Share

Op woensdag 25 januari 2023 zal het Uitvoerend Comité van de UEFA meedelen wie het UEFA Women’s Euro 2025 mag organiseren. Op donderdag 12 oktober 2022 had de UEFA vier officiële kandidaturen ontvangen. Frankrijk, Polen en Zwitserland zijn apart kandidaat terwijl er ook een gezamenlijke kandidatuur binnenkwam uit Scandinavië waar Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden het komende EK willen organiseren.

Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Frankrijk, Polen en Zwitserland zagen het EK Vrouwenvoetbal nog nooit in hun land passeren. Dat was wel al het geval voor de andere landen want zo was Denemarken gastheer voor de finale in 1991, in Noorwegen werd die in 1995 gespeeld toen de eindfase samen met Zweden werd georganiseerd, In 2009 was het de beurt aan Finland toen met 12 teams en dat was ook het geval in 2013 toen er ook voor het laatst 12 teams aan de aftrap stonden. Het gezamenlijke bid uit het noorden stelt acht speelsteden voor namelijk Kopenhagen, Odense (Denemarken), Stockholm, Göteborg (Zweden), Oslo, Trondheim (Noorwegen) en Helsinki, Tampere (Finland).

Als Frankrijk het EK Vrouwenvoetbal 2025 mag organiseren dan is het stadion van RC Lens een speelstad! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Ook Frankrijk weet inmiddels in welke acht steden het tornooi kan plaatsvinden. Het zijn in alfabetische volgorde Lens, Lyon, Metz, Nantes, Parijs, Rennes, Reims en Valenciennes.

Polen kon tien steden meegeven waar ze het EK Vrouwenvoetbal van 2025 willen verwelkomen. Dat zijn in alfabetische volgorde Bialystok, Bielsko-Biala, Gdansk, Gdynia, Krakau, Lublin, Lodz, Tychy, Warschau en Wroclaw.

Op woensdag 18 mei 2016 stond in het St. Jakob-Park van Basel met het duel tussen Liverpool en Sevilla in de UEFA Europa League voor het laatst een Europese finale op het programma. Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Zwitserland kon negen steden warm maken voor de organisatie van het komende EK. In alfabetische volgorde zijn het Basel, Bern, Genève, Lausanne, Lüzern,  Sankt-Gallen, Sion, Thun en Zürich.

Bekijk de video rond de Poolse kandidatuur onder het motto ‘Time for us’ met dank aan PZPN:

7 landen en 35 steden kijken dus samen met de rest van de wereld uit waar het EK van 2025 zal plaatsvinden. Van de mogelijke kandidaten was alleen Polen niet aanwezig op het EK 2022 in Engeland. Misschien heeft het daarom misschien wel meer kans om de organisatie binnen te halen. Het is nu in elk geval wachten tot woensdag 25 januari van volgend jaar op de definitieve toekenning van het 14de EK Vrouwenvoetbal!

Lees ook nog via:

Website UEFA.com – UEFA Women’s Euro 2025

Lees over de Franse kandidatuur via:

Website FFF – Franse Voetbalbond

Lees over de Poolse kandidatuur via:

Website Poolse voetbalbond – PZPN – Laczynaspilka

Lees over de Zwitserse kandidatuur via:

Website Zwitserse Voetbalbond – SFV

En via:

Website Zwitserse Voetbalbond – SFV

Lees over de gezamenlijke kandidatuur van Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden via:

Website Deense Voetbalbond – DBU

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share