Share

Op woensdag 28 en donderdag 29 september 2022 viel de beslissing welke 12 teams zich naast het kwartet Olympique Lyonnais, VfL Wolfsburg, Chelsea en FC Barcelona zouden plaatsen voor de tweede groepsfase in de UEFA Women’s Champions League.

Het vrouwenteam van Vllaznia speelt als eerste club uit Albanië in een groepsfase van een UEFA Champions League! Foto – (c) KFF Vllaznia

Bij twee duels kwamen er spannende verlengingen aan te pas. Dat was het geval in Oostenrijk bij Sankt Pölten tegen het Finse KuPS Kuopio, het team dat de Belgische landskampioen RSC Anderlecht uitschakelde, en in Portugal bij SL Benfica tegen Rangers FC. Voor Sankt Pölten werd het een primeur want zij gaan als eerste team uit Oostenrijk naar de groepsfase. SL Benfica mag zich na een slot in de verlengingn met tien tegen elf toch opmaken voor een tweede deelname aan de groepsfase. Alle teams die in de heenwedstrijd wonnen hebben zich uiteindelijk ook geplaatst voor de groepsfase. In de vier wedstrijden waar het halfweg gelijk stond waren de winnaars Vllaznia, dat als eerst team ooit uit Albanië (!!!) naar de groepsfase van een kampioenenbal mag, het Zweedse Rosengard gaat ook debuteren terwijl het Italiaanse Juventus voor het tweede jaar op rij gaat meedoen en dat is ook het geval voor Arsenal na een 0-1-overwinning op Ajax dankzij een doelpunt van Vivianne Miedema!

Dit zijn alle uitslagen van de terugwedstrijden van de tweede ronde:

Woensdag 28 september 2022:

Slavia Praag (Tsjechië) – Valur (Ijsland) 0-0 (heen: 1-0);

Herbekijk de wedstrijd dankzij Slavia TV:

Vllaznia (Albanië) – Vorskla-Kharkiv-2 (Oekraïne) 2-1 (heen: 1-1);

Bekijk een samenvatting dankzij Shkodra Sport:

Rosengard (Zweden) – Brann (Noorwegen) 3-1 (heen: 1-1);

Bekijk de goals dankzij VG TV:

Häcken BK (Zweden) – Paris Saint-Germain (Frankrijk) 0-2 (heen: 1-2);

Bekijk de goals dankzij Highlights Football / Häcken TV:

Ajax (Nederland) – Arsenal (Engeland) 0-1 (heen: 2-2);

Bekijk een samenvatting dankzij Arsenal TV:

Sankt Pölten (Oostenrijk) – KuPS Kuopio (Finland) 2-2 na verlengingen (1-2 na 90 minuten) (heen: 1-0);

Bekijk een samenvatting van dit duel:

FC Zürich (Zwitserland) – SFK 2000 Sarajevo (Bosnië & Herzegovina) 3-0 (heen: 7-0);

Herbekijk de volledige wedstrijd dankzij Abseits TV / FC Zûrich Frauen:

Real Madrid (Spanje) – Rösenborg (Noorwegen) 2-1 (heen: 3-0);

Bekijk een samenvatting dankzij Real Madrid TV:

SL Benfica (Portugal) – Rangers (Schotland) 2-1 na verlengingen (0-1 na 90 minuten) (heen: 3-2);

Bekijk een samenvatting dankzij Highlights Football / Benfica TV:

Juventus (Italië) – HB Køge (Denemarken) 2-0 (heen: 1-1);

Bekijk een samenvatting dankzij Highlights Football / Juventus TV:

Op donderdag 29 september 2022:

AS Roma (Italië) – Sparta Praag (Tsjechië) 4-1 (heen: 2-1);

Bekijk een samenvatting dankzij AS Roma TV:

Bayern München (Duitsland) – Real Sociedad (Spanje) 3-1 (heen: 1-0);

Herbekijk de wedstrijd dankzij Bayern TV:

Er zullen dus in totaal 5 landen zijn met 2 clubs in de tweede editie van de groepsfase van de UWCL. Voor Frankrijk, Duitsland (dat er zelfs 3 had), Engeland en Spanje was dat al vorig seizoen het geval. Daar komt nu Italië met AS Roma bij. Ook Zweden (vorig seizoen Häcken BK) en Zwitserland (vorig seizoen Servette Genève) hebben met Rosengard en FC Zürich opnieuw een vertegenwoordiger op het kampioenenbal. Dat is niet meer het geval voor Oekraïne (vorig seizoen Kharkiv), Ijsland (vorig seizoen Breidablik) en Denemarken (vorig seizoen Köge). Hun plaatsen worden ingenomen door teams uit Oostenrijk (Sankt Pölten), Tsjechië (Slavia Praag) en Albanië (Vllaznia)!

België is ook in het tweede seizoen van deze lucratieve competitie niet vertegenwoordigd en dat is ook niet het geval voor het Nederlandse clubvoetbal! De strafste prestatie van een Belgische club ooit op Europees niveau was het Rapide Wezemaal van Vic Crabbé dat in november 2007 de kwartfinale (bij de laatste acht dus) speelde van de UEFA Women’s Cup.

Op maandag 3 oktober 2022 zal de loting voor de groepsfase plaatsvinden. Titelverdediger Olympique Lyonnais, FC Barcelona, VfL Wolfburg en Chelsea zitten in de sterkste bokaal (pot 1)! Paris Saint-Germain, Bayern München, Slavia Praag en Arsenal komen in bokaal 2 terecht. De derde pot bestaat uit de teams van Rösengard, Juventus, Real Madrid en Sankt Pölten terwijl in de op papier zwakste pot naast FC Zürich en Vllaznia ook nog topclubs als SL Benfica en AS Roma zitten.

Nog meegeven dat alle duels vanaf de groepsfase opnieuw rechtstreeks te zien zullen zijn via DAZN en dat de finale wordt begin juni 2023 in het Nederlandse Eindhoven gespeeld!

Herbekijk nog eens alle resultaten via:

UEFA.com – UWCL 2022/23

Lees nog meer over de loting via:

UEFA.com – UWCL 2022/23

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 

 

 

 

 

Share