Share

Nadya Karpova, die tijdens het EK 2017 in Nederland in de groepsfase drie keer in actie kwam voor Rusland, had normaal gezien volgende maand met haar land op het EK 2022 in Engeland kunnen staan maar door de militaire invasie van Rusland in Oekraïne in de vroege uren van donderdag 24 februari 2022 en de daaropvolgende uitsluiting van haar land op dat tornooi zal ze nu net als haar voetballende collega’s moeten toekijken.

Nadya Karpova veranderde fundamenteel na haar overstap naar Valencia in Spanje! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In een interview met BBC Sport afgenomen door Alexandra Vladimirova vernemen we dat zij voorlopig een van de weinige Russische sporters is die zich heeft uitgesproken tegen de invasie van Rusland in Oekraïne. Van de huidige generatie internationale voetballers zijn er slechts drie die dat eerder hebben gedaan en zij deed dat als enige vrouw.

De boodschappen van Fedor Smolov (Dynamo Moskou) en Aleksandr Sobolev waren kort maar sindsdien verscheen er van hen niets meer. Nadya Karpova, die in Spanje voetbalt bij Espanyol Barcelona laat bijna dagelijks van haar horen. Sinds het begin van de oorlog, meer dan drie maanden geleden, plaatste ze anti-oorlogsberichten op Instagram, waar ze inmiddels 143.000 volgers heeft.

“Ik kan niet gewoon naar deze onmenselijkheid kijken en zwijgen. Ik zou willen dat steeds meer Russen – ook Russische atleten – zich zouden uitspreken, zodat andere mensen die tegen de oorlog zijn, weten dat ze geen minderheid vormen. Je kunt niet doen alsof er niets aan de hand is, niet meer. De tijd van zwijgen moet voorbij zijn. Deze regering zal op een dag weggaan, het zijn allemaal oude mensen. Als dat gebeurt, zullen wij nog leven, en we moeten klaar zijn om alles uit te zoeken. Ik hoop dat het heel snel zal gebeuren.”

“De Russische propaganda probeert de Russen ervan te overtuigen dat wij een heel bijzondere natie zijn en dat de hele wereld tegen ons en onze ‘unieke missie’ is,” zegt ze. “Over welke unieke missie heb je het? Ik denk niet dat Russen speciaal zijn. Tegelijkertijd schaam ik me er niet voor Russisch te zijn, want Rusland betekent niet de regering en Vladimir Poetin. Poetin heeft ons alles afgenomen, hij heeft ons onze toekomst afgenomen. Tegelijkertijd deed hij het met onze stilzwijgende toestemming. Er kwam geen verzet. De meeste mensen sloten gewoon hun ogen voor het onrecht, denkend dat het hun zaak niet is.

Karpova’s belangrijkste reden om op haar 22ste haar club Rossiyanka te verlaten, naar het buitenland te verhuizen en te gaan voetballen bij Valencia was het niveau van het vrouwenvoetbal. Ook het weer speelde een rol want in Rusland is het niet leuk om in de winter te voetballen. Maar na haar verhuis naar Spanje veranderde er wel iets fundamenteels in haar. “Ik was niet meer bang voor bepaalde dingen, bijvoorbeeld om me uit te spreken,” zegt ze. “Ik begreep ook dat niemand het me kwalijk zou nemen dat ik met een meisje samenwoon en dat er hier geen stigma is op lesbisch zijn. Je coach kan je hier vragen: ‘Komt je vriendin naar een wedstrijd?’ Ik dacht gewoon: wow! In Rusland vragen mensen alleen of je een vriendje hebt, hier zeggen ze ‘partner’.”

U kan het volledige interview lezen op de website van BBC:

Website BBC Sport

U kan deze Russische speelster van Espanyol Barcelona ook volgen via Instagram:

Nadya Karpova op Instagram

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: Nog meegeven dat Nadya Karpova niet in de Russische selectie zat tijdens de Pinatar Cup van dit jaar, een tornooi dat net voor de Russische invasie in Oekraïne gewonnen werd door de Belgian Red Flames na strafschoppen tegen Rusland (7-6 nadat de wedstrijd zelf op 0-0 eindigde op dinsdag 22 februari 2022).

 

Share