Share

De Belgian Red Flames hebben op het Lisp in Lier op een mooie manier hun oefencampagne richting het EK 2022 in Engeland afgesloten. Ze zorgden met een op haar best voetballende Davinia Vanmechelen voor een overtuigende overwinning tegen Luxemburg! De nieuwe speelster van Club YLA scoorde drie keer, gaf drie assists en trof de lat!

Ook voor het oefenduel tegen Luxemburg tekenden de fans van de Belgian Red Flames present! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De laatste oefenwedstrijd op het Lisp stond in het teken van het afscheid. Nog voor de wedstrijd begon kreeg Jill De Bruyn, de captain van Luxemburg, een trui uit handen van de Belgische bondscoach Ives Serneels die blijkbaar zelfs verre familie van haar is. Ook de Belgian Red Flames namen afscheid van Lenie Onzia, die in de tweede helft mocht komen opdraven in de plaats van targetspits Ella Van Kerkhoven, ei zo na scoorde op aangeven van Jill Janssens (54ste minuut) en zo na een mooie carrière bij diverse ploegen in België, Engeland en Nederland afklokte op 62 interlands en 4 doelpunten.

Lenie Onzia trapte hier bij haar laatste duel voor de Belgian Red Flames nog bijna raak! Foto – (c) Sportpix.be : Kristof De Moor

En dan was er nog het afscheid van deze oefencampagne richting het EK 2022, het vierluik dat op donderdag 16 juni 2022 begon met een 3-0-nederlaag tegen gastland Engeland in Wolverhampton, vervolgd werd in Lier met een 4-1-overwinning tegen Noord-Ierland en een 0-1-nederlaag tegen Oostenrijk en ook eindigde op het Lisp met een ruime en knap bijeengevoetbalde 6-1-overwinning van het zogenaamde B-team tegen Luxemburg.

Diede Lemey van Sassuolo probeert nog bij de bal te komen maar Caroline Jorge trapte zuiver binnen! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Wie op deze zomerse dinsdagavond meezingend met het lied ‘Laat de zon in je hart’ van Willy Sommers gespeeld door de aanwezige fanfare na 35 minuten het Herman Vanderpoortenstadion kwam binnenwandelen zal toch wel even geschrokken hebben toen hij naar het scorebord keek. Op dat moment stond het bij het duel tussen de Belgische vrouwen en Luxemburg immers 1-1. Inderdaad want de 16-jarige Caroline Jorge van FC Munsbach had toen al, nadat ze een mooie aanval opzette met de ook al 16-jarige Charlotte Schmit van FC Koeppschen Wormeldange, en drie Belgische verdedigers op het verkeerde been zette, een knap en onhoudbaar doelpunt gescoord met haar rechtervoet voor de bezoekers (1-1, 34ste minuut). Haar tweede in negen dagen tijd overigens want ze lukte ook al het winnende doelpunt op zondag 19 juni 2022 in Bettembourg tegen Kaapverdië (2-1) in een voorbereidingswedstrijd op de met 1-0 verloren WK-kwalificatiewedstrjid van vrijdag 24 juni 2022 in Riga tegen Letland! Twee minuten voor dat verrassende doelpunt van het nummer 113 op de FIFA-wereldranglijst zorgde Amy Thompson van FC Mamer 32 wel al voor het eerste Luxemburgse schot tussen de palen. Diede Lemey, de beste doelvrouw in de Italiaanse Serie A Femminile bij Sassuolo, die net als op zaterdag 12 juni 2021 in Wiltz het Belgische doel mocht verdedigen, stond toen echter paraat.

Davinia Vanmechelen, een creatieve speelster die je in principe altijd kan gebruiken! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Voor de rest was het de avond van Davinia Vanmechelen, nog niet zo lang geleden vanwege zogenaamde fysieke parameters plots niet meer goed genoeg volgens bondscoach Ives Serneels. Al in de eerste minuut noopte Davinia na een voorzet van Sarah Wijnants doelvrouw Lucie Schlimé tot een spectaculaire tussenkomst. Op het kwartier zorgde ze voor het openingsdoelpunt met de rechtervoet nadat Sadine Correia van SC Bettembourgh een voorzet van Hannah Eurlings met de hak probeerde weg te werken (1-0, 15de minuut). Vervolgens scoorde ze na een kort genomen hoekschop met Laura Deloose waarbij de Luxemburgse doelvrouw haar voorzet vanop links verkeerd inschatte (2-1, 43ste minuut) en daarna gaf ze in de toegevoegde tijd van de eerste helft vanuit een vrije trap de voorzet waarop Amber Tysiak het derde Belgische doelpunt voor de rust binnenkopte (3-1, 45ste + 4′ minuut).

