Share

Op vrijdag 24 juni 2022 was het voor Dave Mattheus, de nieuwe trainer van RSC Anderlecht, uitkijken tegen welk team hij Europees zou mogen debuteren met vrouwelijk paars-wit want in het Zwitserse Nyon stond de loting voor de eerste ronde van de UEFA Women’s Champions League op het programma.

Het resultaat in het kampioenentraject was misschien wel minder dan verwacht want met een beetje geluk had RSC Anderlecht als een van de 22 reekshoofden zelfs een eerste duel kunnen ontlopen maar dat geluk was voor de kampioenen uit Albanië Vllaznia en uit Servië weggelegd die slechts één duel moeten winnen in de eerste ronde om de tweede ronde, die met heen- en terugwedstrijden wordt gespeeld, te bereiken.

David Gough, de UEFA Senior Women’s Football Competition Manager, lootte met behulp van Nadine Kessler, RSC Anderlecht in groep 5 waar het als eerste tegenstander UKS SMS Lodz, de kampioen van Polen, treft en dat in die halve finale van de eerste ronde ook nog eens in Polen op donderdag 18 augustus 2022. Als RSC Anderlecht eventueel dat eerste Europese duel wint dan volgt er een tweede wedstrijd in Polen op zondag 21 augustus 2022 tegen de winnaar van het duel tussen reekshoofd FC Gintra, de kampioen van Litouwen, en het Finse KUPS Kuopio. 

UKS SMS Lodz op de dag dat het de trofee ontving als kampioen op het hoogste niveau in Polen! Foto – (c) UKS SMS Lodz

Uczniowski Klup Sportowy (wat zoveel betekent als studentensportclub) Lodz was in 2021/22 de kampioen van Polen nadat het in 22 duels 55 punten bijeenspeelde. Het won 18 duels, speelde 1 keer gelijk en verloor er 3. Het team had met 67 gemaakte goals en 17 tegendoelpunten de beste aanval en de beste verdediging in de Ekstraklasa. Het had in de eindstand 3 punten voorsprong op Gornik Leczna, een team dat RSC Anderlecht bij hun allereerste Europese campagne in Schotland ontmoette en waartegen het op vrijdag 10 augustus 2018 in Edinburgh het met 0-1 verloor!

Juventus, dat vorig seizoen de kwartfinale haalde, begint ook opnieuw in de eerste ronde met allereerst in groep 6 een duel tegen Union Luxemburg waarna het wellicht ook de winnaar van het duel tussen Flora Tallinn uit Estland en Qiryat Gat uit Israël ontmoet. SL Benfica, vorig jaar deelnemer aan de groepsfase van de UWCL stoot in groep 8 mogelijk opnieuw op FC Twente in de finale van de eerste ronde.

In het competitietraject kwamen er interessante affiches uit de bus. Met Real Madrid, Breidablik en Servette beginnen daar ook al 3 deelnemers die vorig jaar in de groepfase uitkwamen (Real Madrid haalde zelfs de kwartfinales). Zij krijgen in de eerste ronde in elk geval geen makkelijke aanloop naar een nieuwe deelname!

Bekijk de volledige loting van de eerste ronde van de UWCL via:

Website UEFA.com – UWCL 2022/23

En lees ook nog:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

 

 

Share