Share

Op zaterdag 12 november 2022 knoopten de Belgian Red Flames opnieuw met hun thuistraditie aan ruime thuiswinst tegen een matige tegenstander. In het Dudenpark werd het tegen Slovakije een doelpuntenfestival 7-0. Operatie marketing geslaagd! 

Julie Biesmans (PSV Eindhoven) speelde tegen Slovakije als 5de Belgian Red Flame ooit haar 100ste interland voor de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Het Uitvoerend Comité van de UEFA kwam begin november 2022 met een UEFA Nations League voor het vrouwenvoetbal op de proppen en dus ook met een nieuwe formule voor de kwalificatie van vrouwelijke landenteams voor het EK, het WK of de Olympische Spelen. Misschien kan de RBFA / KBVB ook nog voorstellen om ploegen die thuis ruim winnen tegen een matige tegenstander ook te laten deelnemen want dan had België zich ongetwijfeld geplaatst voor het WK. Nu in de oude formule dus niet want U kent het verhaal van de uitschakeling in Vizela tegen Portugal. Die uitschakeling zinderde overigens de voorbije weken langs de lijn flink na in zoverre zelfs dat bondscoach Ives Serneels voor het eerst in een rustig decennium bondscoachschap onder vuur kwam te liggen en niet alleen door deze redactie (die dat al veel eerder eind 2018 aankaartte) maar ook door de klassieke media die pas sinds de plaatsing voor het EK 2017 bewust werden van het bestaan van de Belgian Red Flames. Het blazoen van de bondscoach moest dus even opgepoetst worden en hoe kan je dat beter doen dan thuis tegen een matige tegenstander een oefenwedstrijd te spelen. Bovendien in het stadion van R. Union Saint-Gilloise, de club die het voorbije anderhalf jaar de sympathie van gans België veroverde door zowel in de competitie alsook in de UEFA Europa League als een echt team te schitteren en het voorbeeld te geven van hoe je als Belgische club een kwalificatie voor een volgende ronde afdwingt. Ook de Belgian Red Flames zelf leken blij met deze mogelijkheid om er ondanks de uitschakeling voor het WK (voor de derde keer al onder deze bondscoach) toch een mooi eindejaarsfeest van te maken voor eigen publiek waarin ze aanvallend voetbal zouden kunnen spelen, kansen zouden kunnen creëren en hopelijk veel doelpunten zouden maken.

Bondscoach Ives Serneels had na de uitschakeling voor het WK 2023 net als zijn speelsters enkele moeilijke weken achter de rug! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Het scenario lag klaar alleen de uitvoering moest nog plaatsvinden. Op een kleine hapering na in het begin van de wedstrijd toen Nicky Evrard even panikeerde bij een poging van Diana Lemesova (8ste minuut) liep alles perfect. In de 13de minuut speelde Tessa Wullaert een hoekschop kort naar Fran Meersman. Ze kreeg de bal terug, gaf voor naar de tweede paal waar Justine Vanhaevermaet kopte en Sari Kees nog de laatste tik gaf voor het openingsdoelpunt (1-0). Na een rustig begin begon België te domineren en Slovakije sloeg achteraan in paniek dat het niet mooi meer was maar pas tien minuten later werd de score verdubbeld toen Jill Janssens de bal voorgaf vanop rechts en Diana Bartovicova onhandig in eigen doel besloot (2-0, 23ste minuut). Vervolgens kregen we een aanval met twee speelsters van Fortuna Sittard. Féli Delacauw stuurde Tessa Wullaert door de Slovaakse buitenspelval en het icoon van het Belgische vrouwenvoetbal rondde alleen op weg naar doel knap af met de linkervoet in de verste benedenhoek (3-0, 25ste minuut). Even over het halfuur lag nummer vier tegen de touwen. De bedrijvigie Jill Janssens gaf de bal voor vanop rechts en Tine De Caigny kopte eenvoudig raak (4-0, 33ste minuut).

Jill Janssens (OHL Women) zorgde tegen Slovakije voor maar liefst 3 assists. Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Na de pauze en enkele wissels ging het doelpuntenfestival verder met een goal van de ingevallen Hannah Eurlings op aangeven van Tessa Wullaert die op haar beurt de bal had gekregen van Tine De Caigny (5-0, 55ste minuut). Hannah Eurlings mikte dan ook nog op de bovenkant van de lat (61ste minuut) vooraleer Tessa Wullaert op aangeven van Jill Janssens een slecht ontzetten van Patricia Chladekova afstrafte en het dozijn volmaakte (6-0, 76ste minuut). Zes minuten voor tijd mocht de ook al ingevallen Ella Van Kerkhoven de eindcijfers op het bord koppen na een voorzet vanop links van Hannah Eurlings (7-0, 84ste minuut) vooraleer Tamara Moravkova toch nog probeerde het eerreddende doelpunt voor Slovakije te scoren maar ook nu was Nicky Evrard paraat om de bal in hoekschop te deviëren.

