Het vrouwenteam van RSC Anderlecht heeft op donderdag 18 augustus 2022 de halve finale van de eerste ronde gewonnen tegen het Poolse SMS UKS Lodz. Het kwam van een achterstand terug om in het slot de overwinning in de wacht te slepen.

SMS UKS Lodz leek op weg naar de winst maar RSC Anderlecht sloeg verrassend en sterk terug! Foto – (c) Arthur Kraszewski / APPA

Felice Mazzu won eerder op de avond met de mannen op bezoek bij BSC Young Boys de heenwedstrijd van de play-off van de UEFA Conference League met 0-1 dankzij een goal van Hannes Delcroix (57ste minuut). Dave Mattheus deed iets later bij zijn Europees debuut even goed met vrouwelijk paars-wit alhoewel het er in het begin van de tweede helft niet goed uitzag. De thuisploeg SMS UKS Lodz kwam immers al na 13 minuten op voorsprong. Anna Reddzia kopte een voorzet van Klaudia Jedlinska binnen (1-0). Kort na de rust verdubbelde de thuisploeg de score dankzij een strafschop van Dominika Kopinska na een onvrijwillig handspel van Silke Vanwynsberghe (2-0, 49ste minuut). RSC Anderlecht gaf zich echter niet gewonnen, het toonde karakter en scoorde eerst de aansluitingstreffer via de Amerikaanse Alexis Thornton op aangeven van Esther Buabadi (2-1, 57ste minuut). Daarna volgde de gelijkmaker dankzij de van OHL teruggekeerde en ingevallen Lola Wajnblum (2-2, 66ste minuut). In de slotfase lukte de Amerikaanse Alexis Thornton na een voorzet van Sarah Wijnants in twee tijden haar tweede goal van de avond! Het was meteen het winnende doelpunt goed voor de kwalificatie voor de finale van toekomende zondag (2-3, 90ste + 1′ minuut).

Lola Wajnblum zorgde voor een belangrijke gelijkmaker voor RSC Anderlecht in het Poolse Lodz! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Eerder op de dag speelden Gintra FC uit Litouwen en KuPS Kuopio tegen mekaar. Het werd een overwinning voor het team uit Finland dankzij doelpunten van Nanne Ruuskanen met het hoofd na een voorzet van Emma Peuhkurinen (0-1, 27ste minuut). Kort daarna werd het 0-2 na een bal in de zestien van Oona Siren en de perfecte afwerking van Lavdie Begolli (0-2, 34ste minuut).

U kan de volledige wedstrijd van Gintra FC tegen KuPS Kuopio herbekijken dankzij Gintra TV:

Deze resultaten betekenen dat de finale op zondag 21 augustus 2022 om 18 uur in Lodz gespeeld wordt door het Finse KuPS Kuopio. en RSC Anderlecht. In de kleine finale staan gastteam SMS UKS Lodz en FC Gintra tegenover mekaar. De aftrap is daar al om 12 uur. Als het team van Dave Mattheus ook zondag wint dan mag het naar de tweede ronde van de UEFA Women’s Champions League waarin het een heen- en terugwedstrijd moet spelen om in de lucratieve groepsfase te geraken!