Terwijl de Engelse Barclays Women’s Super League het voorbije weekend vanwege het overlijden van Queen Elizabeth II volledig afgelast werd ging het vrouwenvoetbal in Frankrijk wel gewoon door. Op vrijdagavond 9 september 2022 stond de eerste wedstrijd op het programma tussen PSG en Soyaux.

PSG mocht meteen al juichen na de overwinning op vrijdagavond tegen Soyaux! Foto – (c) Laura Pestel / PSG

En daar maakte Lieke Martens, de ex-speelster van Standard die inmiddels van FC Barcelona de overstap maakte naar PSG, het eerste doelpunt van het nieuwe seizoen in de Franse D1 Arkema. Na vijf minuten al lukte ze op aangeven van Frans international Kadidiatou Diani met de binnenkant van de linkervoet het openingsdoelpunt (1-0, 5de minuut). PSG haalde het uiteindelijk met 2-0 nadat Kadidiatou Diani even over het halfuur een hoekschop van de Zwitserse Ramona Bachmann succesvol met de borst controleerde en vervolgens met een halve volley met rechts binnentrapte (2-0, 34ste minuut).

Vooraf waren er bij de ploegfoto blijken van sympathie voor de zwaar geblesseerde Franse international Griedge Mbock! Foto – (c) Olympique Lyonnais

Belgisch recordinternational en Gouden Schoen Janice Cayman won op zondagmiddag met haar club Olympique Lyonnais eveneens de openingswedstrijd van het seizoen met 1-5 bij Stade Reims. Voor 1.311 toeschouwers in het Stade Auguste Delaune waren de doelpuntenmakers achtereenvolgens Daniëlle van de Donk (0-1, 16de minuut), Damaris Egurrola (0-2, 39ste minuut), Melchie Dumornay (1-2, 63ste minuut), Sara Däbritz (1-3, 72ste minuut), opnieuw Daniëlle van de Donk (1-4, 85ste minuut) en tenslotte Melvine Malard (1-5, 90ste + 4′ minuut). Janice Cayman mocht na 83 minuten invallen voor Amandine Henry.

Lisa Lichtfus stond de volledige wedstrijd in het doel bij Dijon op bezoek bij Montpellier maar ze kon niet verhinderen dat het een 3-0-nederlaag werd na doelpunten van Faustine Robert (20ste minuut) en een dubbel van Nérilla Mondésir uit Haïti (39ste en 81ste minuut). Silke Demeyere was geblesseerd en kwam niet in actie bij Le Havre dat op de openingsdag met 4-2 verloor op bezoek bij Girondins de Bordeaux. Salomé Elisor, die ook de overstap maakte van Lille OSC naar Le Havre scoorde beide doelpunten voor de bezoekers. Nog meegeven dat Paris FC thuis met 2-0 won tegen Rodez en dat Fleury uit won met 0-3 bij En Avant Guingamp.