Ella Van Kerkhoven bedankt Hannah Eurlings na haar doelpunt. Ook Marie Detruyer (links) mocht invallen tegen Slovakije! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

7-0 dus. De KBVB kan weer zeggen dat het terecht het vertrouwen in bondscoach Ives Serneels behield. Het kan ook verder op de ingeslagen weg namelijk die van de minste inspanning en degene die van weinig ambitie getuigt. Er zijn voldoende coaches beschikbaar die de Belgian Red Flames toch nog naar een hoger niveau kunnen tillen maar je moet wel de moeite willen doen om er naar op zoek te gaan en er eventueel een extra uitgave voor te willen doen. Het lijkt er op dat de verantwoordelijken bij de RBFA / KBVB daar geen zin in hebben en eigenlijk blij waren om de verre reis naar Nieuw-Zeeland en Australië niet te moeten maken alhoewel dat een flinke deuk in het imago van de Belgische Voetbalbond betekent als je weet dat landen als Marokko, de Filipijnen, Vietnam en Jamaica (zelfs al voor de tweede keer) om er met alle respect maar enkele te noemen wel bij de beste 32 vrouwenploegen ter wereld zijn. België blijft dus voorlopig blij met een feestje hier en daar in eigen land tegen een mindere tegenstander zoals dat nu ook in het stadion van de ploeg van het voorbije anderhalf jaar het geval was!

De Belgian Red Flames gaan achteraf nog even op de foto met enkele speelsters van R. Union Saint-Gilloise! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

DIGEST:

België – Slovakije 7-0 (rust: 4-0);

Doelpunten: 13′ Sari Kees 1-0, 23′ Diana Bartovicova 2-0 owngoal, 25′ Tessa Wullaert 3-0, 33′ Tine De Caigny 4-0, 55′ Hannah Eurlings 5-0, 76′ Tessa Wullaert 6-0, 84′ Ella Van Kerkhoven 7-0.

BELGIË speelde met: Nicky Evrard; Janice Cayman, Julie Biesmans (69′ Kassandra Missipo), Sari Kees (46′ Amber Tysiak), Fran Meersman (65′ Jody Vangheluwe); Justine Vanhaevermaet, Féli Delacauw (46′ Marie Detruyer), Tine De Caigny (65′ Ella Van Kerkhoven); Jill Janssens, Tessa Wullaert (captain), Elena Dhont (46′ Hannah Eurlings).

Bondscoach: Ives Serneels.

Kwamen niet in actie: Diede Lemey, Lisa Lichtfus, Davina Philtjens, Laura Deloose.

De Belgian Red Flames voor het oefenduel tegen Slovakije in het Dudenpark! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Slovakije speelde met: Patricia Chladekova; Andrea Horvathova (79′ Patricia Mudrakova), Viktoria Ceriova, Diana Bartovicova, Jana Vojtekova (90′ + 1′ Terezia Mrockova); Patricia Hmirova, Maria Mikolajova, Diana Lemesova, Dominika Skorvankova (captain) (79′ Tamara Moravkova); Ludmila Matavkova (65′ Kristina Panakova), Stela Semanova (65′ Klaudia Fabova).

Bondscoach: Peter Kopún,.

Kwamen niet in actie: Dominika Rezekova, Zuzana Lukacova, Valentina Susolova, Maria Korenciova, Kristina Kosikova, Karina Pelikanova, 

Ludmila Matavkova van Club YLA in actie voor Slovakije tegen de Belgian Red Flames in het Dudenpark van R. Union St-Gilloise! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Gele kaarten: 54′ Fran Meersman (België) (voor fout op Diana Lemesova),

Scheidsrechter: Victoria Beyer (Frankrijk);

Assistent-scheidsrechters: Solenne Bartnik (Frankrijk) en Stéphanie Di Benedetto (Frankrijk);

Vierde scheidsrechter: Marisca Overtoom (Nederland).

Toeschouwers: 2.200.

Bekijk de fotoreportage van Sevil Oktem rond België – Slovakije via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
 
PS: De volgende interlands van de Belgian Red Flames zijn in februari van volgend jaar. Dan nemen ze deel aan de Arnold Clark Cup met wedstrijden tegen Italië (in Milton Keynes op donderdag 16 februari 2023), tegen Zuid-Korea (op zondag 19 februari 2023) en tegen Europees kampioen Engeland (in Bristol op woensdag 22 februari 2023).
Share