Op donderdag 15 december 2022 hebben Arsenal, FC Barcelona en Bayern München zich geplaatst voor de kwartfinales van de UEFA Women’s Champions League. Arsenal deed dat ondanks verlies tegen het Olympique Lyonnais van Janice Cayman terwijl in Turijn Cristiana Girelli maar liefst vier keer raak trof voor Juventus!

De startelf van titelverdediger Olympique Lyonnais in het Emirates Stadium op bezoek bij Arsenal! Foto – (c) Olympique Lyonnais

Titelverdediger Olympique Lyonnais had in het Emirates Stadium van Arsenal iets recht te zetten. Allereerst het verlies in de eigen competitie met het kleinste verschil afgelopen zondag thuis tegen PSG (0-1) na een laat doelpunt van Kadidiatou Diani waardoor de herfsttitel naar de club van Lieke Martens en Jackie Groenen ging. Daarnaast ook de zware 1-5-thuisnederlaag tegen ditzelfde Arsenal op woensdag 19 oktober 2022, de openingsdag van de groepsfase van dit seizoen. Ondanks het feit dat Olympique Lyonnais niet veel kansen kreeg slaagde het team van Sonia Bompastor er wel in te winnen op Arsenal met 0-1 dankzij een owngoal in de toegevoegde tijd van de eerste helft van de Noorse Frida Maanum na een kopbal van Vanessa Gilles (0-1, 45′ + 2′ minuut). Kort daarna liep Vivianne Miedema een zware blessure op aan het rechterbeen. Ze moest op een draagberrie het veld verlaten. Ook in de tweede helft vielen er langs beide kanten niet veel kansen te noteren. Janice Cayman mocht na 80 minuten invallen voor Selma Bacha maar de score veranderde niet meer. Zo pakte Olympique Lyonnais drie belangrijke punten op weg naar een kwalificatie voor de kwartfinales waarvan Arsenal ondanks het verlies inmiddels zeker was. Arsenal is immers leider in de groep met 10 punten uit 5 duels. Ook Olympique Lyonnais heeft nu 10 punten en Juventus volgt als derde met 8 punten. Aangezien Olympique Lyonnais op de laatste speeldag Juventus ontvangt kan er slechts één ploeg eventueel beter doen dan Arsenal.

Herbekijk Arsenal – Olympique Lyonnais dankzij DAZN:

Voor een doelpuntenfestival moest je op deze donderdagavond 15 december 2022 op de Benfica Campus in Seixal zijn waar FC Barcelona te gast was en Irene Paredes al na 7 minuten het openingsdoelpunt lukte (0-1). Daarna kon Claudia Pina in een eerste helft vol actie en beweging in de toegevoegde tijd met een schot met rechts in de hoek de score verdubbelen (0-2, 45ste + 1′ minuut). Na de rust liepen de bezoekers eerst nog verder uit met goals van Aitana Bonmati (0-3, 48ste minuut) en Ana Maria Crngorcevic (0-4, 58ste minuut) vooraleer Jéssica Silva even over het uur met een mooi afstandsschot met rechts zuiver in de hoek kon milderen (1-4, 62ste minuut). Vervolgens redde doelvrouw Sandra Panos van FC Barcelona een strafschop van de Braziliaanse Nicole Raysla na een fout van Fridolina Rolfö op Cloé Lacasse (73ste minuut). Ana Seiça zorgde daarna voor een owngoal na een door doelvrouw Rute Costa afgeweerd schot van Salma Paralluelo (1-5, 80ste minuut). Maar het was nog niet gedaan. Cloé Lacasse werd op rechts diep gestuurd door Pauleta, de Canadese ging voorbij Mapi Leon de zestien binnen en besloot met links in de verste hoek (2-5, 81ste minuut). in de 90ste minuut zorgde Mariona Caldentey voor het laatste doelpunt na een hakje van de Braziliaanse Geyse (2-6). In de vijfde minuut van de toegevoegde tijd beging Fridolina Rolfö nog een handspel bij een voorzet van Valéria Silva. De Braziliaanse Ana Vitoria ging nu achter de bal staan en ze trapte met rechts in de andere hoek als Nicole Raysla eerder in de wedstrijd. Het resultaat was echter hetzelfde opnieuw een redding van Sandra Panos (90ste + 6′ minuut). Zo bleef het na een spektakelwedstrijd 2-6! FC Barcelona was zo zeker van de kwalificatie voor de kwartfinale als leider in groep D met 12 punten op 15. Benfica was met een 6 op 15 uitgeschakeld want ook Bayern München won!