Amber Tysiak kopt hier haar tweede goal van de avond tegen de netten na assist van Davinia Vanmechelen! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Ook in de tweede helft was er geen houden aan Davinia Vanmechelen. Drie minuten na de rust was het alweer raak. Na een mooie pass van de naar de linksachter achteruitgeschoven Sarah Wijnants zorgde de van Standard naar Club Brugge overgestapte speelster eerst voor een goeie balcontrole waarmee ze haar rechtstreekse tegenstander Catherine Have op het verkeerde been zette en vervolgens met links een schitterende lob over de Luxemburgse doelvrouw schilderde (4-1, 48ste minuut). Acht minuten later verstuurde ze een vrije trap naar de mee opgerukte Amber Tysiak die via de lat overkopte (56ste minuut). Dan zette ze met haar schitterende traptechniek ook nog tweemaal de bezoekende doelvrouw aan het werk bij hoekschoppen van links waarbij uiteindelijk Ashley Delgado de bal van de lijn haalde en van rechts waarbij de bal in een nieuwe hoekschop werd geduwd (60ste en 72ste minuut)  En daaropvolgend gaf ze dan de hoekschop waaruit Amber Tysiak nu toch haar tweede kopbaldoelpunt van de avond lukte (5-1, 73ste minuut). Tenslotte gaf ze nog de assist voor het doelpunt van Jassina Blom die negen minuten voor tijd met links de 6-1 voorbij de Luxemburgse doelvrouw trapte (81ste minuut). Om af te ronden probeerde Davinia Vanmechelen het zelf ook nog eens met een schot met rechts maar nu stond de lat in de weg! U leest het de score had nog hoger kunnen zijn maar goed Wimbledon is begonnen en de Belgian Red Flames hebben wel iets met tennisscores tegen ploegen die in de diepere helft van de FIFA-wereldranglijst staan.

Jassina Blom viel in en scoorde opnieuw voor de Belgian Red Flames na een assist van Davinia Vanmechelen! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Dit was in elk geval een leuke voetbalavond met het zogenaamde invallersteam, de speelsters die in principe in Engeland op de bank zullen beginnen en zelfs met enkelen die niet mee mogen afreizen naar het komende EK. Veel conclusies mag je daaraan niet verbinden maar je mag je wel de vraag stellen hoe het komt dat je als bondscoach en technische staf er niet toe komt om uit deze ruime keuze aan speelsters de juiste mix te kiezen zodat op alle posities het beste en het nuttigste element komt te staan. In de voorbije wedstrijden tegen Engeland, Oostenrijk en gedeeltelijk Noord-Ierland moet je toch gezien hebben dat daar op het middenveld nood aan is, dat er creaitiviteit ontbrak om ook vooraan gevaarlijk te kunnen zijn. Davinia Vanmechelen toonde tegen Luxemburg vooral aan dat die creatieve speelsters ook in België wel degelijk bestaan!

Bekijk een samenvatting met dank aan RBFA / Play / Tipik:

DIGEST:

Voorbereiding EK 2022 – Vrienschappelijk duel – Herman Vanderpoortenstadion, Lier;

België – Luxemburg 6-1 (rust: 3-1);

Doelpunt: 15′ Davinia Vanmechelen 1-0, 34′ Caroline Jorge 1-1, 44′ Davinia Vanmechelen 2-1, 45′ + 4′ Amber Tysiak 3-1, 48′ Davinia Vanmechelen 4-1, 73′ Amber Tysiak 5-1, 81′ Jassina Blom 6-1.

De Belgian Red Flames voor de aftrap van het oefenduel tegen Luxemburg in Lier! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

België speelde met: Diede Lemey; Jody Vangheluwe (66′ Jassina Blom), Amber Tysiak, Charlotte Tison, Laura Deloose (46′ Jill Janssens); Kassie Missipo (captain) (66′ Chloé Vande Velde); Sarah Wijnants, Hannah Eurlings, Marie Minnaert, Davinia Vanmechelen; Ella Van Kerkhoven (46′ Lenie Onzia).

Bondscoach: Ives Serneels.

Kwamen niet in actie: Femke Bastiaen, Lisa Lichtfus, Tine De Caigny, Féli Delacauw, Tessa Wullaert, Janice Cayman, Laura De Neve, Julie Biesmans,.

In de tribune: Nicky Evrard, Davina Philtjens, Justine Vanhaevermaet, Sari Kees, Elena Dhont.

Luxemburg voor de aftrap met de afscheidnemende captain Jill De Bruyn! Foto – (c) Sportpix.be / Kristof De Moor

Luxemburg speelde met: Lucie Schlimé; Jessica Becker (69′ Mariana Lourenco), Sadine Correia, Catherine Have (52′ Ashley Delgado), Kimberley Dos Santos; Caroline Jorge (60′ Isabel Albert), Marisa Soares Marques (69′ Rachel Kirps), Maria Estevez Garcia; Charlotte Schmidt (60′ Edina Kocan), Jill De Bruyn (captain) (52′ Joana Lourenco), Amy Thompson.

Bondscoach: Daniel Santos.

Kwamen niet in actie: Sheila Hoja.

Gele kaarten: 28′ Christine Have (Luxemburg) (fout op Hannah Eurlings) en 45′ + 3′ Kimberley Dos Santos (Luxemburg) (fout op Sarah Wijnants);

Scheidsrechter: Abigail Byrne (Engeland);

Assistent-scheidsrechters: Emily Carney (Engeland) en Lucy-Anne Briggs (Engeland);

Vierde scheidsrechter: Lisa Benn (Engeland);

Toeschouwers: 2.000.

Bekijk de fotoreportage rond België – Luxemburg via:

Sportpix.be

Lees over het komende EK ook nog via:

BBC Sport

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share