Share

Jana Coryn van SV Zulte Waregem moet vanwege een aanslepende blessure afscheid nemen van de vrouwenvoetbalsport. De ex-Belgian Red Flame die 29 keer voor het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam uitkwam en daarin ook twee doelpunten lukte stopt met onmiddellijke ingang.

Jana Coryn met RSC Anderlecht in de UEFA Women’s Champions League begin augustus 2019. Ze hielp de club mee aan de allereerste kwalificatie voor de eerste ronde! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Jana Coryn is maar een goeie 9 maanden ouder dan drievoudig Gouden Schoen Tessa Wullaert waarmee ze in het begin van haar voetbalcarrière na de start bij DAVO Waregem bekend werd bij Dames Zultse VV, Dames Zulte Waregem en de nationale jeugdploegen. Ook bij RSC Anderlecht speelden ze samen en wonnen ze de Beker van België. Daarna gingen ze elk hun eigen weg. Jana Coryn kwam vervolgens bij Club Brugge terecht en via Lierse SK en het Franse Lille OSC keerde ze in 2019 zelfs terug bij RSC Anderlecht. Een jaar later speelde ze opnieuw bij de club waarmee ze op het hoogste niveau begon SV Zulte Waregem maar nu in de Women’s Scooore Super League. 

Met Diede Lemey (links) en Tessa Wullaert (rechts) na de winst in de bekerfinale van 2013 tegen Waasland Beveren Sinaai Girls! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Jana Coryn mocht enkele maanden nadat ze met de Belgische U19 aanwezig was op de EK-eindronde bij de jeugd in Italië op woensdag 23 november 2011 in het Bulgaarse Lovech debuteren bij de Belgian Red Flames toen ze daar in de laatste tien minuten van de wedstrijd, geleid door de Franse scheidsrechter Stéphanie Frappart, inviel voor Anaëlle Wiard. België won daar met 0-1 in de kwalificatiecampagne op weg naar het EK 2013 in Zweden waar de toen nog Rode Duivelinnen zich hadden kunnen plaatsen voor hun allereerste eindronde ooit. Die kwam er echter pas vier jaar later met het EK 2017 in Nederland waar de spits uit Waregem ook drie keer mocht invallen tegen Denemarken, Noorwegen en Nederland. Jana Coryn speelde haar laatste interland voor de Belgian Red Flames op dinsdag 10 april 2018 in Ferrara tegen Italië, het land dat vervolgens de kwartfinale haalde op het WK 2019 in Frankrijk!

Jana Coryn gaat voluit voor de Belgian Red Flames in Ferrara op weg naar het WK 2019 in Frankrijk. De Italiaanse Alia Guagni probeert te volgen! Het was de laatste interland voor Jana Coryn. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Haar voetbalcarrière werd vaak on hold gezet door enkele zware blessures. Het is dan ook geen verrassing dat de voormalige Belgische international nu bij het begin van het nieuwe jaar besliste te stoppen met voetballen. Dat maakte ze op zondag 10 januari 2021 bekend  via haar facebookaccount waarop het volgende stond te lezen:

Een lachende Jana Coryn (tweede van rechts) op de bank van SV Zulte Waregem voor een wedstrijd in de Women’s Scooore Super League met naast haar Corina Luijkx, Tine Lemmens (allebei links) en Noa Delhaye (rechts). De aanslepende blessure zorgde uiteindelijk voor een vervroegd afscheid van het vrouwenvoetbal. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

 
“2021, het einde van een mooie voetbalcarrière. Spijtig genoeg moet ik vervroegd afscheid nemen van het spelletje door een aanslepend kraakbeenletsel. Het voetbal heeft de afgelopen 18 jaar het grootste deel van mijn leven bepaald en mij veel mooie dingen opgeleverd, al was het niet altijd even gemakkelijk. Ik heb veel hoogtes gekend, veel dieptepunten. Na twee knie-operaties en een blijvend kraakbeenletsel, zeg ik nu VAARWEL tegen mijn geliefde sport, maar zeg ik HALLO tegen een nieuwe wereld die voor mij zal open gaan. Fulltime werken, eens avonden thuis in uw zetel kunnen zitten in plaats van te gaan trainen, een groter sociaal leven in het weekend. Veel positieve zaken staan me op te wachten in het nieuwe jaar! Graag blik ik nog even terug op een prachtige carrière waar ik heel trots op ben!
 

Jana Coryn aan de bal voor Lille OSC, de Frans club waarmee ze kampioen werd in tweede klasse en ook topschutter werd! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

 
Kampioen met Davo Waregem, Lille en Anderlecht. Bekerwinst met Anderlecht en Lierse, bekerfinale met Club Brugge en Lille OSC. Champions League met Anderlecht. Topschutter zowel in België als in Frankrijk (D2). Nominatie sportfiguur Waregem, de Gouden Schoen, De Sparkle België, … Ook mijn carrière bij de nationale ploeg die ik doorliep vanaf de U15 tot en met de A-ploeg met als kers op de taart het Europees Kampioenschap in Nederland. Enfin, te veel om op te noemen. Geniet nog even mee van enkele mooie beelden. Bedankt aan iedereen die deel uitmaakte van dit verhaal!
 
Voor die mooie beelden kan U terecht op haar Facebookaccount:
 
 

Jana Coryn aan de bal voor Lierse SK waar ze zowel topschutter werd in de Super League als de Beker van België won in 2016! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

 
Deze redactie wenst Jana Coryn uiteraard een voorspoedig herstel toe en ook nog veel succes in alle nieuwe toekomstige uitdagingen op sportief en maatschappelijk vlak!
 
Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
 
 
Share