Herbekijk Benfica – FC Barcelona dankzij DAZN:

Bayern München had minder moeite in Zweden tegen Rosengard dan eerder in de thuiswedstrijd tegen datzelfde team alhoewel het pas kort voor de rust de score kon openen. Lina Magull nam de hoekschop vanop links en de Braziliaanse Tainara kopte binnen (0-1, 38ste minuut). Acht minuten na de pauze zorgde Mia Persson met een mooi schot met rechts bijna voor de gelijkmaker maar doelvrouw Maria-Luisa Grohs hield de bal al zwevend uit haar doel! Daarna maakte Bayern verder het verschil met goals van Sydney Lohmann (0-2, 65ste minuut), Georgia Stanway (0-3, 73ste minuut) en een afstandsschot van de ingevallen Julia Landenberger (0-4, 90ste minuut). Bayern München werd met 12 punten op 15 zeker van de kwalificatie voor de kwartfinales na het verlies van Benfica later op de avond thuis tegen FC Barcelona (2-6). Rosengard blijft voorlopig na vijf wedstrijden zonder punten achter!

Herbekijk Rosengard – Bayern München dankzij DAZN:

Het sneeuwde in Turijn waardoor het duel tussen Juventus en FC Zürich met 45 minuten vertraging begon. Eenmaal bezig viel er wel snel een doelpunt. Lineth Beerensteyn tikte in de tweede minuut een hoekschop vanop links van Arianna Caruso door en Cristiana Girelli kon met de hiel haar eerste UWCL-doelpunt van het seizoen aantekenen (1-0). Vier minuten later stond het team van coach Inka Grings bijna gelijk toen Viktoria Pinther op rechts doorspeelde naar Alayah Pilgrim maar zij de bal via de buitenkant van de paal naast trapte. Juventus verdubbelde de score opnieuw na een hoekschop. Dit keer vanop rechts genomen door Lisa Boattin en binnengetikt aan de eerste paal door Lineth Beerensteyn (2-0, 25ste minuut). Op slag van rust haalde Irina Pando de Nederlandse Lineth Beerensteyn onderuit in de zestien. Scheidsrechter Riem Hussein floot strafschop en die werd met een ‘Panenka’ omgezet door Cristiana Girelli (3-0, 45ste minuut). Nog voor het uur had Cristian Girelli haar hattrick beet toen ze op aangeven van Barbara Bonansea met rechts in de verste hoek besloot (4-0, 57ste minuut). Een minuut later liep Nadine Riesen dan in de zestien Lineth Beerensteyn onderuit. Scheidsrechter Riem Hussein kon niet anders dan opnieuw voor strafschop te fluiten en Cristiana Girelli trapte met rechts haar vierde van de avond tegen de netten (5-0, 59ste minuut).

Als Cristiana Girelli in het Juventus Stadium van Turijn speelt dan scoort ze. Dit keer tegen FC Zürich maar liefst 4 keer! Foto – (c) Juventus Twitter

Barbara Bonansea mikte vijf minuten later met een schot met links nipt over en daarna had FC Zürich de kans om een eerredder te maken maar eerst vond Fabienne Humm nog doelvrouw Pauline Peyraud-Magnin op haar weg (65ste minuut) en even later trof Naomi Mégroz met een afstandsschot de bovenkant van de lat waarna de bal over doel ging (67ste minuut). Dan zorgde Irina Pando met een verre trap met links nog voor gevaar waarbij de goallie van Juventus attent moest zijn (69ste minuut). Aan de andere kant verhinderde Julia Stierli eerst de zesde goal van de thuisploeg door de voorzet van de ingevallen Bonfantini net voor de neus van Lineth Beerensteyn in hoekschop te tikken (76ste minuut) en daarna kopte de ook al ingevallen Sofia Cantore een voorzet vanop rechts van Lineth Beerensteyn tegen de buitenkant van de paal (82ste minuut). Irina Pando kreeg nog een tweede gele kaart en dus rood voor een nieuwe fout op Lineth Beerensteyn waardoor FC Zürich de wedstrijd nog met tien eindigde! De 5-0 die op het scorebord stond veranderde wel niet meer. Juventus heeft nu als derde in groep A 8 punten uit 5 duels en het zal op de laatste speeldag in groep C op woensdag 21 december 2022 moeten winnen op bezoek bij Olympique Lyonnais, dat net als het al geplaatste Arsenal 10 punten telt, wil het ook dit jaar de kwartfinales van de UWCL bereiken. FC Zürich is zonder punten uitgeschakeld!

Herbekijk Juventus – FC Züirch dankzij DAZN:

Op vrijdag 16 december 2022 staat het vervolg van de vijfde speeldag op het programma met de duels in de groepen A en B. De affiche is om 21 uur in het Parc des Princes tussen PSG en Real Madrid maar ook de andere wedstrijden zijn rechtstreeks te bekijken via het youtube kanaal van DAZN.

Op woensdag 21 en op donderdag 22 december 2022 wordt dan de zesde en laatste speeldag van deze tweede editie van de groespfase van de UWCL afgewerkt. De loting voor de kwartfinales waarvoor naast Arsenal, FC Barcelona en Bayern München ook VfL Wolfsburg al geplaatst is zal op vrijdag 10 februari 2023 om 13 uur plaatsvinden. De kwartfinales zelf worden gespeeld op 21/22 maart 2023 (heen) en 28/29 maart 2023 (terug). De halve finales zijn voorzien op 22/23 april 2023 (heen) en 29/30 april 2023 (terug).  finale zelf is in het weekend van 3/4 juni volgend jaar in het stadion van PSV Eindhoven!