Share

Op donderdag 13 oktober 2022 kwam de nieuwe FIFA-wereldranglijst uit en daarop zijn de Belgian Red Flames gezakt naar de 20ste plaats. Een teken aan de wand misschien dat er verandering moet komen zoals ook ex-speelsters van de Belgian Red Flames laten horen.

In 2020 stonden de Belgian Red Flames op hun beste plaats ooit op de FIFA-wereldranglijst (*) maar de voorbije periode zijn ze ondanks hun recente kwalificatie voor de kwartfinale van het EK 2022 in Engeland telkens een beetje teruggezakt. Inmiddels staan ze op donderdag 13 oktober 2022 terug op de 20ste plaats en dat is, hoewel deze ranking uiteraard niet alles zegt, minder hoog dan verwacht.

Ives Serneels als bondscoach van de Belgian Red Flames. Is dat ook in de volgende campagnes nog mogelijk? Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

De recente uitschakeling van de Belgian Red Flames voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland heeft in elk geval al enkele media, waarnemers en ex-speelsters aan het denken gezet over hoe het nu verder moet. Cécile De Gernier gaf in La Tribune op RTBf haar ongezouten mening dat er verandering moet komen wat de technische staf betreft. Ook Ingrid Vanherle, destijds nog manager van de Women’s BeNeLeague maakte op Twitter duidelijk dat het zo niet verder kan. Bij Sporza stelden ze zich ook de vraag of bondscoach Ives Serneels nog de juiste man is op de juiste plaats. De redactie van Vrouwenvoetbal.be pleitte al na de uitschakeling voor het vorige WK, dat van 2019 in Frankrijk waar deze sport naar een hoogtepunt groeide, voor een verandering van bondscoach omdat het toen al duidelijk was dat er altijd wel iets schortte op het ogenblik dat het moest gebeuren.

De Belgian Red Flames hier nog op het voorbije EK 2022 In Engeland. Moet er een nieuwe bondscoach komen voor het vervolg is de vraag! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

De kritiek krijgt meer steun en wordt ook groter maar de vraag is uiteraard of ze daar bij de RBFA, de Koninklijke Belgische Voetbalbond, van wakker liggen. De beleidsmakers waren superblij met de kwartfinale op het EK 2022 en ze hadden wellicht als kers op de taart ook nog gehoopt op een kwalificatie voor het WK, dat uitgebreid werd tot 32 deelnemende landen. Maar nu dat niet het geval is wordt de kijk op de Belgian Red Flames voor iedereen helemaal anders. Probleem is misschien wel dat ze niet echt houden van verandering bij de RBFA en men mag zich dan ook de vraag stellen of de ambitie er ook effectief is om nog meer te investeren in het vrouwenvoetbal door eventueel zelf gedeeltelijk professionele contracten voor speelsters in te voeren. Misschien brengen de komende weken meer duidelijkheid of misschien ook niet en gaat het verhaal van de Belgian Red Flames gewoon verder met dezelfde bondscoach, die op zondag 16 oktober 2022 zijn vijftigste verjaardag viert, en op weg lijkt naar het Guiness Book of Records voor de langste ambtstermijn als bondscoach van een nationaal vrouwenteam ooit.

Lees nog meer via:

Vrouwenteam.be

Lees de kritiek van ex-Belgian Red Flame Cécile De Gernier via:

Website RTBf

En ook nog via:

Website RTBf

Bekijk een tweet van Ingrid Vanherle via:

Twitter Ingrid Vanherle

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: (*) Dit is de FIFA-wereldranglijst op donderdag 13 oktober 2022:
 
1. Verenigde Staten, 2. Zweden (+1), 3. Duitsland (-1), 4. Engeland, 5. Frankrijk, 6. Spanje (+2), 7. Canada, 8. Nederland (-2), 9. Brazilië, 10. Noord-Korea, 11. Japan, 12. Noorwegen (+1), 13. Australië (-1), 14. Italië (+1), 15. China (+1), 16. Ijsland (-2), 17. Zuid-Korea (+1), 18. Denemarken (-1), 19. Oostenrijk (+1), 20. België (-1), 21. Zwitserland, 22. Nieuw-Zeeland, 23. Portugal (+4), 24. Ierland (+2), 25. Schotland (-2).
 
Voor nog meer ga naar:
 

 

 

Share