositie maar het ontbrak het team aan duelkracht, tempo en bezieling. Vrouwelijk paars-wit dwong in de eerste helft wel meer hoekschoppen af (5 tegen 2) maar het was Lierse dat voor de afwerking zorgde. In de toegevoegde tijd van de eerste helft stuurde Tine De Caigny de bal diep naar Jana Coryn. De topschutster in de Super League glipte door de buitenspelval en trapte de bal met rechts beheerst onder Diede Lemey binnen (2-0, 45ste + 1′ minuut). Jana Coryn al bij de rust de figuur van de wedstrijd.

Jana Coryn vliegt na haar tweede doelpunt in 't Kuipje van Westerlo op aangeven van Tine De Caigny (20). Foto - Dirk Vuylsteke

Jana Coryn vliegt na haar tweede doelpunt in ‘t Kuipje van Westerlo op aangeven van Tine De Caigny (20). Foto – Dirk Vuylsteke

In het begin van de tweede helft noteerden we een wild schot van de Française Pauline Crammer ver over het doel (48ste minuut) maar Lierse dreigde daarna via een hoekschop. Lien Mermans trapte vanop rechts, Nicky Van den Abbeele kopte en de Nederlandse Nadine Hanssen voorkwam erger en redde op de lijn (54ste minuut). Twintig minuten voor tijd werd het opnieuw spannend nadat eerder Laura De Neve en Noémie Gelders in het veld gekomen waren voor respectievelijk Ella Van Kerkhoven (61ste minuut) en Nadine Hanssen (64ste minuut). Laura De Neve speelde op rechts naar Lola Wajnblum en haar voorzet werd met succes binnengetrapt door Anaëlle Wiard (2-1, 71ste minuut). De aansluitingstreffer gaf RSC Anderlecht niet meteen vleugels. Het was Lierse dat kort daarna tot tweemaal toe verder had kunnen uitlopen maar Jana Coryn stuitte evenveel keer op Diede Lemey (74ste en 75ste minuut). RSC Anderlecht probeerde in het laatste kwartier met de moed der wanhoop maar verder dan wat schuchtere pogingen kwam het niet meer. Na 6 minuten blessuretijd vanwege opeenvolgende verzorging van blessures floot scheidsrechter Lois Otte af. De beker 2016 was net als in 2015 voor Lierse. Het team van trainer Daniel Simmes won verdiend voor de tweede keer op rij!

Anaëlle Wiard lukte de aansluitingstreffer voor RSC Anderlecht in de bekerfinale 2016! Foto - Dirk Vuylsteke

Anaëlle Wiard lukte de aansluitingstreffer voor RSC Anderlecht in de bekerfinale 2016! Foto – Dirk Vuylsteke

Voor Lierse betekent de bekerwinst een tweede trofee maar nog altijd geen Europees voetbal. De UEFA heeft immers nog altijd geen UEFA Women’s Europa League voor de winnaars van deze competities in het leven geroepen. Als de vrouwelijke Pallieters volgend seizoen dus echt Europa in willen zullen ze de Super League moeten winnen. Daarvoor hebben ze nog vijf wedstrijden in de play-offs!

DIGEST:
Zondag 17 april 2016 – Finale Beker van België 2016 – ‘t Kuipje, Westerlo;
Lierse SK – RSC Anderlecht 2-1 (rust: 2-0);
Doelpunten: 31′ Jana Coryn 1-0, 45′ + 1′ Jana Coryn 2-0, 71′ Anaëlle Wiard 2-1.

Lierse SK speelde met: Justien Odeurs; Tinne Van Den Bergh, Caroline Berrens, Nicky Van den Abbeele, Hannelore Van Poppel; Lien Mermans (captain) (86′ Yenthe Kerckhofs), Justine Vanhaevermaet, Tine De Caigny, Silke Demeyere; Jette van Vlerken, Jana Coryn (90′ + 5′ Lore Asselberghs).
Trainer: Daniel Simmes.

RSC Anderlecht speelde met: Diede Lemey; Marlies Verbruggen, Heleen Jaques, Laura Deloose; Nadine Hanssen (64′ Noémie Gelders), Anaëlle Wiard, Ella Vankerkhoven (61′ Laura De Neve), Solange Carvalhas (captain), Justine Blave (80′ Henriette Awete); Lola Wajnblum, Pauline Crammer.
Trainer: Filip De Winne.

Het scheidsrechterstrio op het veld voor de bekerfinale 2016 met van links naar rechts Ella De Vries, Lois Otte en Bérengère Pierart. Foto - Dirk Vuylsteke

Het scheidsrechterstrio op het veld voor de bekerfinale 2016 met van links naar rechts Ella De Vries, Lois Otte en Bérengère Pierart. Foto – Dirk Vuylsteke