Share

Op zaterdagavond 2 juli 2022 kan U op Britse Openbare Omroep BBC One, een documentaire bekijken over de toekomst van het vrouwenvoetbal gemaakt door Alex Scott, de voormalige 140-voudige international van Engeland die met Arsenal naast Engelse landstitels en bekers de UEFA Women’s Cup won in 2007 en die met Engeland de finale speelde van het EK 2009 in Finland en de halve finale op het WK 2015 in Canada! Daarnaast bereikte ze met het Verenigd Koninkrijk ook de kwartfinale van de Olympische Spelen 2012 in Engeland!

Alex Scott (links) met de FA Women’s Cup die ze voor het laatst won in 2016 met Arsenal tegen Chelsea. Naast haar rechts zie je Danielle Carter, die dag de doelpuntenmaakster, en Jordan Nobbs! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / Paul Dijkmans

Alex Scott bekijkt in die documentaire de explosieve populariteit van vrouwenvoetbal en vraagt zich af wat de toekomst in petto heeft voor het spel waarvan zij en vele andere mensen op deze planeet houden.

Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende vrouwensport ter wereld. Met stijgende salarissen en uitzenddeals voor miljoenen euro’s wordt het UEFA Women’s Euro van deze zomer in Engeland een keerpunt voor de sport.

Camp Nou, het stadion van FC Barcelona, werd tijdens deze documentaire ook bezocht! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

Alex Scott reisde naar Barcelona en was getuige van een cruciaal moment in de geschiedenis van de sport als Camp Nou volstroomde met 91.000 toeschouwers, een wereldrecord, voor de Champions League-wedstrijd voor vrouwen tussen Barcelona en Real Madrid. Alex wilde graag weten of die groei duurzaam is en vroeg naar de mening van enkele grote namen uit de sport, zoals Emma Hayes, de manager van Chelsea, Leah Williamson, de aanvoerster van de Lionesses, Jess Carter, die in de verdediging speelt bij Chelsea en de hoofdcoaches van Engeland Sarina Wiegman bij de vrouwen en Gareth Southgate bij de mannen.

Alex Scott luisterde hoe Emma Mitchell, speelster in de Women’s Super League bij Reading, jongleert tussen het kersverse moederschap en haar job als topvoetbalster, aangezien zwangerschapsrechten pas onlangs voor speelsters zijn ingevoerd. Tijdens een ontmoeting met andere speelsters uit de Women’s Super League komt Alex ook meer te weten over de uitdagingen waar zij nog steeds voor staan, zoals het gebrek aan diversiteit in de sport voor vrouwen en de voortdurende problemen met misbruik van sociale media.

Nadine Kessler, hier in actie als speelster van VfL Wolfsburg tijdens de finale van de UWCL 2014 in Lissabon met voor zich Veronica Boquete van Tyresö terwijl links de Zweedse Lisa Dahlkvist toekijkt, heeft tegenwoordig de leiding over het vrouwenvoetbal bij de UEFA! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Dit is een cruciale tijd voor het vrouwenvoetbal en om erachter te komen of het spel waar ze van houdt in veilige handen is, vloog Alex Scott ook naar Zwitserland om met Nadine Kessler, ex-topvoetbalster die tegenwoordig de leiding heeft over het vrouwenvoetbal bij de Europese Voetbalbond UEFA, te spreken en vervolgens reisde ze door het Verenigd Koninkrijk om experts uit de sector te ontmoeten, waaronder spelersmakelaars, investeerders, internationale sterren en voormalige speelsters, om te horen hoe ver het spel al is gekomen – en te kijken naar het ongelooflijke potentieel voor de toekomst.

U kan de documentaire die via de I-player enkel in Engeland te zien is op zaterdag 2 juli 2022 bekijken om 23u20 op BBC One.

Lees nog meer hierover via:

Website BBC Sport

Lees over het komende EK ook nog via:

BBC Sport

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
UPDATE:
 
Als U de documentaire nog niet gezien heeft kan U ze hieronder ook bekijken via Youtube:

 

 

Share